Σε ένα παλιό αρχοντικό σπουδαίας ιστορικής αξίας, παραπλεύρως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, βρήκε τη στέγη του τα τελευταία οκτώ χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα οράματα που υλοποίησε κατά τη διάρκεια της θητείας του ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β’. Η Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου, υποδέχτηκε τους πρώτους φοιτητές της το 2015, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ήδη αποφοιτήσει 55 φοιτητες, εκ των οποίων οι οκτώ από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Στο ακαδημαϊκό έτος που διανύουμε, φοιτούν 94 φοιτητές και φοιτήτριες.

Η ιστορία της ίδρυσης της Θεολογικής Σχολής, έχει βαθιές ρίζες πίσω στο χρόνο, αφού έγιναν προσπάθειες για την ίδρυσή της από 1734. Τότε που ο Αρχιεπίσκοπος Φιλόθεος έκανε προσπάθειες αναβάθμισης των γραμμάτων. Αργότερα, το 1854, ο Αρχιεπίσκοπος Κύριλλος Α’, αλληλογραφούσε με έναν Κύπριο μητροπολίτη που ζούσε στη Σηλυβρία, ο οποίος ήταν Σχολάρχης στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και του ζήτησε να έρθει στην Κύπρο να βοηθήσει στην ίδρυση της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου. 

Το 1949, ιδρύεται υπό την επιστασία και την οικονομική συνδρομή της Μονής του Κύκκου η Ιερατική Σχολή «Απόστολος Βαρνάβας». Το 1972 ο Εθνάρχης Μακάριος, καταθέτει τον θεμέλιο λίθο της Θεολογικής Σχολής, στο χώρο όπου σήμερα στεγάζεται το Συγκρότημα «ο Φιλελεύθερος» και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ωστόσο τα σχέδια για την ανέγερση της Σχολής «παγώνουν» λόγω του πραξικοπήματος, της τουρκικής εισβολής και της προσφυγιάς. Το όραμα ωστόσο παραμένει, διότι όπως μας εξηγεί ο πατέρας Κυπριανός, κάθε αυτοκέφαλη εκκλησία, οφείλει να αναλαμβάνει τη μέριμνα της εκπαίδευσης και της μόρφωσης των στελεχών της.

Το 2015, το όραμα αιώνων της Εκκλησίας της Κύπρου γίνεται πραγματικότητα. Ιδρύεται η Θεολογική Σχολή από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄ ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με βάση τη νομοθεσία για τις ανάλογες ιδιωτικές σχολές. Η Σχολή άρχισε τη λειτουργία της με ένα προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Θεολογίας και σήμερα προσφέρει παράλληλα, ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις «Εφαρμογές Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής στην Κοινότητα».  

  

  

  

  

 

 

Η Σχολή, δεν απευθύνεται μόνο σε κληρικούς. Στις τάξεις της υπάρχουν αρκετές γυναίκες. Ένας από τους βασικούς της στόχους, είναι να ετοιμάσει στελέχη τα οποία θα υπηρετήσουν την Εκκλησία, είτε μέσα από τις Μητροπόλεις, είτε μέσα από την εκπαίδευση είτε από άλλους οργανισμούς. Στις τάξεις της Σχολής φοιτούν και αρκετές γυναίκες. 

 

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μας λέει ο π. Κυπριανός, ευτύχησε, οκτώ χρόνια μετά την ίδρυση της Σχολής, να δει τους καρπούς των κόπων του για την ίδρυση της Σχολής, να παίρνουν σάρκα και οστά.  Ήθελε καθημερινά να ενημερώνεται για όσα συμβαίνουν στη σχολή. Ήθελε να δει την Θεολογική Σχολή να ιδρύεται από την εποχή που ήταν μητροπολίτης Πάφου. Ο πατέρας Κυπριανός Κουντούρης, υπηρέτησε για αρκετά χρόνια ως διάκονος του και ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που εμπιστεύτηκε το όραμα της ίδρυσης της Σχολής. Ο ίδιος μαζί με την ομάδα του εργάστηκε για την υλοποίησή του και αργότερα δέχθηκε την τιμητική πρόταση να αναλάβει τη διεύθυνση της Σχολής. Σήμερα, υπογραμμίζει με πολλή αγάπη την καθημερινή έγνοια και μέριμνα που επεδείκνυε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος για την Θεολογική Σχολή. 

  

Οι χαρές της Σχολής, χαρές του Αρχιεπισκόπου

Οι τρείς απονομές πτυχίων της Σχολής ήταν μία από τις μεγάλες χαρές που ευτύχησε να ζήσει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β. Ακόμη μεγαλύτερη χαρά ήταν όταν υπέγραψε το πρώτο πτυχίο ως πρόεδρος του Συμβουλίου Όταν θα πραγματοποιείτο η πρώτη τελετή αποφοίτησης, οι ιθύνοντες της Σχολής του έδειξαν τα σχέδια για τις στολές που θα φορούσαν οι απόφοιτοι αλλά και το πλάνο της τελετής με τον ίδιο να εκφράζει την χαρά και τη συγκίνησή του. Μεγάλη ήταν η χαρά και η συγκίνησή του, όταν κατατέθηκαν τα πρώτα πτυχία των αποφοίτων στο ΚΥΣΑΤΣ και στον ΔΟΑΤΑΠ στην Ελλάδα και έλαβαν την αναγνώριση και την ισοτιμία με τους αντίστοιχους πτυχιακούς τίτλους των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Για κάθε καινούργιο στόχο και αναγνώριση που κατακτούσε η Θεολογική Σχολή.

Το πρωί της Πέμπτης, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τους χώρους της Θεολογικής Σχολής και να τύχουμε ξενάγησης και ενημέρωσης για το έργο που επιτελείται , από τον διευθυντή, πατέρα Κυπριανό Κουντούρη. Όπως μας ενημέρωσε, το κτήριο όπου στεγάζεται η Σχολή, αποτελεί κληροδότημα της Αρχιεπισκοπής από τον μεγάλο ευεργέτη των γραμμάτων και της εκπαίδευσης, Χαράλαμπο Μαραθεύτη. 

Λίγο πριν την έναρξη των μαθημάτων, έγινε μια σχετική ενημέρωση στους φοιτητές σε όσα τεκταίνονται αυτές τις μέρες, τόσο εντός της Σχολής όσο και για όλα όσα αφορούν την εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Ακολούθως, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες τις Σχολής, ακολούθησαν το καθημερινό ωρολόγιο πρόγραμμά τους. Το philenews, είχε την ευκαιρία να δει προσεκτικά τους χώρους της σχολής και να ενημερωθεί για το όραμα του εκλιπόντος Αρχιεπισκόπου σχετικά με την ίδρυση αλλά και ιστορίες που συνοδεύουν την υλοποίησή του.