Επεκτείνεται η υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση, ώστε τα παιδιά να φοιτούν από την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Η Βουλή υπερψήφισε την Πέμπτη τον «Ο περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση και Παροχή Δωρεάν Παιδείας) (Τροποποιητικός) Νόμο του 2022» και τους κανονισμούς «Οι περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022».

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε σε νόμο με 31 ψήφους υπέρ και 12 εναντίον. Οι κανονισμοί υπερψηφίστηκαν με 28 ψήφους υπέρ. Στη διάρκεια της συζήτησης απορρίφθηκε με 25 ψήφους εναντίον η τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, Ανδρέας Καυκαλιάς και Χρίστος Χριστόφιας που προνοούσε όπως διασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω θα φοιτούν δωρεάν σε δημόσια νηπιαγωγεία της εκπαιδευτικής τους περιφέρειας και ότι θα παραπέμπονται από το Υπουργείο Παιδείας σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία με βάση κριτήρια που θα καθορίζονται από τον Υπουργό Παιδείας.

Επιστολή του Υπουργού Παιδείας προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού  ημερομηνίας 21 Οκτωβρίου 2022 αναφέρει ότι τα υπό εξέταση σχέδια νόμου κατατέθηκαν στη Βουλή στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας (2021-2026), με στόχο τη σταδιακή επέκταση του ορίου ηλικίας εισδοχής στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση και ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις και η φοίτηση των παιδιών κατά τη διάρκεια των τριών φάσεων θα είναι υποχρεωτική και δωρεάν.

Κατά την πρώτη φάση του έργου τα παιδιά θα εγγραφούν μόνο σε δημόσια και κοινοτικά σχολεία, ενώ κατά τη δεύτερη και τρίτη φάση, στις περιπτώσεις που τα δημόσια νηπιαγωγεία δε θα μπορούν να απορροφήσουν τον αριθμό των εγγραφών, θα γίνεται κατανομή των παιδιών σε κοινοτικά και ιδιωτικά νηπιαγωγεία με βάση καθορισμένα κριτήρια. Για τις σχολικές χρονιές 2023-2026 τα δίδακτρα θα επιχορηγούνται από κονδύλια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πράσινο φως από τη Βουλή για συναινετικά διαζύγια

Επίσης, ο Υπουργός αναφέρει ότι το έργο, βάσει της Συμφωνίας Επιχειρησιακών Ρυθμίσεων μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ως ορόσημο για την έναρξη της ισχύος του νομοσχεδίου το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και ότι η εγγραφή όλων των παιδιών υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε δημόσια νηπιαγωγεία κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου δεν είναι εφικτή, αφού δεν υπάρχει στο παρόν στάδιο η κατάλληλη κτιριολογική υποδομή.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε να επιφέρει ορισμένες αλλαγές στο κείμενο του νομοσχεδίου, οι οποίες αφορούν την τροποποίηση των μεταβατικών διατάξεών του. Ειδικότερα, για τα παιδιά που θα έχουν συμπληρώσει την καθορισμένη ηλικία φοίτησης για την υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση θα προβλέπονται τα ακόλουθα:

Τις σχολικές χρονιές 2023-2025 θα φοιτούν σε δημόσια ή κοινοτικά νηπιαγωγεία, τη σχολική χρονιά 2025-2026 θα φοιτούν σε δημόσια ή κοινοτικά ή ιδιωτικά νηπιαγωγεία, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο και από τη σχολική χρονιά 2026-2027 θα φοιτούν σε δημόσιο νηπιαγωγείο της εκπαιδευτικής τους περιφέρειας και ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας θα ενημερώνει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού ανά εξάμηνο για την πρόοδο υλοποίησης της εν λόγω ρύθμιση.

 Η Βουλή ψήφισε τους κανονισμούς για προσλήψεις, ιεραρχία και τερματισμό απασχόλησης των Συμβασιούχων Υπαξιωματικών

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε τους κανονισμούς σε σχέση με τις προσλήψεις, ιεραρχία, προαγωγές και τερματισμός απασχόλησης των Συμβασιούχων Υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς.

Υπέρ των κανονισμών τάχθηκαν και οι 36 παρόντες βουλευτές. Σκοπός των κανονισμών είναι να καταργηθεί ο κανονισμός 46 σύμφωνα με τον οποίο παρέχεται δικαίωμα στους Συμβασιούχους Υπαξιωματικούς να υποβάλουν αίτηση για σύναψη νέας σύμβασης απασχόλησης διάρκειας 3 ετών με την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας υποχρεωτικού τερματισμού τους ή τοι του 57ου έτους και μετά τη λήξη αυτής να έχουν δικαίωμα να υποβάλουν νέα αίτηση ανανέωσης της σύμβασης μέχρι το 63ο έτος της ηλικίας τους.

Προηγουμένως, η Βουλή ψήφισε σε νόμο το νομοσχέδιο, που αφορά την τροποποίηση του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου, ώστε να παρασχεθεί στον Υπουργό Άμυνας η εξουσία συγκρότησης Ακαδημίας Ασφάλειας και Άμυνας με σκοπό την επιμόρφωση και εκπαίδευση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας σε εθνικό, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι 31 παρόντες βουλευτές.

Επίσης το Σώμα ψήφισε σε νόμο το νομοσχέδιο, που αφορά την τροποποίηση του περί Εθνικής Φρουράς Νόμος, ώστε να καταργηθεί η διάταξη του σύμφωνα με την οποία η συνολική διάρκεια της σύμβασης Συμβασιούχου Οπλίτη (ΣΥΟΠ) περιορίζεται στα δέκα έτη, ανεξάρτητα από την ηλικία στην οποία προσλαμβάνεται και να παρασχεθεί η δυνατότητα σε αυτούς να παραμείνουν στην υπηρεσία μέχρι τη συμπλήρωση της ηλικίας των σαράντα δύο ετών. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι 29 παρόντες βουλευτές.