Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και από την πρώτη στιγμή έχουν εφαρμοστεί όλα τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Γεωργίας για τα κρούσματα γρίπης των πτηνών, που εντοπίστηκαν σε υποστατικά στην επαρχία Αμμοχώστουκι ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος πανικού, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, μετά από σύσκεψη που είχε την Τετάρτη με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας.

Όπως ανέφερε, σκοπός της σύσκεψης ήταν να ενημερωθεί το Υπουργείο Υγείας όσον αφορά τα δύο περιστατικά κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών στην επαρχία Αμμοχώστου και να υπάρχει συντονισμός ανάμεσα στα Υπουργεία Υγείας και Γεωργίας.

Σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή έχουν εφαρμοστεί όλα τα πρωτόκολλα και του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Γεωργίας.

«Θα υπάρχει επιτήρηση των δύο μονάδων από το Υπουργείο Γεωργίας και των ανθρώπων από το Υπουργείο Υγείας και θεωρούμε ότι δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα. Σε περίπτωση που υπάρξουν κι άλλα κρούσματα θα σας ενημερώσουμε, θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα», σημείωσε.

Ο Υπουργός είπε πως κατά την σύσκεψη αποφασίστηκε η ενημέρωση του κόσμου με την έκδοση ενός δελτίου Τύπου που θα δίνει αρκετές οδηγίες και στο κοινό και στους κυνηγούς που είναι σε επαφή με αρκετά πτηνά στην φύση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο για ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Ερωτηθείς ανέφερε ότι οι ιδιοκτήτες των μονάδων όπου έχουν εντοπιστεί τα κρούσματα είναι σε επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας. «Θα διενεργηθούν κάποια τεστ σήμερα και θα έχουμε τα αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες. Θα έχουμε κάποια προκαταρκτικά αποτελέσματα άμεσα, κάποια άλλα εντός μιας-δύο ημερών», σημείωσε.

Όσον αφορά τα κρούσματα που βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό, είπε ότι αυτά βρίσκονται υπό παρακολούθηση από το Υπουργείο Υγείας.

Εξήγησε ότι η μετάδοση προέκυψε από πτηνά που πιθανόν να έχουν έρθει στην Κύπρο από κάποιες άλλες χώρες.

«Το θετικό αυτών των δύο περιπτώσεων είναι ότι πρόκειται για υποστατικά που δεν είναι φάρμες ζώων, για δύο μεμονωμένα ιδιωτικά υποστατικά και δεν θα υπάρξει μετάδοση και στους ανθρώπους», ανέφερε.

Ερωτηθείς είπε πως η ασθένεια δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα. Στην σύσκεψη, ανέφερε, υπήρχε και επιδημιολόγος του Υπουργείου Υγείας και η ενημέρωση που έτυχαν είναι ότι δεν είναι εύκολη η μετάδοση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΟΣΑΚ: Ερωτηματολόγιο με 10 δράσεις ενώπιον των υποψηφίων

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε. Πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα και να εφαρμόζουμε όλα τα πρωτόκολλα που υπάρχουν και στο Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Γεωργίας», πρόσθεσε.

Είπε πως ήδη ξεκίνησε η θανάτωση των πτηνών, σημειώνοντας ότι αυτή πρέπει να γίνει προσεκτικά για να μην προκληθεί πανικός στα πτηνά και να μετακινηθούν σε άλλα υποστατικά. Είναι κάτι, συνέχισε, που χειρίζεται πολύ προσεκτικά, το Υπουργείο Γεωργίας.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου είπε ότι κατά την σύσκεψη ενημέρωσαν για όλες τις ενέργειες που λαμβάνει το Τμήμα Κτηνιατρικών Υπηρεσιών με αφορμή τον εντοπισμό του ιού της γρίπης των πτηνών σε τέσσερα οικόσιτα πτηνά στην επαρχία Αμμοχώστου.

Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε, σημείωσε, ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα που προβλέπεται από το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης-πρωτόκολλο με τρόπο ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

«Έχουν ενημερωθεί όλες οι παραγωγικές μονάδες κι έχουν περιοριστεί αυτά τα πτηνά στις δύο συλλογές στην επαρχία Αμμοχώστου, έχει εκδοθεί σχετική ανακοίνωση και σαν απόρροια της σημερινής συνάντησης θα ακολουθήσει ένα δελτίο Τύπου για ενημέρωση του κοινού», σημείωσε.