Έντονος εμφανίστηκε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας ενώπιον της Βουλής για τα fake news και τις ύβρεις και απειλές από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου που εκκρεμεί για χρόνια.

Επιρρίπτοντας ευθύνες και στη Βουλή για την καθυστέρηση της εξέτασης του νομοσχεδίου, ο Γιώργος Σαββίδης είπε ότι δεν γίνεται η δημόσια εξύβριση στον δρόμο να είναι ποινικό αδίκημα και η εξύβριση στα ΜΚΔ να μην είναι. «Έχω έντονες απόψεις για τα fake news», ανέφερε. «Το νομοθετικό πλαίσιο πάσχει. Φταίτε κι εσείς που έχετε σχετικό νομοσχέδιο ενώπιόν σας και το παίρνετε και φέρνετε για χρόνια χωρίς να το ψηφήσετε. Δεν μπορεί ένας να κάνει χυδαία εξύβριση από ιστοσελίδες ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μην μπορείς να πάρεις κάποια μέτρα για παραδειγματισμό και άλλων. Είναι παράκλησή μου να φέρετε ξανά το νομοσχέδιο ενώπιόν σας και να το ψηφίσετε». 

Ο Γενικός Εισαγγελέας, που μιλούσε κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού της Νομικής Υπηρεσίας, συνέχισε λέγοντας ότι οι απειλές κατά της ζωής οποιουδήποτε είναι ποινικό αδίκημα. Υπήρξαν ιστοσελίδες, πρόσθεσε, μέσω των οποίων εκφράστηκαν φοβερές απειλές κατά της ζωής μου ή του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ή και βουλευτών και δεν μπορεί να κάνει κάποιος κάτι. Οι αισχρές απειλές έγιναν καθημερινό φαινόμενο και έχουμε χάσει τον έλεγχο πλέον, σημείωσε και πρόσθεσε: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφεραν και καλά πράγματα, αλλά κάποιοι πίσω από ένα πληκτρολόγιο μπορούν να βρίζουν χυδαία τον οποιονδήποτε και να τον απειλούν. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές να κρατήσουν τον θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα έξω από προεκλογικές σκοπιμότητες, παρατηρώντας ότι «αποφεύγουμε ν’ απαντούμε δημόσια, αλλά η κατάσταση δεν πάει άλλο». Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα ποινικοποίησης του λιβέλου, σημειώνοντας ότι κανένας δεν θέλει να φιμώσει τον κόσμο, όμως εκεί που υπάρχει ακατάσχετη ασυδοσία τότε να υπάρχει και μηχανισμός υπεράσπισης κάποιου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Εισαγγελέας: Η υπόθεση του βαν έχει τελειώσει

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι το νομοσχέδιο για ποινικοποίηση απειλών και ύβρεων από τα Μέσα, θα εξεταστεί στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Νομικών και πρέπει η Βουλή να διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ρωτήθηκε και για το πόρισμα Στεφάνου για το μαύρο βαν. Ο κ. Σαββίδης ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας ότι δεν θα δοθεί στη Βουλή. Η ποινική ανάκριση και η διαφάνεια είναι δύο έννοιες αντιφατικές. Το τι λέει και τι βρίσκει ένα πόρισμα δεν πρέπει να φεύγει από τη Νομική Υπηρεσία, είπε. «Αυτό το κατάλαβε και ο πρόεδρος της Επιτροπής PEGA, πως η υπόθεση αυτή δεν εμπίπτει στο πλαίσιο που εξετάζει για τις παρακολουθήσεις. Δεν θέλω να λένε ότι αποκρύβουμε πράγματα, αλλά αυτά προβλέπονται από τον νόμο, δεν το κάνουμε για να εκμεταλλευτούμε κάτι», πρόσθεσε. 

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι η Βουλή ζήτησε γνωμάτευση από ανεξάρτητο νομικό, τον Πόλυ Πολυβίου, ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί το πόρισμα για το βαν να δοθεί στη Βουλή. 

Οι βουλευτές ζήτησαν ενημέρωση και για την έρευνα για τις πολιτογραφήσεις, τον Συνεργατισμό και την Οικονομία. Ο κ. Σαββίδης ήταν ξεκάθαρος για το θέμα της Οικονομίας, λέγοντας ότι ρεαλιστικά να μην αναμένετε οτιδήποτε. Για τον Συνεργατισμό μίλησε ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, λέγοντας ότι από τις έρευνες ξεκαθαρίστηκε πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δεν υπέχει ποινικές ή αστικές ευθύνες και πως ερευνώνται διάφορες υποθέσεις ενώ ηγέρθησαν και πολλές αγωγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έφεση Εισαγγελέα για αθώωση στην πρώτη υπόθεση διαβατηρίων

Για το θέμα των πολιτογραφήσεων, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι δικαιολογημένα ο κόσμος είναι αγανακτισμένος και πρέπει αυτές οι έρευνες να τελειώσουν. Κάποιες υποθέσεις βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. 

Όσον αφορά στην έρευνα Αιμιλιανίδη, είπε ότι το πόρισμά του τυγχάνει αξιολόγησης και σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις, ενώ δεν συνέδεσε τις καταγγελίες Αριστοτέλους κατά Κατσουνωτού με την έρευνα που διέταξε για την εισαγωγή ναρκωτικών και κινητών. Απλά συνέπεσε, είπε, επειδή τότε είχε εκδοθεί σχετική απόφαση από δικαστήριο στη Λάρνακα.