Μάστιγα έχουν καταντήσει οι κλοπές καταλυτών από οχήματα, ενώ ήδη δύο πρόσωπα έφτασαν σε σημείο να διαπράξουν απόπειρα φόνου για να γλυτώσουν τη σύλληψη. Πολίτες βλέπουν μέρα μεσημέρι σπείρες ή επιτήδειους να κλέβουν μπροστά στα μάτια τους τούς καταλύτες των οχημάτων τους, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν.

Χθες στστην Παλουριώτισσα,  αψηφώντας το γεγονός πως ήταν 10:00 το πρωί και θα μπορούσε να τους δει κάποιο μάτι, μπήκαν κάτω από όχημα που ήταν σταθμευμένο σε ανοικτό χώρο και αφαίρεσαν εν ριπή οφθαλμού τον καταλύτη, φεύγοντας κύριοι. Γειτόνισσα που είδε τις κινήσεις τους ενημέρωσε την Αστυνομία, αλλά μέχρι να φτάσουν μέλη του αστυνομικού σταθμού Ομορφίτας,  οι δράστες εξαφανίστηκαν.

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, κάποιοι κλέβουν τους καταλύτες είτε για να τους μεταπωλήσουν, είτε για να αφαιρέσουν ένα πολύ μικρό μέταλλο που υπάρχει σ’ αυτούς και έχει κάποια αξία. Η όλη διάρκεια του εγχειρήματος αφαίρεσης διαρκεί μόλις 30 δευτερόλεπτα, αφού κατέχουν ειδικό μηχάνημα με μπαταρία (δράκο) όπως το κλαδευτήρι και με ταχυδακτυλουργικές ενέργειες αφαιρούν τους καταλύτες. Στη συνέχεια εξαφανίζονται και είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους. Οι καταλύτες στοιχίζουν αρκετές εκατοντάδες ευρώ για να αντικατασταθούν, ενώ χωρίς αυτούς τα οχήματα εκτός από τον θόρυβο που εκπέμπουν, δεν μπορούν να περάσουν τον τεχνικό έλεγχο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 31/10/2022 καταγγέλθηκαν 473 κλοπές καταλυτών και έγιναν 44 συλλήψεις υπόπτων. Οι περισσότερες σημειώθηκαν στη Λάρνακα, αφού από τις 473 οι 177 που έφεραν 20 συλλήψεις έγιναν στην πόλη του Ζήνωνα. Άλλες 149 υποθέσεις με οκτώ συλλήψεις έγιναν στη Λευκωσία. Στη Λεμεσό καταγγέλθηκαν 130 κλοπές καταλυτών ενώ έγιναν 14 συλλήψεις υπόπτων, στην Αμμόχωστο άλλες εννιά χωρίς κάποια σύλληψη, στην Πάφο έξι, επίσης χωρίς σύλληψη και στη Μόρφου δύο καταγγελίες με δύο συλλήψεις.

Σημειώνεται ότι το περασμένο Σάββατο, σε περιοχή της Λάρνακας, πολίτες είχαν αντιληφθεί δύο άντρες να αποκόπτουν και να κλέβουν τον καταλύτη από σταθμευμένο αυτοκίνητο. Οι πολίτες κινήθηκαν προς τους δύο υπόπτους, οι οποίοι όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία των πολιτών, εισήλθαν σε αυτοκίνητο και οδηγώντας το προς τα πίσω εντός του δρόμου, χτύπησαν με αυτό έναν από τους πολίτες, άντρα ηλικίας 34 ετών, που κινείτο πεζός στον δρόμο. Οι δράστες εγκατέλειψαν το σημείο με το όχημα τους.

Ο 34χρονος τραυματίστηκε σοβαρά στο πρόσωπο, στον θώρακα και στο χέρι, όπου υπέστη διάφορα κατάγματα. Μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου νοσηλεύεται, σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση. Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο πρόσωπα κάτοικοι Λάρνακας, που αντιμετωπίζουν κατηγορία για απόπειρα φόνο και έχουν ήδη προφυλακιστεί.