Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση σε βάρος 43χρονης, η οποία πριν από τρία χρόνια αποπειράθηκε να αφαιρέσει τη ζωή της 72χρονης μητέρας του πρώην συντρόφου της. Το έγκλημα είχε διαπραχθεί στις 4 Σεπτεμβρίου του 2019 στην Έγκωμη, όταν η καταδικασθείσα εισήλθε στην οικία της ηλικιωμένης και προφασιζόμενη ότι ήθελε ένα τσιγάρο, προσπάθησε να στραγγαλίσει την άτυχη γυναίκα, προκαλώντας της πραγματική σωματική βλάβη. Μετά από παραδοχή της καταδικάστηκε σε οκταετή κάθειρξη, ποινή που εφεσίβαλε αργότερα με προσφυγή της στο δευτεροβάθμιο Δικαστικό Σώμα.

Όμως, το Εφετείο εξετάζοντας τα νομικά επιχειρήματα που ήγειρε ο δικηγόρος της καταδικασθείσας, σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε την περασμένη Τρίτη (18/10), έκρινε πως η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου ήταν καθ΄ όλα αιτιολογημένη και κατ΄ επέκταση δεν συνέτρεχε λόγος παρέμβασής του.

Η 43χρονη ήγειρε ουσιαστικά έναν λόγο έφεσης. Ο δικηγόρος της πρόβαλε τη θέση ότι η 8ετής κάθειρξη ήταν έκδηλα υπερβολική και ότι το Κακουργιοδικείο δεν έδωσε τη δέουσα βαρύτητα στην ψυχική κατάσταση της κατά την επίδικη περίοδο, αλλά ούτε και στα προβλήματα υγείας της κατά τον χρόνο επιβολής της ποινής. Ο δικηγόρος της 43χρονης υποστήριξε ακόμη, ότι το εύρημα του πρωτόδικου Δικαστηρίου ότι η αποτυχία της υλοποίησης της πρόθεσης της εφεσείουσας (σ.σ. να φονεύσει την ηλικιωμένη) «οφείλεται περισσότερο σε τυχαία συγκυρία αφού το θύμα απώλεσε τις αισθήσεις του και η Εφεσείουσα εγκατέλειψε τη σκηνή», είναι ασαφές και δεν πηγάζει από τα ενώπιόν του γεγονότα. Ωστόσο, το Εφετείο εξετάζοντας τα καίρια σημεία της δικαστικής απόφασης του Κακουργιοδικείου, κατέληξε: «(…) δεν εντοπίζουμε οποιοδήποτε σφάλμα αρχής, ούτε και έχει καταδειχθεί ότι η υπό κρίση ποινή είναι έκδηλα υπερβολική, δεδομένης της σοβαρότητας της κατηγορίας, αλλά και των γεγονότων που την περιβάλλουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κι άλλο έγκλημα «αυτοκτονία» – Ανοίγει ο φάκελος Ηροδότου

Σημειώνεται ότι η καταδικασθείσα, που είναι λευκού ποινικού μητρώου, είχε νοσηλευτεί τρεις φορές στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας. Είχε διαγνωσθεί με διαταραχή χρήσης αλκοόλ και ψυχωτική διαταραχή. Παρ΄ όλα αυτά, κρίθηκε πως δεν παρουσίαζε μείζονα ψυχοπαθολογία και ως εκ τούτου μπορούσε να διαμορφώσει λογική κρίση σε σχέση με την απόφαση της να διαπράξει το επίδικο αδίκημα.

Η 43χρονη ήταν σύντροφος με τον γιο της 72χρονης για περίοδο τριών ετών και διέμεναν μαζί σε υποστατικό πίσω από την οικία της ηλικιωμένης. Μετά τον χωρισμό της τον Αύγουστο του 2019 η 43χρονη διέμενε σε υποστατικό πλησίον της οικίας της 72χρονης. Το πρωί της 4ης Σεπτεμβρίου του 2019 η εφεσείουσα εισήλθε στην οικία της παραπονούμενης και της ζήτησε τσιγάρο. Λίγο αργότερα επιτέθηκε στην 72χρονη προσπαθώντας να τη στραγγαλίσει και τραυματίζοντάς την σοβαρά στο κεφάλι (προκλήθηκε υποσκληρίδιο αιμάτωμα και υπαραχνωιδής αιμορραγία στον εγκέφαλο). Όταν η άτυχη γυναίκα λιποθύμησε, η δράστης αποχώρησε, αλλά έγινε αντιληπτή από τον γιο της ηλικιωμένης.