Σημαντικά ευρήματα καταγράφονται στην έκθεση των τεσσάρων ποινικών ανακριτών που διορίστηκαν για να διαπιστωθεί κατά πόσον έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα σε σχέση με τη μεταφορά στις Φυλακές ναρκωτικών και κινητών τηλεφώνων. 

Όπως αναφέρεται στις διαπιστώσεις των ποινικών ανακριτών, δεν προκύπτουν μαρτυρίες για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων από την εισαγωγή ναρκωτικών ή τηλεφώνων εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος, παρά τις παραδοχές κρατουμένων ότι έκαναν χρήση ναρκωτικών ή κινητού τηλεφώνου. Σε όλες τις περιπτώσεις όταν ρωτήθηκαν ποιος τους τα προμήθευσε, τηρείται ο νόμος της σιωπής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το γεγονός ότι διατάχθηκαν εγκλήματα μέσα από τις Φυλακές το οποίο καταγράφεται και σε δύο δικαστικές αποφάσεις, επιβεβαιώνεται και από την ποινική έρευνα. Το θέμα που παραμένει τώρα είναι τι μέτρα θα πρέπει να ληφθούν ώστε να τερματιστεί το φαινόμενο αυτό.

Επίσης, μέσα από μαρτυρίες που δόθηκαν είτε από κρατούμενους είτε από άλλα πρόσωπα, τα ναρκωτικά και τα κινητά τηλέφωνα «μπαίνουν» στις Φυλακές με τρεις τρόπους:

Α) Μέσω των ιδίων των κρατουμένων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους από και προς τα Δικαστήρια,

Β) Μέσω κάποιων δεσμοφυλάκων σε πολύ μικρό αριθμό, και

Γ) Με άλλες μεθόδους, είτε μέσω επισκεπτηρίου συγγενών ή φίλων. Ακόμη και με drone επιχειρήθηκε η εισαγωγή τέτοιων αντικειμένων.

Οι ανακριτές διαπιστώνουν επίσης ότι η Διεύθυνση των Φυλακών κάνει ό,τι μπορεί για την εξάλειψη του φαινομένου, ωστόσο σημειώνονται οι όχι καλές σχέσεις που διατηρεί η Αστυνομία με τις Φυλακές, δύο υπηρεσίες κάτω από το ίδιο υπουργείο, με αποτέλεσμα αυτό να επιδρά αρνητικά στο θέμα κυρίως της εισαγωγής ναρκωτικών στις Φυλακές. 

Στην έκθεση, κατά τις πληροφορίες μας, καταγράφεται και το γεγονός ότι νομοθεσία που αφορά στο Τμήμα Φυλακών είναι ανενεργή εδώ και χρόνια. Αναφέρεται συγκεκριμένα στο Συμβούλιο Φυλακών το οποίο δεν έχει συνέλθει εδώ και τρία χρόνια (προεδρεύει ο Έπαρχος Λευκωσίας), ενώ σημειώνεται και το παράδοξο της νομοθεσίας όπου αν ένας κατάδικος εντοπιστεί με παράνομο αντικείμενο στις φυλακές τιμωρείται με πειθαρχικά μέτρα, ενώ αν το κάνει αυτό ένας πολίτης θεωρείται ποινικό αδίκημα. 

ΔΙΑΑΒΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κινητά τηλέφωνα στις Φυλακές

Το πλέον ανησυχητικό που εντόπισαν οι ποινικοί ανακριτές και καταγράφεται στην έκθεσή τους είναι πως κάρτα κινητού η οποία χρησιμοποιήθηκε από κατάδικο για να δοθούν οδηγίες για τη διάπραξη εγκλήματος, στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε και από το κινητό τηλέφωνο το οποίο είναι εγγεγραμμένο ως περιουσιακό στοιχείο των Φυλακών. Επίσης αναφέρεται ότι το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων δεν αποκόπτει το σήμα από κάρτες Τουρκίας, Φινλανδίας, ενώ κινητά Αγγλίας ελάμβαναν σήμα μέσω Τουρκίας. 

Όλα τα ευρήματα των ποινικών ανακριτών που περιλαμβάνονται σε ογκώδες πόρισμα μελετούνται από τη Νομική Υπηρεσία και όπως ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, θα αξιολογηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις για τον παραπέρα χειρισμό. Δεν αποκλείεται το πόρισμα ή οι εισηγήσεις να δοθούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης ή και στο Τμήμα Φυλακών.