Σε δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, που θα συνεδριάσει στις 29 Νοεμβρίου, παραπέμφθηκαν χθες τρία πρόσωπα για τη σοβαρή υπόθεση απαγωγής ενός χάκερ με σκοπό την αρπαγή 150.000 ευρώ σε κρυπτονομίσματα.

Κατηγορούμενοι είναι τρία πρόσωπα ηλικίας 42, 50 και 35 ετών, οι οποίοι είναι γνωστοί στις Αρχές και συνελήφθησαν μετά από καταγγελία 24χρονου ο οποίος είχε εκδοθεί στις ΗΠΑ για υπόθεση χακαρίσματος λογαριασμών. Εναντίον τους καταχωρήθηκε χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας κατηγορητήριο που αφορά σε συνωμοσία, απαγωγή, απόπειρα απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις κ.ά.

Σύμφωνα με μαρτυρία του 24χρονου, οι τρεις άνδρες φέρονται να τον οδήγησαν στη νεκρή ζώνη με την πρόφαση να ασχοληθούν με κυνήγι, αλλά «έστησαν» τη σύλληψή του από πρόσωπα που εμφανίζονταν ως «αστυνομικοί» του ψευδοκράτους. Οι τελευταίοι φέρονται να συσχέτισαν τον 24χρονο με υπόθεση κατοχής οπλισμού που υποτίθεται εντοπίστηκε στη νεκρή ζώνη, ενώ παρουσιάστηκαν διατεθειμένοι να τον αφήσουν να φύγει εφόσον τους έδινε ποσό 150.000 ευρώ. Άλλα 50.000 ευρώ θα τους έδινε ένας εκ των υπόπτων που συνελήφθησαν. Βάσει των όσων κατέθεσε ο νεαρός, οι τρεις άνδρες και οι δυο παρουσιαζόμενοι ως «αστυνομικοί» του ψευδοκράτους, είχαν συνωμοτήσει και σκηνοθέτησαν την υπόθεση σε βάρος του για να του αποσπάσουν τις 150.000 ευρώ.

Ο 24χρονος πριν από περίπου δυο χρόνια είχε προκαλέσει αίσθηση διεθνώς, αφού κατάφερε όντας ανήλικος να αποσπάσει σημαντικά χρηματικά ποσά από αμερικανικές εταιρείες. Ο 24χρονος «χάκερ» ήταν ο πρώτος Κύπριος πολίτης που εκδόθηκε στις ΗΠΑ, όπου μετά από παραδοχές που έκανε και επιστροφή ποσών που είχε οικειοποιηθεί με δόλια μέσα από την Κύπρο όπου βρισκόταν, καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκισης την άνοιξη του περασμένου έτους. Ο νεαρός είχε παραδώσει στις ομοσπονδιακές αρχές μεγάλα ποσά. Εξέτισε την ποινή του και επέστρεψε στην Κύπρο πριν από περίπου τρεις μήνες.

Όσο για τους υπόπτους, τουλάχιστον τα ονόματα δυο εξ αυτών απασχόλησαν σε περιπτώσεις σοβαρών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Να σημειωθεί ότι πριν τη σύλληψή τους, ο 50χρονος και ο 42χρονος, καθώς και ένας άλλος 40χρονος κάτοικος Λευκωσίας, μετέβησαν στην Αστυνομία και ανέφεραν ότι απειλήθηκαν με μαχαίρι από τον 24χρονο. Το ΤΑΕ Λευκωσίας αναζητεί ακόμη δυο πρόσωπα.