Εντείνουν την οργανωτική τους προσπάθεια τα επιτελεία των υποψηφίων για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, σε μια μάχη ψήφο με ψήφο, με συγκεντρώσεις σε σπίτια σε όλη την Κύπρο. Στις συγκεντρώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται από υποστηρικτές των υποψηφίων, προσκαλούνται μικρές ομάδες φίλων, ανάμεσά και κληρικοί, αλλά και οι ίδιοι ακόμα οι υποψήφιοι. Μάλιστα, οι συγκεντρώσεις γίνονται με βάση το τελετουργικό στις εκκλησίες και αποφεύγονται οι ώρες όπου οι υποστηρικτές, αλλά και οι πιστοί παρευρίσκονται στους ναούς. 

Οι εκλογές για μια είσοδο στο Τριπρόσωπο έχουν προγραμματιστεί για τις 18 Δεκεμβρίου και τα επιτελεία των έξι διεκδικητών έχουν πάρει φωτιά. Η μεγάλη μάχη είναι για την τρίτη θέση την οποία διεκδικούν με αξιώσεις δύο κύριοι υποψήφιοι, ενώ δεν αποκλείεται και η έκπληξη με πριμοδότηση τρίτου διεκδικητή.

Με βάση κάποιες μετρήσεις, φαίνεται να προηγείται ο Λεμεσού Αθανάσιος, ο Ταμασού Ησαΐας έρχεται δεύτερος και η μάχη πλέον για είσοδο στο Τριπρόσωπο του δεύτερου γύρου θα δοθεί μεταξύ των Μητροπολιτών Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειου και Πάφου Γεώργιου. Αουτσάιντερ θεωρείται ο Μόρφου Νεόφυτος, ενώ ο Κυρηνείας Χρυσόστομος δεν φαίνεται να μπορεί να τους ακολουθήσει, τουλάχιστον με τα όσα καταγράφουν οι μέχρι σήμερα μετρήσεις. Χθεσινή δημοσκόπηση του Άλφα, όμως, έφερε τον Πάφου Γεώργιο στήθος με στήθος με τον Ησαία στη δεύτερη θέση.

Άλλωστε μετά την απόφαση της τελευταίας στιγμής του Καρπασίας Χριστοφόρου να μη συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, θεωρείται ότι η πλειοψηφία των υποστηρικτών του θα οδηγηθούν προς τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας. 

Μεγάλο στοίχημα για τους ιεράρχες είναι και τα τελικά ποσοστά που θα τους οδηγήσουν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, η οποία έχει και τον τελικό λόγο. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν αποκλείεται να είναι μεγάλη η διαφορά σε ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου, ενδεχομένως και του δεύτερου με τον τρίτο. Κάποιοι μάλιστα τρέχουν έτσι ώστε το τρίτο πρόσωπο που θα μπει σφήνα να μην έχει μεγάλη απόκλιση από τους άλλους δύο, έτσι ώστε αυτό να ληφθεί υπόψη στη μετέπειτα διαδικασία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτοί οι 6 υπέβαλαν υποψηφιότητα για τις αρχιεπισκοπικές

Με βάση τις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις, προεξοφλείται ότι ο Λεμεσού Αθανάσιος θα κόψει πρώτος το νήμα. Ο Μητροπολίτης Ησαΐας μετά και τη στήριξη του Μητροπολίτη Κύκκου φαίνεται να κάνει ανοίγματα στην κοινωνία, συμμετέχοντας σε πάρα πολλές εκδηλώσεις, σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί με αυξημένα ποσοστά. 

Θεωρείται ωστόσο ότι εφόσον ο τοποτηρητής της Εκκλησίας της Κύπρου, Μητροπολίτης Πάφου, καταφέρει να εισέλθει στο Τριπρόσωπο δύσκολα δεν θα εκλεγεί, ανεξαρτήτως ποσοστών. Προς το σκοπό αυτό παρασκηνιακά γίνεται λόγος για πριμοδότηση του Μητροπολίτη Μόρφου, ώστε να εισέλθει στο Τριπρόσωπο με την εκτίμηση ότι δεν θα τύχει της στήριξης των υπολοίπων μελών της Ιεράς Συνόδου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημόσιοι υπάλληλοι στις αρχιεπισκοπικές με έξοδα Εκκλησίας

Νοουμένου ότι κανένας από τους τρεις φιναλίστ δεν θα πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία στην εκλογική διαδικασία ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, τα παρασκήνια θα συνεχιστούν για τους υπόλοιπους δύο που θα παραμείνουν στην κούρσα της διαδοχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.