Αφίξεις μεταναστών ρεκόρ για φέτος, αφού εκτοξεύτηκαν στις 21.000 με την αύξηση σε σύγκριση με πέρσι να ανέρχεται στο 82%. Στον αντίποδα η Κύπρος φιγουράρει στην πρώτη θέση στις επιστροφές μεταναστών κατ’ αναλογία πληθυσμού, μετά και τη σύσταση γραφείου επιστροφών στο υπουργείο Εσωτερικών. 

Στον απόηχο των ευσήμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις 7500 επιστροφές μεταναστών φέτος (στην πλειοψηφία τους εθελούσιες) η χώρα μας πασκίζει να διαχειριστεί μια πρωτοφανή κατάσταση που ούτε να προβλεφθεί ήταν δυνατόν αλλά ούτε και να διαχειριστεί χωρίς σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο, η κατάσταση στο Πουρνάρα άρχισε να εξομαλύνεται κάπως, ενώ έχει να διαχειριστεί και 750 ασυνόδευτα παιδιά που δεν πρέπει να διαμένουν στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στην Κοκκινοτριμιθιά. Παράλληλα αυτό το διάστημα αρχίζουν οι εργασίες για την ανέγερση του προαναχωρησιακού κέντρου στη Μεννόγια το κόστος του οποίου θα φτάσει τα 65 εκατομμύρια ευρώ.

Ο «Φ» επιχειρεί μια ακτινογραφία του μεταναστευτικού τώρα με την συμπλήρωση της χρονιάς, ενός προβλήματος που δεν λείπει από την προεκλογική εκστρατεία.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών στην Κύπρο για το 2022 έφτασαν τις 21.000 και αναμένεται ότι μέχρι να φύγει η χρονιά θα τις ξεπεράσει. Από αυτές το 94% ήρθαν μέσω της πράσινης γραμμής, ενώ το υπόλοιπο 6% διά θαλάσσης. Παράλληλα σύμφωνα με παρουσίαση του διευθυντή του Γραφείου του ΥΠΕΣ και υπεύθυνου του Γραφείου Επιστροφών Λοΐζου Μιχαήλ, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου καταγράφηκαν 18.345 αιτήσεις πολιτικού ασύλου έναντι 10.083 την ίδια περίοδο πέρσι, με την αύξηση να ανέρχεται στο 82%. Πρώτη χώρα προέλευσης προσφύγων και παράτυπων μεταναστών είναι η Συρία με 3516 αιτήσεις (19% του συνόλου των αιτήσεων) δεύτερη η Νιγηρία με 2668 αιτήσεις (15%) ακολουθούν οι μετανάστες από το Κονγκό με 2647 αιτήσεις (14%) το Πακιστάν με 1747, το Αφγανιστάν με 1259, το Μπαγκλαντές με 1229 και ακολουθούν: Καμερούν 873, Σομαλία 862, Ινδία 581, Νεπάλ 392 και άλλες χώρες 2571.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΣ, μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, 15.546 μετανάστες πέρασαν από την πράσινη γραμμή και 796 ήρθαν δια θαλάσσης. 

Η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργείου ρίχνει το βάρος σε τρεις άξονες για ανακοπή των μεταναστευτικών ροών:

– Ηλεκτρονική παρακολούθηση της Πράσινης Γραμμής.

– Τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων για να κλείσουν οι τρύπες διέλευσης μέσω των κατεχομένων. 

– Πρόσληψη 300 οριοφυλάκων που θα απωθούν τους μετανάστες πίσω στα κατεχόμενα.

Οι διαδικασίες για πρόσληψη των οριοφυλάκων έχουν ξεκινήσει και υπέβαλαν αίτηση για τις 300 θέσεις, 401 υποψήφιοι. Σύντομα θα κληθούν σε αθλητική δοκιμασία και βάση μοριοδότησης θα προσληφθούν. 

Παράλληλα, πρόσφατα έχουν εγκατασταθεί και οι κάμερες που θα επιτηρούν την γραμμή αντιπαράθεσης και θα είναι τα μάτια των οριοφυλάκων. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι παρόμοιο σύστημα θα εγκαταστήσουν και οι κατοχικές Αρχές.

Επίσης, παράλληλα με το κέντρο φιλοξενίας αιτητών διεθνούς προστασίας στην περιοχή Λίμνες, θα ανεγερθεί φέτος και το προαναχωρησιακό κέντρο στην ίδια περιοχή. Στο κέντρο αυτό θα διαμένουν όσοι μετανάστες εξετάστηκε η αίτησή τους και απορρίφθηκε και από το Εφετείο και πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους. 

Το πρόβλημα όπως εκτιμάται θα συνεχίσει να διογκούται και το 2023, καθ’ ότι όπως καταγγέλλει με κάθε ευκαιρία ο υπουργός Εσωτερικών, η Τουρκία εργαλειοποιεί το ζήτημα, αλλά και τα διεθνή κυκλώματα διακίνησης μεταναστών θα στέλλουν άτομα από χώρες της Αφρικής στην Κύπρο, υποσχόμενοι ότι θα καταφέρουν να περάσουν στην κεντρική Ευρώπη. 

Στο 40% των αφίξεων οι επιστροφές

Το μεγαλύτερο άλμα εντός της ΕΕ έχει κάνει ωστόσο η Κύπρος όσον αφορά στις επιστροφές μεταναστών και δη τις εθελούσιες, στις χώρες τους. 

Φέτος έχουμε ρεκόρ επιστροφών αφού μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι αναχώρησαν από την Κύπρο 7500 μετανάστες σε σύγκριση με 2.320 πέρσι. Αυτό επιτεύχθηκε λόγω της σύναψης συμφωνιών με χώρες προέλευσης κάτι που παλαιότερα ήταν ανέφικτο, αλλά και στη βοήθεια ορισμένων χωρών της ΕΕ και του Frontex. Η αύξηση των επιστροφών επιτυγχάνεται ωστόσο και με ιδία μέσα, δηλαδή, δίνοντας έμφαση στο πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών με χρηματικά κίνητρα. Σε όποιον αλλοδαπό συναινέσει να επιστρέψει στην χώρα του δίδεται κίνητρο 750 ευρώ.

Επίσης, με αριθμό τρίτων χωρών έγινε κατορθωτό να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές διαδικασίες και δυσκολίες συντονισμού και συνεργασιών, ώστε να επιστρέψουν χιλιάδες μετανάστες. 

Σαν αποτέλεσμα αυτής της συντονισμένης δράσης, η Κύπρος σήμερα είναι στην πρώτη θέση σε αριθμό επιστροφών μεταξύ των κρατών μελών κατ’ αναλογία πληθυσμού. Εντός του 2022 έχουν ήδη επιστραφεί σχεδόν 7500, με αποτέλεσμα οι φετινές επιστροφές να αποτελούν το 40% σε σχέση με τις αφίξεις, σε αντίθεση με το 17% κατά την περσινή χρονιά. Επίσης αυξήθηκαν κατακόρυφα οι υποβοηθούμενες εθελούσιες επιστροφές σε σύγκριση με τις αναγκαστικές επιστροφές, με το ποσοστό τους για φέτος να φτάνει το 87%. Αυτές οι επιστροφές έγιναν κατορθωτές χάρη στη σύναψη συμφωνιών και μνημονίων για πρώτη φορά με χώρες όπως η Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, το Βιετνάμ, ενώ είναι σε τελικό στάδιο μια συμφωνία με το Κονγκό. 

Πρώτη χώρα επιστροφών είναι η Ινδία με ποσοστό 28%, ακολουθεί η Νιγηρία και το Πακιστάν με 8,8% και 8% αντίστοιχα και έπονται η Γεωργία, Κονγκό, Μπαγκλαντές, Βιετνάμ, Αίγυπτος, Νεπάλ και Καμερούν.