Συγκεκριμένα σημεία τα οποία περιλαμβάνονται στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό που ζητά από τη Βουλή το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ύψους €4.726.000, προκάλεσαν απορίες σε βουλευτές της επιτροπής Παιδείας, ζητώντας διευκρινίσεις από τους αρμόδιους του ακαδημαϊκού ιδρύματος. Ανάμεσά τους και ο βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ο οποίος ως γνωστόν κάθε χρόνο είναι ιδιαίτερα επικριτικός στα οικονομικά ζητήματα των πανεπιστημίων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεμιστοκλέους έθεσε, μεταξύ άλλων, θέμα για τις επιπλέον €778.000 που ζητά το ίδρυμα για το πρόγραμμα Κλινικής Εκπαίδευσης Φοιτητών της Ιατρικής Σχολής (η αρχική δαπάνη που υπολογίστηκε ήταν €250.000), για τις επιπλέον €948.000 που ζητούνται για τη Συντήρηση και Λειτουργία Κτηρίων, Χώρων και Γενικού Εξοπλισμού (η αρχική δαπάνη ήταν €1.352.000 και τώρα ανήλθε στα €2.300.000), καθώς επίσης και για την επιστολή του υπουργείου Οικονομικών στην οποία το πανεπιστήμιο καλείται όπως διερευνήσει το ενδεχόμενο, μέρος των αυξημένων δαπανών καλυφθούν από τραπεζικά διαθέσιμα του ιδρύματος, τα οποία ανέρχονται σε €55.040.933 και όχι εξ ολοκλήρου από κρατική χορηγία. 

Απαντώντας ο αρμόδιος Αντιπρύτανης, Ιωάννης Γιαπιντζάκης, εστίασε στο πρόγραμμα Κλινικής Εκπαίδευσης λέγοντας ότι το κονδύλι αυξήθηκε καθώς θα πρέπει να καλυφθεί δαπάνη από το 2019 για πληρωμή των νοσοκομειακών γιατρών που εργάζονται. Εξήγησε ότι υπήρχε μια δυσκολία στη συνεννόηση του λογιστηρίου του υπ. Υγείας για την τιμολόγηση αυτών των υπηρεσιών των γιατρών, με αποτέλεσμα αυτοί να ξεκαθαρίζουν ότι για να συνεχίσουν τη συνεργασία προσφέροντας τις υπηρεσίες τους πρέπει να πληρωθούν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety

Στο μεταξύ, σε ρύθμιση του ζητήματος που προέκυψε σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίο διενεργεί τη δεύτερη κατανομή θέσεων για τους άρρενες υποψηφίους που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, προχωρεί το ΤΕΠΑΚ. Όπως έγραψε πρόσφατα ο «Φ», το θέμα προέκυψε στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής, έπειτα από γνωστοποίησή του από τον βουλευτή Χρύσανθο Σαββίδη, με το ακαδημαϊκό ίδρυμα να λαμβάνει ξεκάθαρες οδηγίες από την Επιτροπή όπως το ρυθμίσει και την ενημερώσει άμεσα. Συγκεκριμένα, το ΤΕΠΑΚ –σε αντίθεση με το Πανεπιστήμιο Κύπρου– όταν διενεργεί τη διαδικασία της δεύτερης κατανομής θέσεων μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Παγκύπριων Εξετάσεων, εξαιρεί από αυτήν τους άντρες υποψήφιους καθώς βρίσκονται στην Εθνική Φρουρά κι επομένως δεν θα είναι σε θέση να φοιτήσουν άμεσα. Τους δίνει όμως το δικαίωμα να συμμετάσχουν στη δεύτερη κατανομή την επόμενη χρονιά, όταν δηλαδή θα είναι σε θέση να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο. Αυτό όμως δημιουργεί πρόβλημα καθώς τα βαθμολογικά δεδομένα κάθε χρονιάς είναι διαφορετικά. Άρα, ένας υποψήφιος που κατά την προηγούμενη χρονιά είχε πιθανότητες να λάβει θέση μέσω της δεύτερης κατανομής, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να μην τα καταφέρει λόγω των βαθμολογιών (εάν είναι υψηλότερες) την επόμενη χρονιά. 

Όπως εξήγησε χθες ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του ΤΕΠΑΚ, Βασίλης Πρωτοπαπάς, έχουν γίνει ήδη τα απαραίτητα για τη διευθέτηση του ζητήματος με τροποποίηση στους σχετικούς Κανονισμούς, η οποία θα επικυρωθεί και από τη Σύγκλητο τον Δεκέμβριο. Σημειώνεται ότι η πολιτική που θα εφαρμόσει το ακαδημαϊκό ίδρυμα είναι όπως συνεχιστεί μεν η πρακτική συμμετοχής των αρρένων την επόμενη χρονιά και στην περίπτωση που δεν εξασφαλίσουν θέση αλλά εάν τους το επιτρέπει η βαθμολογία τους την προηγούμενη χρονιά, τότε η θέση θα τους παρέχεται.