Μάχη με τον χρόνο για να είναι όλα έτοιμα στις 18 Δεκεμβρίου, ημέρα εκλογής του τριπροσώπου στη διαδικασία των αρχιεπισκοπικών εκλογών, δίνει ο Έφορος Εκλογών σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και σε συντονισμό με όλους τους επάρχους παγκύπρια. Προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζει και η εκτύπωση των ψηφοδελτίων με τους έξι υποψηφίους για τον θρόνο, ενώ αναμένεται να δημοσιευτεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας ο εκλογικός κατάλογος που δεν θα είναι όμως προσβάσιμος δημόσια, αλλά ο κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να δει κατά πόσο το όνομά του βρίσκεται στον κατάλογο αυτό. Περαιτέρω, παρέχεται η δυνατότητα σε όσους επιθυμούν και δεν είναι γραμμένοι στον κατάλογο να αιτηθούν για να συμπεριληφθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπονται από τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Και ενώ τα διαδικαστικά και τα γενικότερα της οργάνωσης των εκλογών τρέχουν, την ίδια ώρα τα επιτελεία προσπαθούν να επηρεάσουν όσο το δυνατό περισσότερους πιστούς. Δεν είναι λίγα τα εκλογικά επιτελεία που τηλεφωνούν στους πολίτες για να τους προσκαλέσουν σε συγκεντρώσεις σε σπίτια και να εξασκήσουν πίεση για επιλογή του δικού τους διεκδικητή του θρόνου. 

Παρά το γεγονός ότι συγκεκριμένος υποψήφιος, ο μητροπολίτης Λεμεσού, θεωρείται το μεγάλο φαβορί για την πρώτη θέση στην κάλπη, εντούτοις οι υποστηρικτές του προσπαθούν να φέρουν όσο το δυνατό περισσότερο πιστούς να τον ψηφίσουν, σε μια προσπάθεια η Ιερά Σύνοδος αυτή τη φορά να μη βρεθεί σε διάσταση με τους πιστούς, αλλά να υποστηρίξει αυτό που επιθυμεί ο λαός. Το ίδιο ακριβώς σκηνικό στήνεται και από τα επιτελεία των άλλων διεκδικητών, ούτως ώστε ο δικός τους εκλεκτός για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο ν’ αποκτήσει μέσω των ποσοστών που θα εξασφαλίσει περαιτέρω δυναμική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αρχιεπισκοπικές: Μάχη για τις δύο θέσεις στο τριπρόσωπο

Γνωρίζουν όλοι ότι από το ποιοι θα είναι τελικά στο τριπρόσωπο, αλλά και με ποια ποσοστά θα συμπεριληφθούν σ’ αυτό, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την τελική φάση της εκλογής από την Ιερά Σύνοδο. Δύο παράμετροι αναμένεται να είναι αποφασιστικής σημασίας και συγκεκριμένα ποιος θα είναι ο τελικός κατάλογος του τριπροσώπου, με ποια σειρά, αλλά και πόσο θα είναι το ποσοστό του καθενός. Η Ιερά Σύνοδος στην περίπτωση που δεν είναι μεγάλη η ψαλίδα με την όποια απόφαση της δεν αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις των πιστών. Αντίθετα, πιθανόν να αμφισβητηθεί η όποια απόφασή της, όχι ως προς τη νομιμότητά της σε σχέση με το τι προβλέπει ο καταστατικός χάρτης, αλλά στο ενδεχόμενο ανίερων συμμαχιών.

Και αυτό γιατί προβλέπεται πως σε περίπτωση που βρεθεί στο τριπρόσωπο ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, όποιο ποσοστό και να πετύχει, δύσκολα δεν θα είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Αυτό το γνωρίζουν όλοι, οι ισορροπίες είναι λεπτές για όλους τους υποψήφιους, πλην του μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομου που δεν φαίνεται να  εξασφαλίζει μεγάλο ποσοστό με βάση τις μέχρι σήμερα μετρήσεις. 

Μάλιστα, κάποιοι βλέποντας τα νούμερα που εξασφαλίζει, διέδωσαν τις τελευταίες ημέρες περί απόσυρσής του από την εκλογική διαδικασία, πράγμα ωστόσο που διέψευσε ο ίδιος με γραπτή ανακοίνωσή του. Όπως τόνισε, κανένα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία δημοσίευσαν την ανυπόστατη είδηση, η οποία τελικά αποπροσανατολίζει τον κόσμο, δεν ήρθε σε επικοινωνία μαζί του, ούτε με την ιερά μητρόπολη Κυρηνείας.