«Δυστυχώς, μείναμε πολύ πίσω», τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας, σχετικά με το κατά πόσο θα δοθεί τελικά ή όχι το πράσινο φως στα δημόσια Πανεπιστήμια για να προσφέρουν προπτυχιακά προγράμματα στην αγγλική γλώσσα. Πρόκειται για ένα κοινό αίτημα των δημόσιων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, καθώς θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο η δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας θα ανοίξει τις πόρτες της προς την Ευρώπη και όχι μόνο, και θα προσελκύσει ποιοτικούς ξένους φοιτητές. Κάτι που όπως υποστηρίζουν θα συμβάλει στην κινητικότητα φοιτητών αλλά και θα έχει αλυσιδωτές θετικές συνέπειες για την Κύπρο. 

Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε επίσης ότι «επειγόμαστε για την προσφορά αγγλόφωνων προγραμμάτων καθώς συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκές συμμαχίες Πανεπιστημίων κι αν δεν μας δοθεί αυτή η δυνατότητα, θα είμαστε η μοναδική περίπτωση που δεν θα προσφέρουμε αγγλόφωνα προγράμματα. Ήδη, ετοιμάζονται προγράμματα για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και δεν θα μπορούμε να ακολουθήσουμε». Τη θέση αυτή στήριξε και το ΤΕΠΑΚ με τον εκπρόσωπό του να επισημαίνει ότι και αυτό συμμετέχει σε Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, και η προσφορά αυτών των προγραμμάτων είναι σημαντική. 

Με το ενδεχόμενο να προσφέρουν τα δημόσια Πανεπιστήμια προγράμματα σπουδών στην αγγλική γλώσσα με στόχο την προσέλκυση ξένων φοιτητών, δεν διαφωνούν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια με τους εκπροσώπους τους όμως να επισημαίνουν στην επιτροπή Παιδείας ότι θα πρέπει να ισχύουν ό,τι και στη δική τους περίπτωση. Δηλαδή, να καταβάλλονται από τους φοιτητές τα δίδακτρα και όχι να τα επωμίζεται το κράτος κι επομένως, ο φορολογούμενος πολίτης. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διάσταση απόψεων μεταξύ βουλευτών για επέκταση προδημοτικής

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέφερε ότι σέβεται την άποψη των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, με τα οποία έχουν μια πολύ καλή συνεργασία ωστόσο, όπως είπε, δεν θεωρεί ότι πρέπει να τα απασχολεί το ζήτημα των διδάκτρων των δημόσιων Πανεπιστημίων. «Θα θέλαμε εάν υπάρξουν δίδακτρα, αυτά να είναι όσο το δυνατό πιο χαμηλά, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουμε ποιοτικούς φοιτητές, οι οποίοι θα επιλέξουν άλλες χώρες με χαμηλά δίδακτρα», ανέφερε, τονίζοντας παράλληλα ότι τα δημόσια Πανεπιστήμια δεν ανταγωνίζονται τα ιδιωτικά, καθώς το κάθε ίδρυμα έχει τους δικούς του φοιτητές και απευθύνεται σε διαφορετικούς φοιτητές. 

Πάντως, το θέμα των διδάκτρων –καθώς η συζήτηση αφορά προπτυχιακά προγράμματα– είναι ένα μόνο από όσα άνοιξαν ενώπιον της Επιτροπής, μέλη της οποίας έχουν διαφορετικές απόψεις για το όλο ζήτημα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της συζήτησης τέθηκε και το θέμα του τρόπου πρόσβασης των φοιτητών σε αυτά τα προγράμματα καθώς τίθεται θέμα κριτηρίων και πρέπει να βρεθεί λύση και δη, χωρίς να παρακαμφθούν οι Παγκύπριες Εξετάσεις σε περίπτωση που αποφασιστεί ότι στα προγράμματα αυτά θα έχουν δικαίωμα διεκδίκησης θέσης και Κύπριοι υποψήφιοι. 

Ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί είναι και το ποιοι θα διδάσκουν τα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών, τα οποία σημειώνεται δεν θα είναι για όλα τα υφιστάμενα προγράμματα αλλά σε πολύ μικρότερο αριθμό. Όλα αυτά τα ζητήματα αναμένεται να απασχολήσουν εκ νέου σύντομα τη Βουλή, η οποία θα κληθεί να λάβει την απόφαση κατά πόσο θα ικανοποιήσει ή όχι το συγκεκριμένο αίτημα των δημόσιων Πανεπιστημίων.