Πρωτοφανή μανία επέδειξαν οι δράστες του φονικού που σημειώθηκε προχθές το βράδυ στις Κεντρικές Φυλακές. Αυτό υποδηλώνει η σορός του 41χρονου Τουρκοκύπριου κρατούμενου Tansu Cidan. Το σώμα του, όπως φάνηκε και από τις πρώτες εξετάσεις που έγιναν από τις Αρχές, έφερε εξωτερικές κακώσεις, μώλωπες και πιθανόν κατάγματα. Επίσης, είχε δεχθεί σφοδρά κτυπήματα στο πρόσωπο, ενώ με βάση τα τραύματά του δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήθηκε και κάποιο αντικείμενο κατά τη διάπραξη του εγκλήματος.

Φαίνεται, δηλαδή, πως ο 41χρονος ξυλοκοπήθηκε άγρια μέχρι θανάτου. Βέβαια, ασφαλή συμπεράσματα αναμενόταν να εξαχθούν μετά και από τη διαδικασία της νεκροψίας και της νεκροτομής που επρόκειτο να διενεργηθεί από τους ιατροδικαστές της Δημοκρατίας, Αγγελική Παπέττα και Ορθόδοξο Ορθοδόξου.

Αργά χθες το απόγευμα εκδόθηκαν οκτώ εντάλματα σύλληψης προσώπων που κρατούνται στην ίδια πτέρυγα με το θύμα. Νωρίτερα εντός της χθεσινής ημέρας, ανακοίνωση του Τμήματος Φυλακών σημείωνε πως πρόσωπα τουρκικής καταγωγής και Σύρος είχαν ταυτοποιηθεί από τον υπεύθυνο αξιωματικό της πτέρυγας όπου κρατείτο το θύμα. Οι εν λόγω κρατούμενοι εκτίουν ποινές φυλάκισης για διάφορα αδικήματα. Ο αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, σε τοποθετήσεις του προς τα ΜΜΕ μετά το τέλος της χθεσινής μαθητικής παρέλασης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, μίλησε για ύπαρξη τεκμηρίων και μαρτυρίες, δίδοντας την εντύπωση ότι ήταν θέμα χρόνου η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.

Με χθεσινή ανακοίνωσή του το Τμήμα Φυλακών, ενημέρωνε πως σε συνεργασία με την Αστυνομία, εξέταζε το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης της πτέρυγας. Το Τμήμα Φυλακών ανέφερε, ακόμα, ότι έγιναν έρευνες σε δύο κελιά τα οποία παραμένουν κλειστά και φρουρούνται από δεσμοφύλακες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οκτώ συλλήψεις για τον φόνο 41χρονου στις Φυλακές

Σε ό,τι αφορά το χρονικό σημείο που διαπράχθηκε ο φόνος, από τις εκθέσεις γεγονότων του προσωπικού των Φυλακών, προκύπτει ότι κατά την τελευταία προγραμματισμένη καταμέτρηση στις 17:06 (27/10), ο κρατούμενος ήταν παρών. Δεν έφερε εξωτερικά τραύματα, ούτε είχε αναφέρει οτιδήποτε στους δεσμοφύλακες. Τα ίδια διαπιστώθηκαν κατά την περιπολία που προηγήθηκε, όταν δεσμοφύλακες συνομίλησαν με τον δολοφονηθέντα. 

Για τον θάνατο του 41χρονου Τουρκοκύπριου το προσωπικό των Κεντρικών Φυλακών φέρεται να ενημερώθηκε στις 21:15 (27/10). Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ενεργοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα ενέργειας και λήφθηκαν τα αναγκαία μέτρα. Αμέσως κλήθηκε στο σημείο η ιατρική λειτουργός και παράλληλα έγιναν προσπάθειες ανάνηψης του 41χρονου, μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου που τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Η Αστυνομία πληροφορήθηκε για το συμβάν στις 21:55, ενώ μέλη του αστυνομικού σταθμού Αγίου Δομετίου και του ΤΑΕ Λευκωσίας μετέβησαν στο δημόσιο νοσηλευτήριο λίγο αργότερα. Εκεί βρέθηκαν αργά το βράδυ οι ιατροδικαστές Αγγελική Παπέττα και Ορθόδοξος Ορθοδόξου διενεργώντας αυτοψία. Η διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, διόρισε ερευνώντα λειτουργό για διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας.

Ο Tansu Cidan είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση οκτώ ετών για κατοχή 650 γρ. μεθαμφεταμίνης με στόχο την προμήθεια. Το αδίκημα είχε διαπραχθεί στις 8/4/2022. Στις 20/4/2022, όταν είχε συλληφθεί, είχαν εντοπιστεί στην οικία του στη Λευκωσία ένα πιστόλι, ένα αεροβόλο όπλο και αριθμός σφαιρών πιστολιού. Ο Cidan στις 20/4/2007 είχε καταδικαστεί σε τριετή φυλάκιση στην Αγγλία για εκβιασμό που έκανε με στόχο την είσπραξη χρέους 1.500 στερλινών. Εξάλλου, τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν ύποπτος για υπόθεση ένοπλης επίθεσης σε βάρος άλλου προσώπου στην Κερύνεια. Τότε φέρεται να διέφυγε στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.