Θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει τον χώρο όπου πρόκειται να ταφεί ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β΄ με πυρηνικό καταφύγιο στους υπόγειους χώρους της Αρχιεπισκοπής. Ειδική κρύπτη με μέτρα υψίστης ασφαλείας και πρόσβαση για ανθρώπους εκτός της Εκκλησίας της Κύπρου με ειδικές άδειες.

Κατά τη διαδικασία ανέγερσης του Καθεδρικού Ναού του Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, όπως ανέφερε στο philenews ο αρχιτέκτονας του έργου κ. Νικόλας Μελετίου, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β’ εξέφρασε τη επιθυμία να γίνει ο τάφος των Αρχιερέων, στους υπόγειους χώρους του ναού. Έτσι, με απόφαση του ιδίου και του Ιερατείου, προχώρησε η δημιουργία του χώρου, σε ειδική κρύπτη όπου το ερχόμενο Σάββατο αναμένεται ο ενταφιασμός του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου. 

Πέριξ του χώρου, όπως εξηγεί ο κ. Μελετίου, θα τοποθετηθούν οστεοφυλάκια, όπου μετά την εκδημία του εκάστοτε αρχιερέα της εκκλησίας θα διενεργείται εκταφή του προηγούμενου και τα λείψανα του θα τοποθετούνται εκεί, ώστε ο τάφος να χρησιμοποιείται ξανά. Πρόκειται όπως μας ανέφερε πρακτική την οποία χρησιμοποιούν αρκετά πατριαρχεία και εκκλησίες ανά τον κόσμο, όπου στους καθεδρικούς ναούς τους, διατηρούν χώρους όπου εκεί ενταφιάζονται οι Αρχιερείς. Σε ότι αφορά το υλικό, η σκάφη του τάφου αποτελείται από μπετόν και η επένδυση του, καθώς και το καπάκι του με μάρμαρο προκειμένου να συνάδει με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πρόσβαση στο χώρο όπου βρίσκεται ο τάφος του Αρχιεπισκόπου δεν θα υπάρχει για το κοινό, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο, ενώ για να μπορέσει κάποιος να εισέλθει, θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει άδεια από την Ιερά Αρχιεπισκοπή. Πρόσθετα, σημείωσε πως η είσοδος στον χώρο γίνεται από την πλευρά που βρίσκονται οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης, όπου εκεί υπάρχει ακόμη μία αίθουσα η οποία σε κατοπινό στάδιο, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως Μουσείο και αίθουσα εκδηλώσεων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεταστάς Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, είναι ο πρώτος που θα ταφεί στον καθεδρικό Ναό. Πλην του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ ο οποίος ετάφη στο Θρονί του Κύκκου, οι υπόλοιποι Προκαθήμενοι της Εκκλησίας της Κύπρου, τάφηκαν στο Κοιμητήριο του Αγίου Σπυρίδωνα στη Λευκωσία.

Λίγα λόγια για τον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα του καθεδρικού Ναού, πρόκειται για εκκλησία παραδοσιακού βυζαντινού ρυθμού, σταυροειδούς μετά τρούλου. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του, το οποίο ήταν και επιθυμία του Χρυσοστόμου Β΄, αφορά στο γεγονός ότι είναι μονόκλιτος, δηλαδή δεν μεσολαβούν κολώνες προκειμένου να υπάρχει απρόσκοπτη θέα προς τον Παντοκράτορα και το Ιερό της Εκκλησίας. 

 

 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του ναού είναι τα τέσσερα καμπαναριά του αλλά και η μεγάλη πλατεία στο εξωτερικό του, προκειμένου να αποτελέσει πολιτιστικό πυρήνα στη Παλιά Λευκωσία αφού βρίσκεται στο Κέντρο, μεταξύ του παλαιού καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννου, του Βυζαντινού Μουσείου, του νέου Δημοτικού Μεγάρου Λευκωσίας και του αρχοντικού του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου.