Παραδόθηκε χθες το μεσημέρι το πόρισμα των τεσσάρων ποινικών ανακριτών που διορίστηκαν από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, στις 27/7/2022, με όρους εντολής να διερευνήσουν το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων εντός των Κεντρικών Φυλακών. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες σε μέσα μαζικής ενημέρωσης για χρήση κινητών και ναρκωτικών στο σωφρονιστικό ίδρυμα. Το ογκώδες πόρισμα παραδόθηκε ιδιοχείρως στον Γενικό Εισαγγελέα από τον πρώην Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μιχαλάκη Χριστοδούλου, μέλος της ομάδας των ποινικών ανακριτών. Υπενθυμίζεται ότι οι άλλοι τρεις ποινικοί ανακριτές ήταν ο δικηγόρος Νίκος Θεοδώρου, καθώς και οι πρώην αξιωματικοί της Αστυνομίας Αγαμέμνονας Δημητρίου και Μιχάλης Θωμά.

Το μεγάλο ερώτημα έχει να κάνει με τις εισηγήσεις που γίνονται στο πόρισμα. Κατά πόσον, δηλαδή, υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν οποιεσδήποτε διώξεις. Το κλειδί φαίνεται να βρίσκεται πίσω από καταθέσεις που έλαβαν οι τέσσερις ποινικοί ανακριτές από άτομα που δεν σχετίζονται με το σωφρονιστικό ίδρυμα, μεταξύ των οποίων και μέλη της Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ποινικοί ανακριτές ενεργώντας  εντός των όρων εντολής τους έλαβαν και τις θέσεις μελών του προσωπικού των Φυλακών. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διευθύντρια των Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, κατέθεσε μακροσκελή γραπτή δήλωση, έκτασης πέραν των 140 σελίδων. Σ΄ αυτήν περιλαμβάνει στοιχεία που αφορούν τη θητεία της στο σωφρονιστικό ίδρυμα και τις προσπάθειές της για να αλλάξουν γενικότερα οι συνθήκες κράτησης και ο χαρακτήρας των Φυλακών. Επιπλέον, οι ποινικοί ανακριτές έλαβαν και κατάθεση από μέλη του προσωπικού των Φυλακών που ήταν σε θέση να δώσουν μια καλή εικόνα για διαδικαστικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα τα μέτρα ασφάλειας και το γραφείο παραλαβής των Φυλακών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλληλοκατηγορίες για τα κινητά στις Κεντρικές Φυλακές

Να θυμίσουμε ότι η ποινική έρευνα είχε απασχολήσει τη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης, καθώς όταν διατάχθηκε, διεξαγόταν παράλληλα η έρευνα από τον ποινικό ανακριτή Αχιλλέα Αιμιλιανίδη για τις καταγγελίες της διευθύντριας του Τμήματος Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους, σε βάρος του ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας, Μιχάλη Κατσουνωτού.Το πόρισμα παραδόθηκε από τον κ. Αιμιλιανίδη περί τα μέσα Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει πάνω από 50 καταθέσεις.

Η Νομική Υπηρεσία ανακοίνωσε επίσημα ότι παρέλαβε το πόρισμα με δημοσίευση στον επίσημο λογαριασμό στο twitter: «Παρελήφθη νωρίς το απόγευμα από επικεφαλής ΝΥ το πόρισμα των 4 ποινικών ανακριτών που διερεύνησαν το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων εντός Φυλακών. Tο πόρισμα συνοδεύεται από ογκωδέστατο μαρτυρικό υλικό. Θα αξιολογηθεί για να ληφθούν αποφάσεις για τον παραπέρα χειρισμό».