Ανοικτό παραμένει το μέτωπο μεταξύ Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και φυσιοθεραπευτών αφού μετά την ανταλλαγή επιστολών την περασμένη εβδομάδα, η οικονομική τους διαφωνία εξακολουθεί να υπάρχει, με τους επαγγελματίες να ζητούν ολοκληρωμένη πρόταση για να επανέλθουν στη διαπραγμάτευση. 

Την ίδια ώρα, οι φυσιοθεραπευτές προειδοποιούν ότι η πρακτική που ακολουθεί ο ΟΑΥ, ο οποίος μετά την αποχή των επαγγελματιών από τις επιστημονικές επιτροπές, προχωρεί σε κατευθείαν έγκριση χωρίς αξιολόγηση όλων των αιτημάτων ασθενών για επιπρόσθετες φυσιοθεραπείες, ενδεχομένως να οδηγεί σε ανεξέλεγκτη σπατάλη του προϋπολογισμού. 

«Από τη μέρα της αναστολής των δραστηριοτήτων των επιτροπών φυσιοθεραπείας όχι μόνο δεν ταλαιπωρούνται οι ασθενείς αλλά όλα τα αιτήματα επιπρόσθετων θεραπειών εγκρίνονται άμεσα από τον ίδιο τον αναπληρωτή διευθυντή του ΟΑΥ. Ως εκ τούτου, όλοι οι ασθενείς λαμβάνουν όσες θεραπείες ζήτησαν χωρίς την αξιολόγηση από επιτροπή με αποτέλεσμα να δίνονται ανεξέλεγκτοι αριθμοί θεραπειών. Αυτό έχει και πάλι ως αποτέλεσμα οι φυσιοθεραπευτές να πληρώνουν ακόμα μια φορά για τις θεραπείες των ασθενών αφού κατασπαταλείται ανεξέλεγκτα ο προϋπολογισμός τους», ανέφερε στον «Φ» η πρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών Ειρήνη Ζαννέτου. «Eίναι δεδομένο», είπε, ότι «ο Σύλλογος συμφωνεί με την παραχώρηση πρόσθετων επισκέψεων για την εξυπηρέτηση των ασθενών όσο πιο γρήγορα γίνεται», αλλά, πρόσθεσε, «το κόστος αυτής της διαδικασίας δεν αποτελεί ευθύνη των επαγγελματιών». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σε ό,τι αφορά την ουσία της διαφωνίας μεταξύ του Συλλόγου και του ΟΑΥ, υπενθυμίζεται ότι εδώ και αρκετούς μήνες, οι φυσιοθεραπευτές, μετά την ένταξη επιπρόσθετων υπηρεσιών στο ΓεΣΥ, ζήτησαν την αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού για φυσιοθεραπείες. Στο τέλος του καλοκαιριού ο Σύλλογος ζήτησε από τον ΟΑΥ την έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το έτος 2022 χωρίς ωστόσο το αίτημα να ικανοποιηθεί μέχρι αυτή τη στιγμή, αφού στο μεταξύ μεσολάβησε και το διάστημα αβεβαιότητας για το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού. 

Την περασμένη εβδομάδα φυσιοθεραπευτές και ΟΑΥ πραγματοποίησαν μια νέα μεταξύ τους συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας όμως ο Οργανισμός παρουσίασε στους επαγγελματίες τον προϋπολογισμό για το 2023 χωρίς να εισέλθει στην ουσία του αιτήματος τους για το 2022. 

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου, «δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε διαβουλεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2023 εάν δεν συμφωνηθεί το τι θα γίνει για το 2022» και πρόσθεσε ότι ο Σύλλογος «θα έχει συνάντηση την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου με τον πρόεδρο του ΟΑΥ».