Για την επικινδυνότητα της συνύπαρξης γρίπης και Covid-19, τα μέτρα προστασίας, τη μεταδοτικότητα και τον εμβολιασμό για τους δύο ιούς, απαντά με ανακοίνωσή του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να κατατοπίσει το κοινό, με αφορμή την έναρξη της χειμερινής περιόδου, δίνοντας επεξηγηματικές οδηγίες και συστάσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η σοβαρή νόσηση, ιδίως σε ευάλωτες ομάδες.

Όσον αφορά το κατά πόσο πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη γρίπη φέτος, απαντά ότι υπάρχει ανησυχία για φέτος και αναμένεται να έχουμε αύξηση στη μετάδοση των ιών του αναπνευστικού, κυρίως λόγω της χαλάρωσης των βασικών μέτρων πρόληψης και μετάδοσης των διαφόρων ιών, λόγω της συνύπαρξης της γρίπης με τον Covid-19, καθώς επίσης και λόγω των δεδομένων που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο (υψηλά ποσοστά γρίπης, Μάιος – Ιούνιος 2022). Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε ακόμη τελειώσει με την πανδημία του κορωνοϊού και λαμβάνεται υπόψη η πιθανότητα σοβαρής νόσησης τόσο από τη νόσο Covid-19 όσο και από τη γρίπη».

Όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ του Covid-19και της γρίπης, και οι δύο ιοί χαρακτηρίζονται από υψηλή μολυσματικότητα και επιφέρουν λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Επιπλέον, παρουσιάζουν ίδια συμπτωματολογία (όπως πυρετό, βήχα, δύσπνοια). Λόγω της δυσκολίας διαχωρισμού των δύο νοσημάτων, σε παρουσία συμπτωμάτων, συστήνεται ο περιορισμός για να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της λοίμωξης, ιδιαίτερα σε ευάλωτα άτομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ερωτήσεις & απαντήσεις για τη συνύπαρξη γρίπης με COVID-19

Όσον αφορά τι είναι γρίπη και γιατί προκαλεί ανησυχία, το υπουργείο τονίζει ότι η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο, ότι προσβάλλει κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό  και σε κάποιες περιπτώσεις τους πνεύμονες και ότι μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Αναφέρεται, ακόμα, ότι περίπου 3-5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν σοβαρά από γρίπη και ένας σημαντικός αριθμός, 650.000 πεθαίνουν από τη νόσο κάθε χρόνο. Περίπου 70.000 από τους θανάτους αυτούς παρατηρούνται στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Αναφορικά με το ποιος πρέπει να κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης, το υπουργείο Υγείας παραπέμπει στον ΠΟΥ, ο οποίος συνιστά εμβολιασμό κατά της γρίπης στα άτομα από τις ακόλουθες τέσσερις ομάδες προτεραιότητας: 

>> Πρώτη ομάδα είναι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που αναπόφευκτα εκτίθενται στον ιό της γρίπης με την εργασία τους, επομένως θα πρέπει να προστατεύονται να μην κολλήσουν οι ίδιοι αλλά και να μη διασπείρουν τον ιό στους ασθενείς τους.

>> Δεύτερη ομάδα, είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί με την ηλικία και γίνεται επιρρεπές στις λοιμώξεις συμπεριλαμβανομένης και της γρίπης.

>> Τρίτη ομάδα, είναι οι εγκυμονούσες γυναίκες, ως περισσότερο επιρρεπείς στη σοβαρή νόσηση με γρίπη, η οποία μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο έμβρυο.

>> Τέταρτη κατηγορία είναι οι ευπαθείς ομάδες, καθώς η γρίπη μπορεί να αποβεί πολύ σοβαρή σε άτομα που έχουν υποκείμενα νοσήματα και συνοσηρότητα όπως ο διαβήτης, το άσθμα και οι καρδιακές παθήσεις.

Επίσης, παιδιά κάτω των πέντε ετών διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή νόσηση ή επιπλοκές, όπως νοσηλεία και σπανιότερα θάνατο και ότι ο εμβολιασμός παρέχει προστασία στα παιδιά και παράλληλα προστατεύει τα άτομα με τα οποία συναναστρέφονται, όπως γιαγιάδες, παππούδες και άλλες ευάλωτες ομάδες. Το υπουργείο σημειώνει, ότι πολλοί άνθρωποι που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή θανάτου λόγω του ιού της γρίπης διατρέχουν, επίσης, μεγάλο κίνδυνο σοβαρής νόσησης με Covid-19. Αναφέρεται ότι ο ΠΟΥ συνιστά στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού οι οποίες αναφέρονται πιο πάνω, τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και του κορωνοϊού αυτό το φθινόπωρο και χειμώνα.