Τη δική του εκστρατεία για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές ξεκινά το οργανωμένο κίνημα των ασθενών. Με το σύνθημα «θέτουμε τις ανάγκες των ασθενών στο επίκεντρο των πολιτικών μας» έχει στόχο την ανάδειξη των σημαντικών θεμάτων τα οποία απασχολούν τους ασθενείς καθώς και τις προτεραιότητες στην υγεία, τις θέσεις και απόψεις της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου. 

Στο πλαίσιο αυτό, η ΟΣΑΚ έχει ετοιμάσει ερωτηματολόγιο με δέκα δράσεις/προτεραιότητες, το οποίο έχει σταλεί σε όλους τους υποψήφιους προέδρους με αίτημα να το απαντήσουν γραπτώς.

Μέσα από το ερωτηματολόγιο αυτό, οι οργανωμένοι ασθενείς ζητούν τις θέσεις του κάθε υποψήφιου και το βαθμό ετοιμότητάς του να προωθήσει τα θέματα, τα οποία εγείρουν εντός των πρώτων 100 ημερών της Προεδρίας του, εφόσον οι Κύπριοι πολίτες τον εκλέξουν.

Οι απαντήσεις όλων των υποψηφίων προέδρων αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αυτούσιες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ενδιάμεση λύση για τα φάρμακα στο ΓεΣΥ

Συγκεκριμένα το ερωτηματολόγιο με τις δέκα δράσεις/προτεραιότητες της ΟΣΑΚ αναφέρει:

«Δηλώνω απερίφραστα για τα άμεση προώθηση των εξής δράσεων εντός των πρώτων 100 ημερών της Προεδρίας μου- εφόσον οι Κύπριοι πολίτες με εκλέξουν ΠτΔ

1. Προώθηση της πλήρους αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης του Υπουργείου Υγείας για να αναλάβει τον σημαντικό ρόλο του για την προώθηση της δημόσιας υγείας και την εποπτεία του τομέα της υγείας.

2. Προώθηση και εφαρμογή του μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ σύμφωνα με τη νομοθεσία, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον και τις ανάγκες των ασθενών και των πολιτών, για τη δημιουργία ενός κοινωνικά δίκαιου, ισότιμου, καθολικού και αλληλέγγυου συστήματος υγείας και σύμφωνα με την αρχιτεκτονικής του βάση της οποίας ο ΠΙ αποτελεί το βασικό πυλώνα διασφάλισης της ποιότητας και του ελέγχου του ΓεΣΥ

3. Προώθηση και εφαρμογή της αυτονόμησης των Κρατικών Νοσοκομείων μέσα από συμφωνημένο και αναλυτικό οδικό χάρτη και σύμφωνα με τη νομοθεσία που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με στόχο τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση τους για να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ.

4. Δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία του εθνικού κέντρου κλινικής τεκμηρίωσης και αριστείας για την προώθηση της ποιότητας και του ελέγχου των υπηρεσιών υγείας.

5. Προώθηση της ηλεκτρονικής υγείας και του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας του πολίτη, που θα βελτιώσει την ποιότητα της υγείας, θα υποστηρίξει το ΓεΣΥ και τη βιωσιμότητα του, θα ενισχύσει την έρευνα και την παρακολούθηση της υγείας και θα επιτρέψει τη δημιουργία πολιτικών για αντιμετώπιση ης υγείας.

6. Επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των ασθενών με στόχο την πλήρη εφαρμογή της και το σεβασμό των δικαιωμάτων των ασθενών και την εισαγωγή του ανεξάρτητου θεσμού του συνηγόρου του ασθενή

7. Δημιουργία της Εθνική Φαρμακευτικής Αρχής που μαζί με την εφαρμογή του ΓεΣΥ θα μεταρρυθμίσουν τον πολύ δύσκολο και σημαντικό για τους ασθενείς τομέα των φαρμάκων. Η χρήση σύγχρονων μεθόδων αξιολόγησης των φαρμάκων και διαπραγμάτευσης, καθώς και η διασφάλιση της επάρκειας και της πρόσβασης των πολιτών σε ασφαλές και αποτελεσματικό φάρμακο θα πρέπει να αποτελέσουν τις αρχές πάνω στις οποίες θα στηριχθούν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα των φαρμάκων.

8. Προώθηση, ψήφιση και εφαρμογή νομοθεσίας που να προνοεί τη δημιουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων/κλινικών σε συνεργασία με τα Κρατικά Νοσηλευτήρια, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών της υγείας προς όφελος των ασθενών.

9. Τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την εγγραφή, υποχρεωτική εκπαίδευση και υποχρεωτική επαναξιολόγηση των γιατρών (revalidation) . Προώθηση της εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας (πχ ειδικευομένων) στις μονάδες υγείας του ΓΕΣΥ.

10. Προώθηση της συμπονετικής και προσωποκεντρικής κουλτούρας στο χώρο της υγείας».