Προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων προκειμένου να μη διώξει τον Μιχάλη Κατσουνωτό, βλέπουν πίσω από τους χειρισμούς της Νομικής Υπηρεσίας οι δικηγόροι των διευθυντικών στελεχών του Τμήματος Φυλακών, Γιώργος Τριανταφυλλίδης και Πάμπος Ιωαννίδης.

Αυτή τη θέση καταγράφουν ξεκάθαρα οι γνωστοί νομικοί στη χθεσινή τους μακροσκελή ανακοίνωση, η οποία περιλαμβάνει 12 σημεία.

Όπως είναι γνωστό, η διευθύντρια και η ανώτερη λειτουργός του σωφρονιστικού ιδρύματος, Άννα Αριστοτέλους και Αθηνά Δημητρίου, αντίστοιχα, κατήγγειλαν στις 20 Ιουνίου τον ανώτερο αστυνόμο και τότε διοικητή της ΥΚΑΝ, ότι ζητούσε από κρατούμενο στις φυλακές να εξασφαλίσει οπτικό υλικό, το οποίο να αφήνει εκτεθειμένες τις δύο αξιωματούχους.

Οι δικηγόροι των Αριστοτέλους και Δημητρίου, προέβαλαν την προαναφερθείσα θέση, παραθέτοντας τα δικά τους επιχειρήματα. Αναφέρονται στον διορισμό του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη ως ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή και το γεγονός ότι εδώ και 2,5 μήνες παρ’ όλο που οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας έχουν το πόρισμα του στα χέρια τους, ακόμη το εξετάζουν.

Αυτούσια τα όσα καταλογίζουν οι δύο δικηγόροι επί του προκειμένου: «Η καταγγελία υποβλήθηκε στις 20 Ιουνίου 2022, διορίστηκε ποινικός ανακριτής ο κ. Αχιλλέας Αιμιλιανίδης ο οποίος παρέδωσε το πόρισμα του στη Νομική Υπηρεσία στις 15 Σεπτεμβρίου και η τελευταία το ”μελετά” εδώ και 2,5 μήνες στην προσπάθεια της, κατά την άποψή μας, να ”εξεύρει” τρόπους για να μην διώξει τον κ. Κατσουνωτό στον οποίο, σύμφωνα πάντα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι οποίες ουδέποτε έχουν διαψευσθεί, ο κ. Αιμιλιανίδης επιρρίπτει ποινικές ευθύνες, μαζί με άλλα δύο πρόσωπα. Έχουμε δημόσια καλέσει τον Γενικό Εισαγγελέα να ανακοινώσει το αποτέλεσμα του πορίσματος, το οποίο για σκοπούς διαφάνειας σε μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη έχει κάθε δικαίωμα να πράξει αν το επιθυμεί, για να σταματήσει όλη αυτή η σεναριολογία, αλλά ο Γενικός Εισαγγελέας αρνείται μέχρι σήμερα να το πράξει. Η προσπάθεια της Νομικής Υπηρεσίας να ”συγκαλύψει” και να ”αποσιωπήσει” την υπόθεση είναι εμφανής. Ακόμα και σήμερα στα πλαίσια της διαφάνειας για ένα θέμα που απασχολεί εδώ και έξι μήνες την κοινή γνώμη, καλούμε τον Γενικό Εισαγγελέα να ανακοινώσει δημόσια το αποτέλεσμα του πορίσματος Αιμιλιανίδη». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι δύο δικηγόροι κάνουν λόγο περί ανελέητου πολέμου που υφίστανται οι πελάτιδες τους και που γίνεται όχι μόνο από τη Νομική Υπηρεσία, αλλά -όπως σημειώνουν στην τοποθέτησή τους- και από «την υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και τον Αρχηγό της Αστυνομίας». Προσθέτουν πως αφορμή «αποτέλεσε η καταγγελία που υπέβαλαν οι πελάτιδες μας εναντίον του κ. Κατσουνωτού τον Ιούνιο του 2022 όταν περιήλθε στα χέρια τους κινητό τηλέφωνο βαρυποινίτη ο οποίος αντάλλασσε μηνύματα με το προσωπικό τηλέφωνο του κ. Κατσουνωτού, ο οποίος προέτρεπε τον βαρυποινίτη να εξασφαλίσει, μεταξύ άλλων, βίντεο που να ”κάφκει” τις πελάτιδες μας καθώς επίσης και να προβεί σε άλλες παράνομες ενέργειες».

Αναφέρονται στο ιστορικό των γεγονότων μετά την καταγγελία σε βάρος του Κατσουνωτού (βλ. δύο έρευνες που διατάχθηκαν ταυτόχρονα για τις Κεντρικές Φυλακές στις 15/7 και 27/7) και καταλήγουν, υπονοώντας ξεκάθαρα πως η Νομική Υπηρεσία δεν θα ασκήσει οποιεσδήποτε διώξεις. «Εμείς προσωπικά δεν έχουμε καμία αμφιβολία για την τελική απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας και μακάρι να διαψευσθούμε» σημειώνουν στην κατακλείδα της ανακοίνωσής τους.

Οι νομικοί εκπρόσωποι των Αριστοτέλους και Δημητρίου, στη γραπτή τους τοποθέτηση σχολιάζουν την ανακοίνωση που εξέδωσαν την περασμένη Παρασκευή οι Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης, αντίστοιχα. Οι τελευταίοι επικαλούμενοι το πόρισμα των τεσσάρων ανακριτών (παραδόθηκε στις 4/11) που διορίστηκαν για να ερευνήσουν χρήση κινητών τηλεφώνων και ναρκωτικών στο σωφρονιστικό ίδρυμα, έκαναν λόγο για «επιβεβαίωση ευρημάτων» σε σχέση με συναφή ποινικά αδικήματα. Ταυτόχρονα, ενημέρωσαν ότι η έκθεση των προαναφερθέντων ποινικών ανακριτών παραδόθηκε στην υπουργό Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, προκειμένου να προβεί στις δικές της ενέργειες. Οι Ιωαννίδης και Τριανταφυλλίδης, σχολιάζοντας τα πιο πάνω, εκφράζουν έκπληξη και απογοήτευση για την ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, την οποία χαρακτηρίζουν εξόχως ατυχή. Εξηγούν ότι «η επάρκεια και αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται στις Κεντρικές Φυλακές είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά τη Διεύθυνση των Φυλακών και το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Μιλά για «παραβίαση τεκμηρίου αθωότητας»

Ο απόηχος της ανακοίνωσης του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, όπως γίνεται αντιληπτό και από τις πιο πάνω αναφορές, ήταν ιδιαίτερα αισθητός κι εντός της χθεσινής ημέρας.

Οι προαναφερθέντες, στη γραπτή τους τοποθέτηση, αναφέρθηκαν σε εγκλήματα που φαίνεται να είχαν αφετηρία από τις Κεντρικές Φυλακές και να διοργανώθηκαν μέσω χρήσης κινητών τηλεφώνων. Τρία εξ αυτών των κακουργημάτων διασυνδέονται και με δύο υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείτο ο 45χρονος Γιώργος Χριστοδούλου-Ζαβράντωνας (δολοφονία μάρτυρα κατηγορίας στις 21/4/2021, δολοφονία πατέρα μάρτυρα κατηγορίας και βεβήλωση τάφου μητέρας άλλου μάρτυρα κατηγορίας).

Ο Χρίστος Πουτζιουρής, δικηγόρος του Ζαβράντωνα, απέστειλε χθες επιστολή στους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, υποβάλλοντας ευθέως ότι με την ανακοίνωσή τους παραβίασαν το τεκμήριο αθωότητας του πελάτη του. «Με μεγάλη μας απογοήτευση είμαστε αναγκασμένοι να σας αποστείλουμε την παρούσα επιστολή εκ μέρους και για λογαριασμό του προσώπου το οποίο φωτογραφίζετε», σημειώνει μεταξύ άλλων και στη συνέχεια αναφέρεται στις δύο υποθέσεις που αντιμετώπισε ο πελάτης του. Πρόκειται για μια που αφορά ποσότητα 1,5 κιλού κοκαΐνης και για την οποία αθωώθηκε (Κακουργιοδικείο Λάρνακας). Η έτερη αφορά ποσότητα 15 κιλών της ίδιας ναρκωτικής ουσίας. Για την τελευταία υπόθεση αναμένεται προσεχώς η απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Ο κ. Πουτζιουρής αναφέρεται, ακόμη, στην τροποποίηση του ποινικού κώδικα στη βάση Ευρωπαϊκής Οδηγίας, «ώστε να κατοχυρώνεται το τεκμήριο της αθωότητας και μεταξύ των τροποποιήσεων είναι και η απαγόρευση δηλώσεων Δημόσιων Αρχών που να αμφισβητούν ή αφήνουν σκιές αναφορικά με το τεκμήριο αθωότητας οποιουδήποτε πολίτη. Δυστυχώς δεν σεβαστήκατε αυτή τη νομική σας υποχρέωση». 

Κάνει και αναφορά στις πρόσφατες τοποθετήσεις του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, στη Βουλή όταν ζητήθηκε δημοσίευμα του πορίσματος για την υπόθεση του βαν («δεν μπορεί να κάνουμε ποινικές έρευνες υπό το φως των δημοσιογράφων και των καναλιών»). Σχολιάζει ο κ. Πουτζιουρής: « είναι επομένως άξιον απορίας γιατί στο κοινό ανακοινωθέν σας αναφέρεστε σε διάπραξη ποινικών αδικημάτων που αποδίδετε στον πελάτη μας».

Εξάλλου, η Άννα Αριστοτέλους, μιλώντας χθες στην ενημερωτική εκπομπή του ΡΙΚ «Από Μέρα Σε Μέρα» και στον συνάδελφο Τάσο Χριστοδούλου, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, είπε μεταξύ άλλων: «Γίνεται λόγος για τρεις υποθέσεις, τις οποίες δεν υπάρχει καν κατηγορούμενος. Δεν καταχωρίσθηκε καν υπόθεση ενώπιον Δικαστηρίου. Αν έχουν στοιχεία ότι οργανώθηκε από τις Φυλακές γιατί η υπόθεση δεν είναι ενώπιον του Δικαστηρίου;». Σε άλλο σημείο έστρεψε τα πυρά της στον Σάββα Αγγελίδη, καλώντας τον να πει πώς εξάλειψε το πρόβλημα των ναρκωτικών, το οποίο υπήρχε στην Εθνική Φρουρά κατά δική του παραδοχή στις 11/12/2019 ενόσω ήταν υπουργός Άμυνας. 

Σε χθεσινή παρέμβαση του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο δικηγόρος Κωστής Ευσταθίου μίλησε για την ύπαρξη μεγάλου προβλήματος στην Κύπρο, αφού «οι θεσμοί του κράτους ερίζουν δημόσια μεταξύ τους». «Δεν υπάρχει», τόνισε, «άλλη δημοκρατική χώρα, στην οποία οι θεσμοί κατηγορούν ο ένας τον άλλο δημόσια». Κατέληξε λέγοντας πως τα ζητήματα έπρεπε να εξεταστούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι να γίνονται δημόσιες δηλώσεις.

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Επίπλαστη εικόνα και υποκρισία

Από την αρχή που προέκυψε το θέμα των Φυλακών αρκετοί καθοδηγούνται από αφηγήματα και προσωπικές συμπάθειες. Από τη δική μας πλευρά επιλέγουμε να ακολουθούμε πιστά τα γεγονότα, σε όποιον κι αν αυτά αρέσουν, επιδιώκοντας να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον και όχι κάποιο από τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

Από τα μέχρι τώρα γεγονότα, καταλήγουμε σε δύο βασικά συμπεράσματα, που αφήνουν εκτεθειμένες και τις δύο πλευρές:  

1)    Υπήρχε μια επίπλαστη εικόνα για τις Φυλακές, η οποία βόλευε τους πάντες. 

2)    Υποκρισία αξιωματούχων στον υπέρτατο βαθμό. Έπρεπε να καταγγείλει η διευθύντρια των Φυλακών υπόθεση διαφθοράς σε βάρος αξιωματικού της Αστυνομίας, για να θυμηθούν κάποιοι ότι έχουν πρόβλημα οι Φυλακές.