Αύξηση των θέσεων πυροσβέστη κατά 26,5% αναμένεται να υπάρξει το 2023, ποσοστό πρωτοφανές, αφού θ’ αυξήσει τη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατά 195 πρόσωπα. 

Ήδη, τώρα παραχωρήθηκαν 46 θέσεις πυροσβεστών που προσλήφθηκαν πρόσφατα και πέρασαν από εκπαίδευση, ενώ με τον νέο χρόνο αναμένεται ότι θα προκηρυχθούν άλλες 195 θέσεις πυροσβεστών. Αυτή τη στιγμή οι οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική ανέρχονται στις 737 και αναμένεται να φτάσουν στις 932, αριθμός πρωτοφανής για τα χρονικά της Υπηρεσίας. Οι πρόσφατες προσλήψεις είναι οι τελευταίες που έγιναν με την εμπλοκή της Αστυνομίας, ενώ από τώρα και στο εξής όλες οι διαδικασίες θα γίνονται από την ίδια την Πυροσβεστική ύστερα και από την αυτονόμησή της. 

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, με την προκήρυξη των νέων θέσεων, η αύξηση των επαγγελματικών πυροσβεστών θα φτάσει στο 26,5%, ποσοστό που ποτέ δεν ήταν τόσο ψηλό και θα επιτρέψει στην πιο αποτελεσματική λειτουργία της. Ήδη, με την ίδρυση του ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό θα λειτουργήσει ο πυροσβεστικός σταθμός με 56 πυροσβέστες, ενώ με την πλήρωση όλων των θέσεων, τότε θα λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πυροσβεστικοί σταθμοί που βρίσκονται σε κρίσιμα σημεία και τον χειμώνα υπολειτουργούν ή βρίσκονται κλειστοί. Όσοι θα προσληφθούν, σύμφωνα με τον κ. Κεττή, θα περάσουν από τριετή κλάδο σπουδών πριν βρεθούν σ’ ένα πυροσβεστικό όχημα και να ριφθούν στη μάχη κατά των πυρκαγιών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναβάθμιση μισθοδοτικών κλιμάκων αστυνομικών και πυροσβεστών

Στο μεταξύ, προχωρά η μετακίνηση του πυροσβεστικού σταθμού Λακατάμιας που σήμερα βρίσκεται στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής ύστερα και από αντιδράσεις γείτονα για πρόκληση οχληρίας. Για το θέμα ο Δήμος Λακατάμειας με την Πυροσβεστική αντάλλαξαν αρκετές επιστολές. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» έχει εντοπιστεί χώρος για στέγαση του σταθμού και γίνονται διαβουλεύσεις για τη μετακίνησή του. Επίσης, τέλος του χρόνου συμπληρώνεται η παράταση που δόθηκε στον αρχιπύραρχο Πόλυ Χατζηβασιλείου και αναμένεται να αρχίσουν οι διαδικασίες για τον διορισμό του αντικαταστάτη του, με τους μνηστήρες να είναι τρεις.

Εξάλλου, χθες το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση της υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφης Δράκου, για τους κανονισμούς που αφορούν στην αναβάθμιση των μισθοδοτικών κλιμάκων των ειδικών αστυνομικών, αστυνομικών και πυροσβεστών μέχρι τον βαθμό του ανώτερου υπαστυνόμου, όπως και των αντίστοιχων βαθμών της Πυροσβεστικής. Τα εν λόγω σχέδια θα προωθηθούν τάχιστα και άμεσα στη Βουλή, σύμφωνα με την υπουργό.