Ακόμη και οι πολιτικοί θα ζήλευαν τα παιγνίδια εξουσίας που παίζουν επιτελεία ιεραρχών που είναι υποψήφιοι για τον θρόνο και οι ψίθυροι δίνουν και παίρνουν με σκοπό όχι μόνο τη δημιουργία εντυπώσεων αλλά και την καθοδήγηση των ψηφοφόρων. Κάποιοι από τους ψιθύρους έχουν βάση αλλά μέσα σε όλες τις διαρροές που κυκλοφορούν, κάποιοι ψηφοφόροι δεν ξέρουν τι να πιστέψουν. Μία από τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, όλο και πιο έντονα τις τελευταίες ώρες, είναι κάποιας μορφής «σχίσμα» στις σχέσεις δύο Συνοδικών με τον ένα να φέρεται να στέλνει μηνύματα με έμπιστους του προς ψηφοφόρους που επηρεάζει, να ψηφίσουν άλλον από αυτόν που δημοσίως φέρεται να υποστηρίζει.

Στον βαθμό που ισχύει η συγκεκριμένη διαρροή, φαίνεται να ευνοείται ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, ο οποίος φέρεται να έχει και την εύνοια του Οικουμενικού Πατριάρχη. Πάντως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης φέρεται να ευχήθηκε σε δύο Συνοδικούς «καλή επιτυχία», κάτι το οποίο σημαίνει πως δεν τον ενοχλεί οποιοσδήποτε εκλεγεί, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ιδιαίτερη προτίμηση στον έναν εκ των δύο, χωρίς να τα «βάφει μαύρα», αν εκλεγεί ο άλλος.

Όσον αφορά στις φήμες, έφτασαν στο σημείο να δημιουργούν σενάρια ακόμη και για αποχώρηση από την κούρσα ενός εκ των έξι υποψηφίων. Ο «Φ» επικοινώνησε με τον εν λόγω υποψήφιο, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι: «Δεν θα προδώσω τον κόσμο ο οποίος πιστεύει σε αλλαγή στην Εκκλησία της Κύπρου». «Δεν υπάρχει περίπτωση», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αρχιεπισκοπικές: Πώς γίνονται οι εγγραφές νέων ψηφοφόρων

Στο μεταξύ, στον απόηχο της απόφασης της Ιεράς Συνόδου για αποκλεισμό των μη Κυπριών, συζητείται το ποιος ωφελήθηκε και το ποιος επηρεάστηκε αρνητικά. Αυτός που δεν επηρεάστηκε καθόλου είναι ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. Τα επιτελεία των αντιπάλων των μητροπολιτών Λεμεσού και Ταμασού θεωρούν ότι κυρίως αυτοί επηρεάστηκαν από την απώλεια των Ρώσων. Πάντως, είναι κοινώς αποδεκτό, ότι ο Λεμεσού Αθανάσιος διαθέτει αρκετούς Κύπριους ψηφοφόρους ώστε δεν χρειαζόταν τους Ρώσους για να καταλάβει άνετα την πρώτη θέση. Αυτός είναι και ο λόγος που διέρρευσαν πληροφορίες για πριμοδότηση άλλου υποψηφίου με σκοπό να περάσει στο Τριπρόσωπο, με την ελπίδα ότι θα είναι πιο εύκολο αντίπαλος στην κάλπη των Συνοδικών. 

Ο ίδιος ο Μητροπολίτης Λεμεσού απέρριψε κατηγορηματικά την εκδοχή της πριμοδότησης. Αν υπάρχει κάτι αρνητικό στο γεγονός ότι ο Λεμεσού Αθανάσιος είναι πρώτος στην προτίμηση των λαϊκών, είναι ότι αυτή η δυναμική βοήθησε τους αντιπάλους του να συνειδητοποιήσουν, πως ο ρόλος του κόσμου πρέπει να περιορίζεται ως ένα σημείο και από εκεί και πέρα τον αποφασιστικό ρόλο να παίζει η Σύνοδος. Αυτό οδήγησε στις πρόνοιες του υφιστάμενου Καταστατικού με βάση το οποίο, ουσιαστικά η εκλογή Αρχιεπισκόπου εξαρτάται από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χωρίς εγγραφή αλλοδαπών οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση των πολιτικών κομμάτων, τα οποία φαίνεται να βρήκαν την χρυσή τομή χωρίς να κινδυνεύουν να εκτεθούν. Συγκεκριμένα, στελέχη κομμάτων στην επαρχία τους, κατά βάση στηρίζουν τον οικείο Μητροπολίτη, με τον οποίον άλλωστε, έχουν και περισσότερη επαφή, αλλά τα κόμματα επισήμως, έχουν δηλώσει πως δεν εμπλέκονται. Στο μεταξύ, ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας επιστρέφει από την Κωνσταντινούπολη από όπου μετέβη για τη χειροτονία (από τον Οικουμενικό Πατριάρχη) κληρικού της Μονής Οσίου Αββακούμ του εν Καλαμιθάση, της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Μητροπολίτης Ταμασού συζήτησαν, σύμφωνα με ανακοίνωση, την εκκλησιαστική επικαιρότητα.