Η χθεσινή αναβολή της ευρείας σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο με στόχο την αποφόρτιση του κλίματος μετά την αναζωπύρωση της κόντρας μεταξύ των θεσμών για την κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές, δεν σημαίνει πως το όλο θέμα θα πρέπει να θεωρείται στάσιμο. Τα τελευταία 24ωρα, εμπλεκόμενα μέρη είχαν επαφές και συναντήσεις μεταξύ τους και είχαν συζητήσει το ζήτημα του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Είναι ενδεικτικό ότι η υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, μετά τη μελέτη του πορίσματος των τεσσάρων ποινικών ανακριτών για τη χρήση κινητών και ναρκωτικών στις Φυλακές, από τη Δευτέρα είχε προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες. Συγκεκριμένα, είχε συναντηθεί με τη διευθύντρια του σωφρονιστικού ιδρύματος, Άννα Αριστοτέλους, τη Δευτέρα το απόγευμα, ενώ προχθές είχε συνάντηση με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη. Επαφές φέρεται να είχε και με τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη. Μάλιστα, ενημέρωσε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις σκέψεις σε σχέση με τα εγειρόμενα θέματα για τις Φυλακές.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι στις εισηγήσεις της Υπουργού μετά τη μελέτη του επίμαχου πορίσματος, περίοπτη θέση έχει το θέμα με το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές. Επιπλέον, πηγές του «Φ» σημειώνουν πως το πόρισμα των τεσσάρων ποινικών ανακριτών που παραδόθηκε στη Νομική Υπηρεσία, δείχνει πως το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η ευρεία χρήση κινητών τηλεφώνων από κρατούμενους. Στην άνεση επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, αποδίδονται και κατά ένα μεγάλο μέρος τα κρούσματα χρήσης ναρκωτικών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλληλοκατηγορίες για τα κινητά στις Κεντρικές Φυλακές

Στη χθεσινή λιτή γραπτή τοποθέτηση της κ. Δράκου σημειώνεται: «Όπως έχει ανακοινωθεί από την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο, η σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για ζητήματα που αφορούν το Τμήμα Φυλακών, έχει αναβληθεί. Θα ήθελα όμως να ενημερώσω ότι έχω μελετήσει το πόρισμα και την επιστολή που μου απεστάλη από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και στη συνέχεια έχω πραγματοποιήσει συναντήσεις τόσο με τη Διεύθυνση των Φυλακών όσο και με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που είχα, κατέθεσα γραπτώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις σκέψεις και τις εισηγήσεις μου, για το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν θα ήθελα όμως να υπεισέλθω σε περαιτέρω σχολιασμό επί της ουσίας των εισηγήσεων, σεβόμενη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και όσους θα συμμετέχουν στην πιο πάνω σύσκεψη, κατά την οποία θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις».

Η σύσκεψη ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί χθες αργά το απόγευμα. Ωστόσο όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νιόβη Παρισινού, αποφασίστηκε να αναβληθεί λόγω ασθενείας της διευθύντριας των Φυλακών. «Η κα Άννα Αριστοτέλους ενημέρωσε ότι έχει νοσήσει με κορωνοϊό» αναφερόταν στη σχετική γραπτή δήλωση, στην οποία προστίθεται πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απαντούν στη Νομική Υπηρεσία οι δικηγόροι της Αριστοτέλους

Να σημειωθεί ότι όπως πληροφορούμαστε, χθες το πρωί οι Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης ενημέρωσαν επίσημα πως δεν υπήρχε λόγος συμμετοχής τους στην ευρεία σύσκεψη. Κι αυτό γιατί, όπως φέρονται να ανέφεραν, θεωρούσαν πως με την παρουσία τους δεν θα ήταν σε θέση να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο. Φέρονται να επικαλέστηκαν πως η συνάντηση αφορούσε την εκτελεστική εξουσία και όχι τη δική τους υπηρεσία, η οποία έκανε το δικό της κομμάτι με την παράδοση του πορίσματος. 

Υπενθυμίζεται πως η γραπτή τοποθέτηση των κορυφαίων στελεχών της Νομικής Υπηρεσίας την περασμένη Παρασκευή για το πόρισμα των τεσσάρων ποινικών ανακριτών στις Κεντρικές Φυλακές, προκάλεσε αντιδράσεις από τη διεύθυνση του σωφρονιστικού ιδρύματος. Κυρίως, γιατί εκκρεμεί η απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας σε σχέση με το πόρισμα του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη. Ο τελευταίος διορίστηκε να κάνει ποινική έρευνα για τις καταγγελίες των Αριστοτέλους και Δημητρίου (20/6) σε βάρος ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας για πράξεις διαφθοράς. Το πόρισμά του παραδόθηκε στις 15/9 χωρίς η Νομική Υπηρεσία να έχει λάβει απόφαση μέχρι σήμερα.