«Δεν γίνεται να επιρρίπτουν ευθύνες στους δικηγόρους για τη συσσώρευση των καθυστερημένων υποθέσεων, ούτε να λυθεί το πρόβλημα με τις δίκες εξπρές», διαμηνύει στο philenews o Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Δρ Χρίστος Κληρίδης. H παρέμβαση του Προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ήρθε μετά από τη θύελλα αντιδράσεων, που προκάλεσε στον δικηγορικό κόσμο η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να θεσπίσει νέο Κανονισμό, σε σχέση με τις υποθέσεις, που καθυστερούν.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός, ο Δρ Κληρίδης ανέφερε καταρχάς ότι το πρόβλημα προέκυψε «λόγω του γεγονότος ότι δεν είχαμε πλήρη ενημέρωση του προτεινόμενου Κανονισμού, πριν από τη θέσπισή του από το Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά είχαμε μόνο μια γενική περιγραφή των προθέσεων». Πρόσθεσε ότι «παρόλο που ζητήθηκε να μας δοθεί το περιεχόμενο του προτεινόμενου Κανονισμού, δεν μας δόθηκε και μας απάντησαν μετά από καθυστέρηση ότι το περιεχόμενο του Κανονισμού δημοσιεύτηκε».

Παράλληλα, όπως ανέφερε, «η Ομάδα Δικηγόρων του ΠΔΣ, που συμμετέχει στην επεξεργασία των δικονομικών θεσμών και αποτελείται από τους Δρ Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, κ. Άγι Γεωργιάδη, Δρ Μάρκο Δράκο, δεν ενημερώθηκε για το περιεχόμενο του Κανονισμού».

Εξήγησε ακόμη ότι «δημιουργείται πρόβλημα, λόγω της πρόνοιας για διενέργεια δίκης εξπρές για όλες τις υποθέσεις, που εκκρεμούν από το 2014 έως το 2018, οι οποίες θα πρέπει να εκδικαστούν, βάσει συγκεκριμένης διαδικασίας και χρονοδιαγράμματος, πράγμα που δημιουργεί υπόβαθρο για μη δίκαιη δίκη».

Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι η «εν λόγω πρόνοια παραβιάζει το Άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Άρθρο 30 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να υπάρχει επαρκής προετοιμασία και κλήση μαρτύρων», σημειώνοντας ότι «με αυτό τον τρόπο παραβιάζονται και τα δύο».

Υπέδειξε ότι «εάν στόχος είναι να απορριφθούν υποθέσεις είναι άλλο θέμα, αλλά δεν μπορούν να επιρρίπτουν ευθύνες στους δικηγόρους για τις συσσωρευθείσες υποθέσεις, ούτε να λυθεί το πρόβλημα με αυτό τον τρόπο».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απεργία των δικηγόρων για 25.000 δίκες – εξπρές

Ως προς τις δρομολογηθείσες ενέργειες του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ο Δρ Κληρίδης  αναφέρθηκε στη δίωρη προειδοποιητική απεργία και πρόσθεσε ότι η τριμελής Ομάδα Δικηγόρων του ΠΔΣ, που συμμετέχει στην επεξεργασία των δικονομικών θεσμών, θα συγγράψει σχετική έκθεση την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ο ΠΔΣ θα ενημερωθεί και από τους τοπικούς συλλόγους, για τα προβλήματα, που προκύπτουν. Ακολούθως, όπως σημείωσε, θα ενημερωθεί το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο όπως επεσήμανε δεν ανταποκρίθηκε μέχρι στιγμής στο αίτημα του ΠΔΣ για συνάντηση.

Καταληκτικά ανέφερε ότι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος εισηγείται καλύτερο προγραμματισμό, βελτίωση του Κανονισμού, ώστε να είναι συμβατό με το Άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και αναστολή της εφαρμογής του Kανονισμού μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023, οπότε και θα τεθεί σε εφαρμογή και ένα πακέτο άλλων μέτρων, που θα συμβάλουν στη βελτίωση του προβλήματος  της συσσώρευσης των καθυστερημένων δικαστικών υποθέσεων.