«Ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ μπορεί να αυξάνεται, όπως αυξάνονται όλοι οι προϋπολογισμοί», ξεκαθάρισε σε συνέντευξη του στον «Φ» ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Σταύρος Μιχαήλ. Σχολιάζοντας τις οικονομικές διαφορές που συχνά δημιουργούνται μεταξύ του Οργανισμού και του υπουργείου Υγείας και αφορούν τα ποσά που το Κράτος δαπανά κάθε χρόνο για την αγορά υπηρεσιών από ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ανέφερε ότι «το Υπουργείο έχει κάθε δικαίωμα να παραπέμπει ασθενείς, εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο, αλλά δεν μπορεί να πληρώνει τη δαπάνη το ΓεΣΥ». Για τις διαπιστώσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε σχέση με τον τρόπο και τις τιμές εξασφάλισης φαρμάκων και αναλωσίμων, απαντά ότι «το ΓεΣΥ δίνει επιλογές φαρμάκων στους ασθενείς και αυτός είναι ο στόχος τους» ενώ για τους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς των εντός ΓεΣΥ νοσοκομείων, τόνισε ότι ο Οργανισμός πρέπει, και για αυτό, εφαρμόζει τη νομοθεσία. Για την καθυστέρηση στην ένταξη καινοτόμων και άλλων θεραπειών στο ΓεΣΥ, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο ο ΟΑΥ θα ενεργήσει το επόμενο διάστημα. 

Αναφερόμενος στα οικονομικά δεδομένα του Συστήματος, ο πρόεδρος του ΟΑΥ εξέφρασε την άποψη ότι το ΓεΣΥ δεν βρίσκεται σε κίνδυνο: «Δεν πιστεύω ότι διατρέχει κίνδυνο το ΓεΣΥ αλλά, επειδή δεν διατρέχει κίνδυνο δεν σημαίνει ότι δεν θα το θωρακίσουμε. Είναι σαν να λες ότι μια χώρα δεν θα δεχθεί ποτέ εισβολή και την αφήνεις αθωράκιστη» ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «δεν φοβόμαστε μια αύξηση του προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ μπορεί να αυξάνεται, όπως εξάλλου αυξάνονται όλοι οι προϋπολογισμοί. Σημασία έχει, εκείνη η αύξηση να γίνεται με στόχο να δώσεις καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, χωρίς να χρειαστεί να αυξήσεις τις εισφορές που καταβάλλονται από όλους στο Ταμείο του ΓεΣΥ και χωρίς να κάνεις ελλείμματα. Δεν πρέπει να αναγκαστούμε να αυξήσουμε τις εισφορές, διότι οι εισφορές είναι ποσοστό επί των μισθών».

Για το πρόγραμμα που εφαρμόζει το υπουργείο Υγείας και αφορούν την παραπομπή ασθενών σε ιδιωτικά νοσοκομεία (εκτός ΓεΣΥ), με επίκληση του επείγοντος του περιστατικού και το γεγονός ότι ο ΟΑΥ καλείτο μέχρι τώρα να αναλάβει τη δαπάνη, ο πρόεδρος του ΟΑΥ έδωσε επίσης ξεκάθαρες απαντήσεις: «Στόχος μας είναι, μετά και από τη σχετική οδηγία του υπουργού Υγείας, από την 1η Ιανουαρίου 2023 να είμαστε έτοιμοι και να προχωρήσουμε στην εφαρμογή προγράμματος εφημερίας από ιδιωτικό νοσοκομείο του ΓεΣΥ, το οποίο και θα αναλαμβάνει αυτά τα περιστατικά. Είμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις και προωθούμε την εφαρμογή αυτής της ρύθμισης. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα η νοσοκομειακή εφημερία αλλά και η ένταξη των ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ, διότι αυτά τα δύο πρέπει να συμβαδίζουν για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Ο ΟΑΥ θα προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι αυτά τα επείγοντα και εξειδικευμένα περιστατικά θα τυγχάνουν εξυπηρέτησης από τα νοσοκομεία του ΓεΣΥ. Είναι δικαίωμα του υπουργείου Υγείας να προχωρεί σε παραπομπές ασθενών στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο Οργανισμός αδυνατεί ή αδυνατεί και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας να εξυπηρετήσει. Όμως, αυτό το κόστος δεν μπορεί να το πληρώνει το ΓεΣΥ, εκτός εάν σε κάποια στιγμή εφαρμόσουμε κάποιον ειδικό μηχανισμό που να περιλαμβάνει ειδική ρύθμιση για το ποιος αναλαμβάνει το κόστος και σε ποιες περιπτώσεις το αναλαμβάνει. Όπως και να έχει, αυτό πρέπει να γίνεται σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, διότι δεν μπορείς να έχεις συνεχώς μια τέτοια παράλληλη διαδικασία». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ένταξη καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ και στο γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας εξακολουθεί να διαχειρίζεται τις συγκεκριμένες θεραπείες μέσω των διαδικασιών της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων, ο πρόεδρος του ΟΑΥ, διευκρινίζοντας ότι «πάντοτε θα υπάρχουν θεραπείες εκτός ΓεΣΥ διότι η βιομηχανία των καινοτόμων φαρμάκων θα συνεχίσει να κατασκευάζει σκευάσματα», ανέφερε ότι «στόχος του ΟΑΥ είναι το συντομότερο δυνατό να ετοιμαστούν τα απαραίτητα πρωτόκολλα, τα οποία δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, αφού απαιτούνται επιστημονικές επιτροπές κλπ και σκοπεύουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες μας». Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η πρόταση που την περασμένη εβδομάδα έθεσε ενώπιον των προμηθευτών φαρμάκων ο Οργανισμός, σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τις διαδικασίες, δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από τη φαρμακευτική βιομηχανία, ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι «για να ενταχθούν τα φάρμακα που τώρα βρίσκονται εκτός Συστήματος στο ΓεΣΥ, πρέπει να βρούμε τρόπο να είμαστε πιο ταχείς στις διαδικασίες μας. Ο ΟΑΥ έχει ήδη εισάξει στον προϋπολογισμό του επιπρόσθετα €40 -€45 εκατομμύρια για να εντάξει αυτά τα φάρμακα στο ΓεΣΥ. Προχωρούμε με τα νέα πρωτόκολλα και έχουμε σκοπό μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2023 να μπουν στο ΓεΣΥ τα μισά από τα φάρμακα που βρίσκονται τα΄γρα στην ΕΟΑ. Για να τα καταφέρουμε και αυτό το είπα και στο υπουργείο, πρέπει να ενισχυθούμε με προσωπικό για να τα καταφέρουμε». 

Για το ζήτημα που ταλαιπώρησε τον ΟΑΥ για ένα και πλέον χρόνο και αφορά την παρουσία εκτός ΓεΣΥ γιατρών στα εντός ΓεΣΥ νοσοκομεία, και τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ότι η πρακτική αυτή συνιστούσε παρανομία, ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή το ζήτημα αυτό εκκρεμεί βεβαίως στο Δικαστήριο. Ωστόσο, η θέση του ΟΑΥ είναι καθαρή, διότι αυτό μας επιβάλλει ο νόμος και δεν μπορούμε να παρανομούμε. Ένας γιατρός είναι εντός ΓεΣΥ, εργάζεται εντός ΓεΣΥ, ένας γιατρός είναι εκτός ΓεΣΥ, παραμένει εκτός ΓεΣΥ. Εμείς οφείλουμε να εφαρμόσουμε τον νόμο και αυτό θα κάνουμε μέχρι που να αποφασίσει το Δικαστήριο. Εάν δεν κάναμε αυτή την κίνηση, κάποιοι θα μας έλεγαν ότι εξακολουθούμε να είμαστε παράνομοι». Ήδη, είπε, «έχουν δοθεί οδηγίες και οι λειτουργοί μας θα αρχίσουν και τους επιτόπιους ελέγχους στα νοσηλευτήρια». 

Για την ένταξη ιδιωτικών Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών στο ΓεΣΥ, αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τρία ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ενώ για την προγραμματιζόμενη ένταξη νοσοκομειακών κέντρων αποκατάστασης στο Σύστημα εξήγησε ότι ο ΟΑΥ «δεν μπορεί να περιμένει την ψήφιση του νόμου που θα διέπει τη λειτουργία των κέντρων αποκατάστασης γενικά, διότι αυτό θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο την ένταξη στο Σύστημα υπηρεσιών τις οποίες ο πολίτης χρειάζεται». Εάν, είπε, «όταν εμείς ολοκληρώσουμε τη διαβούλευση που έχουμε τώρα με νοσοκομειακά κέντρα αποκατάστασης, το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται κοντά στην ψήφιση του, τότε ίσως να πούμε ότι θα περιμένουμε για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Δεν μπορούμε όμως να καθυστερούμε την προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες μέχρι που να ψηφιστεί ο νόμος». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Περισσότερες και πιο αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας

Κάνοντας τον απολογισμό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για το έτος που φθάνει στο τέλος του, ο κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ένταξη νέων νοσηλευτηρίων και άλλων εξειδικευμένων δομών υγείας αλλά και στην εισαγωγή στο σύστημα καινοτόμων και άλλων φαρμάκων, τα οποία προηγουμένως δεν προσφέρονταν στους ασθενείς μέσω του ΓεΣΥ. Ξεκαθάρισε ότι «το ΓεΣΥ είναι και θα παραμείνει μονοασφαλιστικό σύστημα όπως αυτό ψηφίστηκε από την Πολιτεία» και τόνισε πως «το Σύστημα,  είναι εδώ, έχει γερές βάσεις και το μέλλον του προμηνύεται πολύ αισιόδοξο». «Οφείλουμε να οδηγήσουμε το ΓεΣΥ μπροστά και να το ενδυναμώσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Αναλύοντας τις υπηρεσίες που εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ κατά το 2022, ο κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε στην ένταξη του «Ιποκράτειου» νοσοκομείου, του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, του νεφρολογικού κέντρου «Νεφροντίδα», του «Saint George & Blue Cross private hospital» και του ιατρικού κέντρου «Εδεμ». Επιπρόσθετα, είπε, «στο ΓεΣΥ εντάχθηκε και η ιδρυματική και κατ’ οίκον ανακουφιστική φροντίδα με την ένταξη του Κέντρου «Αροδαφνούσα», του «Ευαγόρειου» και των υπηρεσιών που προσφέρει ο Παγκύπριους Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων. 

Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα, ο πρόεδρος του ΟΑΥ αναφέρθηκε στην «ένταξη των νεότερων φαρμάκων αντιμετώπισης του διαβήτη τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των αναστολέων SGLT-2, εμπλουτίζοντας με αυτό τον τρόπο τις θεραπευτικές επιλογές των ατόμων με διαβήτη». Επίσης, όπως είπε, «επεκτάθηκε το πρωτόκολλο των νεότερων αντιπηκτικών σκευασμάτων ώστε  μεγαλύτερος αριθμός δικαιούχων να τα λαμβάνει (πχ κολπική μαρμαρυγή και για ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς) και εντάχθηκαν καινοτόμες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού». 

Στην παρούσα φάση, υπέδειξε, «το ΓεΣΥ καλύπτει περίπου 2.100 φάρμακα, αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος του αριθμού φαρμάκων που κάλυπτε το δημόσιο. Στον αριθμό αυτό, περιλαμβάνονται πέραν των 500 καινοτόμων φαρμάκων».

Πέραν του τομέα των φαρμάκων και σε ό,τι αφορά άλλες υπηρεσίες που προσφέρονται στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, ο κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε στη «δημιουργία του μητρώου ασθενών με νευρολογικές παθήσεις οι οποίοι χρήζουν φυσιοθεραπείας» εξηγώντας ότι στόχος τώρα είναι «η απόδοση θεραπειών εξατομικευμένα και στη βάση των πραγματικών αναγκών του κάθε ασθενή ξεχωριστά». 

Για τις ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες ή άλλες ιατρικές πράξεις, αναφέρθηκε στην ένταξη της ενδοϋαλοειδικής χορήγησης καινοτόμων φαρμάκων  για ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας υγρού τύπου και άλλες οφθαλμικές παθήσεις και στην ένταξη περισσότερων εξειδικευμένων υπηρεσιών της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης, όπως είναι η ρομποτική χειρουργική και καρδιοχειρουργικά περιστατικά».

Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι «από τον Ιούλιο του 2022 εφαρμόσθηκαν οι υπηρεσίες εφημερίας προσωπικού Ιατρού στο ΓεΣΥ για περιστατικά τα οποία δεν χρήζουν εξυπηρέτησης από τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών αλλά ενήλικες δικαιούχοι και παιδιά χρειάζονται ιατρική φροντίδα κατά τα σαββατοκύριακα και τις αργίες». 

Το Γενικό Σύστημα Υγείας, τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΥ, «αγκαλιάστηκε και στηρίχθηκε από όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό διαφαίνεται και από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας για το 2022. 

Ενδεικτικά να αναφέρω πως από την αρχή του 2022 μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου έχουν επωφεληθεί από τις υπηρεσίες: 

• 750.708 δικαιούχοι επισκέφθηκαν Προσωπικούς Ιατρούς, 

• 388.352 δικαιούχων επισκέφθηκαν Ειδικούς Ιατρούς 

• 605.532 δικαιούχοι έχουν πάρει τα φάρμακά τους μέσω του Συστήματος.

Στόχος για τη συνέχεια, είπε, είναι μεταξύ άλλων η «μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων και παράλληλα η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και αυτό είναι προς το γενικό όφελος του πολίτη αλλά και του Συστήματος. Η φιλοσοφία του ΓεΣΥ στηρίζεται κυρίως στην αλληλεγγύη των ευάλωτων ομάδων. Είναι και θα παραμείνει το μονοασφαλιστικό σύστημα το οποίο η πολιτεία ψήφισε». 

Για το νέο έτος, και αναλύοντας τα οικονομικά δεδομένα του ΓεΣΥ, ο κ. Μιχαήλ, ανέφερε ότι «ο προϋπολογισμός του 2023 είναι ισοσκελισμένος, δηλαδή οι δαπάνες είναι συγκρατημένες και προσαρμοσμένες στα έσοδα του Συστήματος. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να παρέχονται διαρκώς στους πολίτες περισσότερες και πιο αναβαθμισμένες υπηρεσίες φροντίδας υγείας». Το επόμενο διάστημα, «εστιάζουμε στην εισαγωγή των ιδιωτικών Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, στην ένταξη των υπηρεσιών ιδρυματικής αποκατάστασης, στις νοσοκομειακές εφημερίες για κάλυψη των επειγόντων περιστατικών αλλά και στην ένταξη περισσότερων εξειδικευμένων υπηρεσιών της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης. Όπως ήδη έχουμε αναφέρει προηγουμένως, στον προϋπολογισμό του 2023 περιλαμβάνονται €40-45 εκατομμύρια επιπλέον που αφορούν στην ένταξη καινοτόμων φαρμάκων». Για την επίτευξη των στόχων είπε καταλήγοντας, «πολύ σημαντικό πλεονέκτημα είναι το απόθεμα των 300 εκατομμυρίων  ευρώ που καταφέραμε να κατοχυρώσουμε, και το οποίο μπορεί να καλύψει έκτακτες ανάγκες στην υγεία, εάν αυτές προκύψουν και χρειαστεί να τις καλύψουμε».

Βελτιώσεις στη μέθοδο στην εξασφάλιση φαρμάκων

 Κληθείς να σχολιάσει τα όσα η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει σε ειδική έκθεσή της, κάνοντας λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες από πλευράς του Οργανισμού σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση φαρμάκων και αναλωσίμων ειδών, αλλά και για τεράστιες διαφορές που παρατηρούνται στις τιμές που ο ΟΑΥ εξασφαλίζει φάρμακα και αναλώσιμα και στις τιμές που το υπουργείο Υγείας αγόραζε στην προ ΓεΣΥ εποχή για τα κρατικά νοσοκομεία, ο κ. Μιχαήλ υπέδειξε ότι «όταν κάνεις συγκρίσεις πρέπει πρώτα-πρώτα να συγκρίνεις όμοια πράγματα. Το υπουργείο Υγείας πήγαινε με μειοδοτικούς διαγωνισμούς για να δώσει μια επιλογή στον ασθενή. Το ΓεΣΥ δημιουργήθηκε για να δίνει πολλές επιλογές φαρμάκων στους γιατρούς και τους ασθενείς, άρα και η μέθοδος που ακολουθούμε πρέπει να είναι διαφορετική. Εάν αυτή η μέθοδος χρειάζεται κάποιες βελτιώσεις, τότε θα το δούμε και θα τις προωθήσουμε αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο τρόπος που αγόραζε φάρμακα το υπουργείο Υγείας με τον τρόπο που εξασφαλίζει φάρμακα ο ΟΑΥ είναι πολύ διαφορετικός». 

Ερωτηθείς για τη στάση που τήρησε κατά τη σχετική συνεδρίαση της Βουλής για το συγκεκριμένο θέμα όταν αρκέστηκε να παραπέμψει στην επιστολή που είχε αποστείλει ο ΟΑΥ στην Ελεγκτική Υπηρεσία, ο πρόεδρος του ΟΑΥ ανέφερε ότι «τα δεδομένα εκείνα αφορούσαν την περίοδο 2016-2021 όταν εγώ δεν ήμουν στον ΟΑΥ. Θεώρησα ότι οι υπηρεσιακοί μου είχαν ήδη δώσει απαντήσεις στην επιστολή που έστειλαν στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Όλα έχουν απαντηθεί. Κάποια τα δέχεται ο Γενικός Ελεγκτής, κάποια όχι». 

Αποζημιώσεις με ποιοτικά κριτήρια

«Ο Οργανισμός πραγματοποιήσε τις προηγούμενες μέρες συναντήσεις με τον ΠΑΣΙΝ και τον Σύνδεσμο που εκπροσωπεί τα μικρομεσαία νοσηλευτήρια με στόχο την ενημέρωση για το πλαίσιο του προτεινόμενου τρόπου αμοιβής των νοσηλευτηρίων ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή το 2023.  Οι στόχοι του νέου τρόπου αμοιβής των νοσηλευτηρίων είναι: 

  • Να σμικρύνει τυχόν υπερβολικές διαφορές στις αμοιβές (ίδιας πράξης) μεταξύ νοσηλευτηρίων.
  • Να εισαγάγει ποιοτικά κριτήρια, ώστε να προαχθεί η ποιότητα και να αναδείξει συγκριτικά πλεονεκτήματα μεταξύ των νοσηλευτηρίων. w Να δώσει κίνητρο στα νοσηλευτήρια να επιλέγουν τα δύσκολα περιστατικά καθώς και τα παθολογικά.
  • Να επιβραβεύει τα νοσηλευτήρια τα οποία παράγουν περισσότερο (money follows the patient).
  • Να προάγει τον υγιή ανταγωνισμό και παράλληλα να λειτουργεί με τρόπο που να μην τίθεται σε κίνδυνο ο σφαιρικός προϋπολογισμός.
  • Να καθορίζει το πλαίσιο ένταξης των νέων νοσηλευτηρίων στο Σύστημα, ενόψει και των εξαγγελιών για δημιουργία νέων μεγάλων νοσηλευτηρίων. Τα βασικά ποιοτικά κριτήρια αφορούν τα εξής:

Κατηγορία που εμπίπτει ένα νοσηλευτήριο στη βάση των υποδομών του π.χ. μονάδα εντατικής νοσηλείας, αριθμό ειδικοτήτων, διαθεσιμότητα συγκεκριμένων υποδομών κλπ, Διαπίστευση, σωστή συμπλήρωση εξιτηρίου, ικανοποίηση ασθενών μέσω ερωτηματολογίου, μέσος όρος ηλικίας ασθενών, ποσοστό ασθενών με μεγάλη συννοσηρότητα, ποσοστό ασθενών άνω των 80 ετών, ποσοστό παθολογικών πράξεων σε σχέση με τις επεμβατικές πράξεις, παροχή επιπλέον πληροφορίων (reporting), λειτουργία μονάδας διάλυσης φαρμάκων και σωστή κωδικοποίηση περιστατικών. Σημειώνω ότι οι οικονομικές παράμετροι του σχεδιασμού θα παρουσιαστούν στα νοσηλευτήρια στο αμέσως επόμενο διάστημα». 

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Οι διαφωνίες με το σύλλογο των φυσιοθεραπευτών

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έθεσα ερώτημα στον πρόεδρο του ΟΑΥ, το οποίο αφορούσε την οικονομική διαφωνία του Οργανισμού με τους φυσιοθεραπευτές του Συστήματος. Γνώριζα ότι πριν από την μεταξύ μας συνάντηση, ο κ. Μιχαήλ, είχε συναντηθεί με τον σύλλογο των φυσιοθεραπευτών. Με ενημέρωσε ότι οι διαφωνίες μεταξύ των επαγγελματιών και του Οργανισμού, μάλλον ήταν μια παρεξήγηση εξαιτίας διαφορετικής ερμηνείας των όσων βρίσκονταν υπό συζήτηση και ότι κατά πάσα πιθανότητα το θέμα θα λήξει πολύ σύντομα. Είναι γεγονός ότι η εμπειρία μου τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις του ΟΑΥ, με κάνει να πιστεύω, ότι σε μεγάλο βαθμό οι «παρεξηγήσεις» και οι έντονες διαφωνίες οφείλονται στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα δεδομένα κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης και όχι στην ουσία των διαφόρων ζητημάτων.