Διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν στις 17.30 μέλη οργανώσεων, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο ψήφισμα για τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή, σύμφωνα με το οποίο ο αρχηγός της ΕΟΚΑ, χαρακτηρίζεται ως ανάξιος κάθε τιμής από την πατρίδα. 

Περίπου 300 διαμαρτυρόμενοι έφτασαν στο σημείο με πομπή, κραυγάζοντας το σύνθημα “Ζει και μας καθοδηγεί, Γεώργιος Γρίβας Διγενής”.

Σε κάποια στιγμή έριξαν πέτρα που έπεσε μέσα στο κτίριο της Βουλής, ενώ μετά το τέλος της διαμαρτυρίας έγινε ρίψη φωτοβολίδας και πετρών στα γραφεία της ΕΔΕΚ. Ξέσπασε φωτιά, την οποία πρόλαβαν να σβήσουν με πυροσβεστήρα μέλη της ΕΔΕΚ. Προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

 

 

 

 

Άλλα συνθήματα από τους διαδηλωτές:

“Δόξα και τιμή στον Γρίβα Διγενή, “Προδότες!”, “Αλήτες – προδότες πολιτικοί, η Κύπρος είναι ελληνική”, “Ζει, ζει και μας καθοδηγεί, Γεώργιος Γρίβας Διγενης” και “ΕΟΚΑ ξανά στης Κύπρου τα βουνά”

Παράπονα από Ατταλίδου μετά από εξύβριση

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποια στιγμή εξήλθε από τη Βουλή η βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου και διαμαρτυρήθηκε έντονα στους αστυνομικούς για εξύβριση που δέχτηκε από τους διαδηλωτές, χωρίς η Αστυνομία να αντιδράσει. Είπε επίσης ότι θα κάνει καταγγελία σε διεθνείς οργανισμούς, ενώ τα ίδια ανάφερε ακολούθως ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής που συνεδριάζει για την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού.

 

 

 

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Η Αστυνομία ήταν παρούσα με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Εκτός από την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων, ο δρόμος μπροστά από τη Βουλή είχε κλείσει από τις 16:00.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Με… Γρίβα κρατούν ψηλούς τους τόνους της προεκλογικής

 

 

 

 

 

Η Αστυνομία υπό τον φόβο επεισοδίων κατήρτησε ειδικό σχέδιο δράσης. Σε επιστράτευση τέθηκαν μέλη από τις αντιοχλαγωγικές ομάδες.

 

 

 

 

 

Το παρών τους στην εκδήλωση έδωσαν κομματικά στελέχη του ΕΛΑΜ, ενώ για λίγα λεπτά παρευρέθηκαν ο πρόεδρος και βουλευτής του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους.

Της διαμαρτυρίας προηγήθηκε ανακοίνωση από το ίδρυμα Γεωργίου Γρίβα Διγενή, που αναφέρει σχετικά: «Σας καλούμε να ενώσετε τη φωνή σας μαζί μας ενάντια στις προθέσεις των κομμάτων της Διχόνοιας «ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-ΔΗΠΑ». 

 

 

 

Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι οργανωμένοι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ, οι οποίοι αναφέρουν ότι, «τέτοια λεβεντογενιά, με ηρωικούς νεκρούς, και τιτάνας αγωνιστάς, ποτέ δεν πεθαίνει, αλλά πάντα νικά. Αιωνία η μνήμη των νεκρών αγωνιστών μας. Ζήτωσαν οι αγωνισταί μας. ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ, ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΝΙΚΑ…. ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ».

 

 

 

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΣΥ.ΦΙ Δυτικά Προάστια Απόλλων ΘΥΡΑ 1, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «συνιστά πάνω απ’ όλα πρόκληση για το σύνολο του κυπριακού λαού όπως και για το σύνολο του Έθνους να σπιλώνονται εθνικοί ήρωες οι οποίοι ανάλωσαν εαυτόν μέχρι βαθέος γήρατος πολεμώντας στην πρώτη γραμμή για την τιμή και τα συμφέροντα της πατρίδας. Και αυτή η πρόκληση δεν πρέπει και δεν θα μείνει αναπάντητη».