Κοκτέιλ λοιμώξεων στην Κύπρο με τα παιδιατρικά, τα παθολογικά και τα πνευμονολογικά τμήματα να παρουσιάζουν ήδη επικίνδυνα αυξημένες πληρότητες. 

Οι ιογενείς λοιμώξεις, υποστηρίζουν οι ειδικοί, παρουσιάστηκαν φέτος και στην Κύπρο, όπως και σε διεθνές επίπεδο νωρίτερα σε σχέση με άλλα χρόνια και προειδοποιούν ότι με την αλλαγή του καιρού, την πτώση της θερμοκρασίας, την παρατεταμένη παραμονή σε κλειστούς χώρους αλλά και τις αναμενόμενες συναθροίσεις λόγω εορταστικής περιόδου το φαινόμενο θα οξυνθεί. 

«Δεν πρέπει να μας καταλάβει πανικός και φόβος αλλά επιβάλλεται να τηρούμε όλοι τα μέτρα ατομικής προστασίας για να ξεπεράσουμε αυτή την τριπλή, όπως φαίνεται, επιδημία που άρχισε να παρουσιάζεται», λένε οι επιστήμονες. «Δυστυχώς βλέπουμε αύξηση στον αριθμό των ηλικιωμένων μας οι οποίοι χρειάζονται νοσηλεία είτε για κάποια άλλη λοίμωξη είτε για κορωνοϊό από τον οποίο, πεθαίνει τουλάχιστον ένας άνθρωπος την ημέρα», τονίζει από πλευράς του ο ΟΚΥπΥ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δρ Καραγιάννης: Πώς μεταδίδεται η γρίπη των πτηνών

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ιογενείς λοιμώξεις, κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα τα οποία νοσηλευόνται είτε στους παθολογικούς ή τους πνευμονολογικούς θαλάμους ή στους θαλάμους για ασθενείς με κορωνοϊό», ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, προσθέτοντας ότι «επί καθημερινής βάσης πλέον ο αριθμός των ασθενών στους θαλάμους Covid-19 είναι 75 -80 με αυξητική τάση τις τελευταίες ημέρες». 

Από τα επίσημα στοιχεία, συνέχισε, «βλέπουμε ότι την περασμένη εβδομάδα είχαμε 89 περιστατικά κορωνοϊού σε κλειστές δομές. Αυτό μας δίνει ένδειξη ότι ο αριθμός των ηλικιωμένων μας που ενδεχομένως να χρειαστούν νοσηλεία δεν θα είναι καθόλου μικρός». 

Οι ασθενείς που τώρα νοσηλεύονται με κορωνοϊό, είπε, «είναι ηλικιωμένοι, άνω των 70 ετών στην συντριπτική  πλειονότητά τους, κάποιοι χωρίς εμβολιαστικό ιστορικό και οι περισσότεροι με εμβολιαστικό ιστορικό αλλά με μεγάλο χρονικό διάστημα από τη λήψη της τελευταίας δόσης». 

Για τους παιδιατρικούς θαλάμους των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι «η πίεση που δέχονται το τελευταίο διάστημα είναι πολύ μεγάλη. Βλέπουμε αυξημένα περιστατικά RSV, που προκαλεί λοίμωξη του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες». 

«Το γεγονός ότι βλέπουμε την ίδια ώρα, RSV, γρίπη και κορωνοϊό, συνιστά μια τριπλή επιδημία την οποία αν και στη θεωρία περιμέναμε ως επιστημονική κοινότητα φαίνεται ότι τώρα βλέπουμε και στην πράξη», είπε από πλευράς του στον «Φ» ο επίκουρος καθηγητής παθολογίας με εξειδίκευση στην πρόληψη  λοιμώξεων Κωνσταντίνος Τσιούτης. Αυτό, όπως εξήγησε, «οφείλεται, μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι έχουμε πλέον πλήρη άρση των μέτρων και κυρίως των μέτρων ατομικής προστασίας. 

Το τελευταίο διάστημα, είπε, «βλέπουμε ότι και κάποιοι ιοί που συνήθως παρουσιάζονται σε παιδιά, μεταδίδονται και σε ενήλικες όπως είναι ο RSV, ο κοξάκι και η λοιμώδης μονοπυρήνωση. Αυτό μας δείχνει αυξημένη μεταδοτικότητα στην κοινωνία. Η κυκλοφορία των ιώσεων γενικά αυτό το διάστημα είναι τόσο μεγάλη, που βλέπουμε σε καθημερινή βάση συμπτώματα σε ηλικιωμένους, ανοσοκατασταλμενους, ατομα με χρόνια νοσήματα, παιδιά και εγκύους». 

Εξαιτίας των κοινών συμπτωμάτων που παρουσιάζουν οι περισσότερες από αυτές τις λοιμώξεις, προειδοποίησε ο κ. Τσιούτης, «ενδεχομένως να προκαλέσουν πρόβλημα και στην έγκαιρη διαχείριση των περιστατικών. Για παράδειγμα με τη μετάλλαξη «Όμικρον» του κορωνοϊού, παρατηρήσαμε ότι ένας άνθρωπος μπορεί να έχει συμπτώματα αλλά να καθυστερεί τρεις με τέσσερις ημέρες να παρουσιάσει θετικό αποτέλεσμα στο τεστ. Μέχρι το καλοκαίρι λέγαμε στους πολίτες να περιοριστούν και έβγαιναν θετικοί με την πάροδο μερικών ημερών. Τώρα δεν μπορούμε να το πούμε αυτό διότι ενδεχομένως να πρόκειται για γρίπη ή για κάποια άλλη λοίμωξη». 

Όπως και στην περίπτωση του κορωνοϊού, τόνισε, «τα μέτρα προστασίας είναι απαραίτητα. Χωρίς φόβο ή πανικό πρέπει αυτό να το κατανοήσουμε όλοι διότι κάποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν. Ανεξαρτήτως διάγνωσης πρέπει να αποφεύγουμε τις επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα».