Ολοκληρώθηκε ο καταρτισμός φαρμάκων τα οποία είτε δεν έχουν ενταχθεί ακόμα από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας στο ΓεΣΥ, είτε έχουν ενταχθεί μόνο για μια ή για μερικές από τις ενδείξεις τους και ως εκ τούτου κάποιοι ασθενείς υποχρεώνονται και πάλι να καταφύγουν στην Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων του υπουργείου Υγείας για να τα λάβουν, όταν οι γιατροί τους το κρίνουν απαραίτητο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο κατάλογος που ετοιμάστηκε από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, όπως είχε συμφωνηθεί κατά την τελευταία σύσκεψη που αφορούσε τον τομέα των Φαρμάκων, περιλαμβάνει συνολικά 296 σκευάσματα. 

Από αυτά, τα 228 δεν έχουν ενταχθεί καθόλου στο ΓεΣΥ (μεταξύ αυτών και κάποια αντιβιωτικά ενδονοσοκομειακής χρήσης) και τα υπόλοιπα 68 έχουν ενταχθεί για μια ή για κάποιες από τις ενδείξεις τους. Δηλαδή, όπως εξήγησε στον «Φ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, «είναι φάρμακα τα οποία χορηγούνται για περισσότερες από μια παθήσεις. Λέω τώρα ένα τυχαίο παράδειγμα δεν σημαίνει ότι υπάρχει τέτοια περίπτωση, ένα σκεύασμα μπορεί να χορηγείται για τον καρκίνο του μαστού, αλλά και για τον καρκίνο του παχέως εντέρου. Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού μπορούν να το λάβουν μέσω του ΓεΣΥ, οι ασθενείς με καρκίνο του παχέως εντέρου όμως δεν μπορούν, διότι ο ΟΑΥ δεν έχει ακόμα περιλάβει και αυτή την ένδειξη για χρήση του φαρμάκου στο Σύστημα». 

Κάποια σκευάσματα, πρόσθεσε ο κ. Κουλούμας, «μπορεί να μην έχουν δύο μόνο ενδείξεις, μπορεί να έχουν περισσότερες και ως εκ τούτου και ο αριθμός των ασθενών που εξακολουθούν να καταφεύγουν στις διαδικασίες του υπουργείου Υγείας, είναι πολύ μεγαλύτερος». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκτός ΓεΣΥ γιατροί: Οργιώδες παρασκήνιο ενόψει Δικαστηρίου

Από τον αριθμό των φαρμάκων που δεν έχουν ενταχθεί ακόμα ή δεν έχουν ενταχθεί ακόμα πλήρως στο ΓεΣΥ, «διαπιστώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας πλέον ότι το πρόβλημα είναι και υπαρκτό και μεγάλο», είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ και τόνισε ότι «ως οργανωμένοι ασθενείς περιμένουμε τώρα να οριστεί η νέα συνάντηση όπως είχε συμφωνηθεί για να δοθούν και λύσεις». Υπενθύμισε ότι «κατά την τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του υπουργού Υγείας, είχε συμφωνηθεί επίσης ότι ο ΟΑΥ θα ετοίμαζε και δύο λίστες σκευασμάτων με χρονοδιαγράμματα για την ένταξή τους στο ΓεΣΥ. Εμείς τώρα αναμένουμε από τον Οργανισμό ότι θα ετοιμάσει αυτές τις λίστες για να γνωρίζουμε ποια φάρμακα θα ενταχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου και ποια μέχρι τον Ιούνιο του 2023, όπως μας είχε αναφερθεί». 

Ως ΟΣΑΚ, είπε ο κ. Κουλούμας, «είχαμε για πρώτη φορά διαμαρτυρηθεί δημόσια για τη μη ένταξη φαρμάκων στο ΓεΣΥ τον Νοέμβριο του 2021. Ένα χρόνο μετά εξακολουθούμε να διαμαρτυρόμαστε για το ίδιο πρόβλημα. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε βεβαίως το γεγονός ότι αρκετά σκευάσματα έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου αλλά από τον αριθμό των φαρμάκων που περιλαμβάνονται στον νέο αυτό κατάλογο φαίνεται ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε και σίγουρα δεν πρέπει να θεωρούμε ότι είναι αυτά τα 296 φάρμακα και τελείωσε. Συνεχώς έρχονται νέα φάρμακα, νέες καινοτόμες θεραπείες και δεν γίνεται κάθε φορά να πρέπει να κάνουμε συσκέψεις και παρασυσκέψεις για να ενταχθεί ένα σκεύασμα στο ΓεΣΥ. Η όλη διαδικασία από τον ΟΑΥ, χρειάζεται επιτάχυνση». 

«Τώρα», είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, «περιμένουμε από τον υπουργό Υγείας να ορίσει τη νέα συνάντηση για να ενημερωθούμε για το πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι διαδικασίες».