Στοιβάχθηκαν για δύο και πλέον μήνες τα αιτήματα στον ΟΑΥ για επιπρόσθετες φυσιοθεραπείες. Αιτία το γεγονός ότι οι αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές του Οργανισμού βρίσκονται σε αδράνεια από τον περασμένο Αύγουστο εξαιτίας των μέτρων διαμαρτυρίας που εφαρμόζουν οι φυσιοθεραπευτές κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει σημαντικά η αξιολόγηση των δεκάδων αιτημάτων που υπέβαλαν κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο γιατροί και ασθενείς. 

«Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, έλαβε το τελευταίο διάστημα αρκετά παράπονα από ασθενείς οι οποίοι χρειάζονταν φυσιοθεραπείες, περισσότερες από αυτές που καθορίζονται από τον ΟΑΥ. Ακολούθησαν τις διαδικασίες, ωστόσο και παρά το γεγονός ότι ο χρόνος αναμονής για αυτές τις περιπτώσεις είναι ο ένας μήνας, αρκετοί από αυτούς, καθυστέρησαν πολύ να πάρουν τις απαραίτητες εγκρίσεις και κάποιοι δεν έχουν πάρει ακόμα απάντηση», ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος τύπου της ΟΣΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης εξηγώντας ότι «από τον ΟΑΥ, μας έχει αναφερθεί πως αιτία για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε ήταν αποτέλεσμα των μέτρων διαμαρτυρίας που εφαρμόζουν οι φυσιοθεραπευτές οι οποίοι απέχουν από τις επιστημονικές επιτροπές του Οργανισμού με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η αξιολόγηση των αιτήσεων». 

«Δυστυχώς από το τέλος Αυγούστου μέχρι και σήμερα, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τη λειτουργία των επιστημονικών μας επιτροπών», παραδέχθηκε μιλώντας στον «Φ» η αρμόδια λειτουργός του ΟΑΥ, Μόνικα Κυριάκου. «Οι επιτροπές δεν λειτουργούν εξαιτίας των μέτρων που αποφάσισε και εφαρμόζει ο σύνδεσμος των φυσιοθεραπευτών και για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι γεγονός ότι ο Οργανισμός δεν μπορούσε να αξιολογήσει τα αιτήματα που υποβάλλονταν και αφορούσαν νευρολογικούς ασθενείς». Δηλαδή, είπε, «κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, δεν είχαμε αξιολόγηση κάτι το οποίο όντως δημιούργησε πρόβλημα στις θεραπείες κάποιων ασθενών μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προβλήματα ύπνου: Ποια οφθαλμολογική πάθηση μπορεί να κρύβουν

Πρόσφατα ωστόσο, είπε η κ. Κυριάκου, «ο ΟΑΥ έχει προχωρήσει σε άλλες ρυθμίσεις και η πλειοψηφία των ασθενών που είχαν υποβάλει αιτήματα τους δύο προηγούμενους μήνες έχουν πάρει τις απαντήσεις τους». Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, «εξακολουθούν να βρίσκεται σε εκκρεμότητα αριθμός αιτήσεων που είχαν παραληφθεί από τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο αλλά οι αιτήσεις αυτές εκκρεμούν εξαιτίας άλλων ζητημάτων, διαδικαστικών που αφορούν είτε μη ορθή συμπλήρωση των αιτήσεων, είτε μη κατάθεση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών κ.λπ.». Για αυτές τις περιπτώσεις, είπε η κ. Κυριάκου, «ο ΟΑΥ έχει ενημερώσει τους γιατρούς και τους ασθενείς και αναμένεται ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί και για αυτές η διαδικασία». 

Το πρόβλημα ωστόσο, είπε, «με τη λειτουργία των επιστημονικών επιτροπών του ΟΑΥ σε ό,τι αφορά τις φυσιοθεραπείες για νευρολογικούς ασθενείς παραμένει αφού ακόμα ο Οργανισμός παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν γίνει κάποιες κινήσεις και μελετώνται κάποιες προτάσεις, δεν έχει ακόμα καταλήξει σε συμφωνία με τους φυσιοθεραπευτές και όπως φαίνεται η αποχή τους από τη συμμετοχή στις επιτροπές συνεχίζεται». Βεβαίως, συνέχισε, «με τη νέα ρύθμιση που εφαρμόζει ο ΟΑΥ ευελπιστούμε ότι δεν θα ξανά έχουμε το ίδιο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τον χρόνο αξιολόγησης των αιτήσεων». Καταλήγοντας η κ. Κυριάκου, κάλεσε τους ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν ακόμα πάρει απάντηση στο αίτημά τους, εάν δεν έχει γίνει σχετική ενημέρωση από τον ΟΑΥ, να επικοινωνήσουν με τον Οργανισμό για να εξυπηρετηθούν το συντομότερο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνδυαστικό εμβόλιο για κορωνοϊό και γρίπη δοκιμάζει η Pfizer

Εκατοντάδες τα αιτήματα που εξετάζει ο ΟΑΥ

Ενώπιον του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας τίθενται κάθε μήνα εκατοντάδες αιτήματα ασθενών, ανέφερε η λειτουργός του Οργανισμού, Μόνικα Κυριάκου. «Το πρόβλημα παρουσιάστηκε στα αιτήματα που αφορούσαν φυσιοθεραπείες για νευρολογικούς ασθενείς. Τα υπόλοιπα αιτήματα που αφορούν ένταξη ασθενών στο μητρώο ασθενών ή χειρουργικά περιστατικά, προωθούνται κανονικά και δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση». «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο φόρτος εργασίας είναι τεράστιος. Προέκυψε αυτό το πρόβλημα με τις επιστημονικές επιτροπές το προηγούμενο διάστημα και δυστυχώς ταλαιπωρήθηκαν κάποιοι ασθενείς μας. Ο ΟΑΥ σίγουρα δεν θέλει να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς για αυτό και προχωρήσαμε σε ειδική ρύθμιση και οι περισσότεροι δικαιούχοι του ΓεΣΥ που βρίσκονταν στην αναμονή έχουν ήδη εξυπηρετηθεί, έστω και με καθυστέρηση.

ΟΣΑΚ: «Δεν πρέπει να την πληρώνουν οι ασθενείς»

«Τα αιτήματα των επαγγελματιών είναι πλήρως σεβαστά και ο κάθε επαγγελματικός κλάδος έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικεί για τα μέλη του», ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της ΟΣΑΚ. Ωστόσο, πρόσθεσε «οι ασθενείς δεν γίνεται να βρίσκονται στη μέση μιας διαφωνίας μεταξύ επαγγελματιών και ΟΑΥ και να καθυστερούν να λάβουν τις θεραπείες που χρειάζονται.

«Ακόμα και ο ένας μήνας που υπό κανονικές συνθήκες χρειάζεται για την αξιολόγηση αιτημάτων για φυσιοθεραπείες νευρολογικών ασθενών, είναι μεγάλο χρονικό διάστημα αν βρίσκεται κάποιος στη θέση ενός ασθενή.

Ως εκ τούτου, όταν το διάστημα αυτό ξεπερνιέται για πολύ, το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο μεγάλο». Από τον ΟΑΥ, είπε καταλήγοντας ο κ. Λαμπριανίδης, «μας έχουν ενημερώσει ότι με άλλη ειδική ρύθμιση η πλειοψηφία των αιτημάτων που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα από το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο έχουν προωθηθεί. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κατάσταση με τις επιστημονικές επιτροπές θα επανέλθει στην ομαλότητα πολύ σύντομα και δεν θα έχουμε και στο μέλλον παρόμοια προβλήματα».