Οι συναθροίσεις του τριημέρου, όπως ανέμεναν οι γιατροί, προκάλεσαν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης που έχουν προκαλέσει εδώ και δύο περίπου μήνες οι ιογενείς λοιμώξεις που βρίσκονται σε έξαρση, ενώ όπως φαίνεται και η γρίπη άρχισε να κυκλοφορεί για τα καλά μεταξύ των πολιτών. 

Οι προσωπικοί γιατροί, δεν προλαβαίνουν να απαντούν το τηλέφωνο σε δικαιούχους τους οι οποίοι παρουσιάζουν συμπτώματα, κυρίως βήχα, πυρετό και πονόλαιμο, και χρειάζονται καθοδήγηση, τα παθολογικά και πνευμονολογικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων είναι υπερπλήρη, η ροή ηλικιωμένων με συμπτώματα στα ΤΑΕΠ συνεχίζεται και ο ιός RSV συνεχίζει την πορεία του στον παιδικό πληθυσμό. 

«Μόνο σήμερα (χθες), από το πρωί μέχρι τις 12 περίπου το μεσημέρι εγώ είδα 6 ασθενείς μου με συμπτώματα και καθοδήγησα μέσω τηλεφώνου τουλάχιστον άλλους δέκα», ανέφερε χαρακτηριστικά στον «Φ» ο πρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας οικογενειακών και προσωπικών γιατρών, Ανδρέας Πολυνείκης, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «τα τελευταία εικοσιτετράωρα ξαναβλέπουμε και μια νέα αύξηση των ασθενών μας που κολλούν με κορωνοϊό και φαίνεται ότι οι κοινωνικές συναθροίσεις αυτών των ημερών έχουν οξύνει γενικά την κατάσταση με τις ιογενείς λοιμώξεις». 

Οι ασθενείς, «που επικοινωνούν μαζί μας είναι όλων των ηλικιών και έχουμε τώρα και αύξηση των περιπτώσεων γρίπης η οποία όπως φαίνεται άρχισε να μεταδίδεται περισσότερο μεταξύ των πολιτών», σημείωσε, τονίζοντας ότι «μάλλον αυτές τις ημέρες είναι χιλιάδες οι άνθρωποι στην Κύπρο που ταλαιπωρούνται από κάποια ιογενή λοίμωξη και σίγουρα και η κίνηση στα ιατρεία μας είναι θα τολμούσα να πω «υπεραυξημένη» και μάλλον θα έχει και συνέχεια».

Εκατοντάδες είναι και οι άνθρωποι που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα ιογενών λοιμώξεων, περιλαμβανομένου και του κορωνοϊού και χρειάζονται νοσηλεία. «Αρκεί να πούμε ότι μόνο στο νοσοκομείο Λευκωσίας έχουμε τουλάχιστον 60 ασθενείς στο παθολογικό, 20 ασθενείς στο πνευμονολογικό και μερικές δεκάδες με κορωνοϊό ενώ στο Μακάρειο νοσοκομείο επί καθημερινής βάσεως τους τελευταίους δύο μήνες νοσηλεύουμε γύρω στα 30 παιδιά» ανέφερε από πλευράς του στον «Φ» ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ασθενείς με κορωνοϊό οι οποίοι είναι γύρω στους 70 καθημερινά και έχουμε και αύξηση αυτές τις ημέρες στον αριθμό των σοβαρά ασθενών και διασωληνωμένων». 

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, είπε ο κ. Χαριλάου, «υπήρξε αυξημένη ροή ασθενών ενώ είχαμε και συνωστισμό σε κάποιες περιπτώσεις στα ΤΑΕΠ. Η ροή ηλικιωμένων με συμπτώματα που χρήζουν νοσηλείας και προέρχονται από οίκους ευγηρίας συνεχίζεται και εδώ και μέρες έχουμε ασθενείς στη «διασπορά». Δηλαδή, επειδή γεμίζουν οι κλίνες στους παθολογικούς και πνευμονολογικούς θαλάμους υποχρεωνόμαστε να νοσηλεύουμε ασθενείς σε άλλους θαλάμους». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μικρή αύξηση στον αριθμό των ασθενών με κορωνοϊό στις ΜΕΘ

«Αυξημένη είναι και η ροή παιδιών στους παιδιατρικούς θαλάμους. Η έξαρση του RSV στον παιδικό πληθυσμό συνεχίζεται και υπάρχουν αρκετές επιπλοκές, βρογχιολίτιδες, πνευμονίες και τα παιδιά νοσηλεύονται». 

Για τη συμφόρηση που παρατηρήθηκε σε κάποια ΤΑΕΠ κατά τη διάρκεια του τριημέρου, ο κ. Χαριλάου υπέδειξε ότι «δυστυχώς οι πολίτες δεν έχουν μάθει ακόμα να χρησιμοποιούν σωστά τις υπηρεσίες που τους προσφέρονται μέσω του ΓεΣΥ». Επίσης, είπε, «πρέπει να επαναλάβουμε ότι οι οίκοι ευγηρίας δεν πρέπει με το παραμικρό να μεταφέρουν τους ηλικιωμένους τους στα ΤΑΕΠ και δυστυχώς παρατηρούμε ότι αυτό γίνεται με πολύ μεγάλη ευκολία, δηλαδή μόλις παρουσιάσει συμπτώματα ένας ηλικιωμένος τον στέλνουν στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ. Υπάρχει εγκύκλιος που λέει ότι ο ηλικιωμένος πρέπει να εξετάζεται πρώτα από τον γιατρό του κέντρου στο οποίο φιλοξενείται και εάν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο να νοσηλευθεί, ετοιμάζει σχετική ιατρική έκθεση και τη μεταφέρει μαζί του στο νοσοκομείο ο ασθενής ώστε να είναι ενήμεροι οι γιατροί του ΤΑΕΠ για την κατάσταση του και να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος. Αυτή η διαδικασία δυστυχώς, δεν ακολουθείται από όλους και έχουμε προβλήματα». 

Σε επιφυλακή, βρίσκεται και το υπουργείο Υγείας το οποίο, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο σύμβουλος επικοινωνίας Κωνσταντίνος Αθανασίου «παρακολουθεί την κατάσταση και έχει συνεχή ενημέρωση». 

Σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι με νέο διάταγμα του υπουργού Υγείας στο πλαίσιο του περί λοιμοκαθάρσεως νόμου, ο στρεπτόκοκκος, έχει προστεθεί στα υποχρεωτικά δηλούμενα νοσήματα μαζί με τον κορωνοϊό και τη γρίπη Α. «Αυτό έγινε ώστε οι γιατροί μας, είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό τομέα να καταχωρούν τα περιστατικά τους στην πλατφόρμα που έχει λειτουργήσει το υπουργείο Υγείας. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μάλλον και στοιχεία να δώσουμε στη δημοσιότητα», είπε. Παράλληλα πρόσθεσε «έχουν σταλθεί και στους γιατρούς γενικά και στους παιδίατρους οδηγίες και για το στρεπτόκοκκο και για άλλες ιώσεις και συνεχώς υπάρχει επικαιροποίηση και παρακολούθηση των οδηγιών αυτών». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποια μέτρα για Covid-19 ισχύουν ακόμα

Για το 4χρονο κοριτσάκι που νοσηλεύεται στο Ισραήλ με σοβαρές επιπλοκές του στρεπτόκοκκου Α, ανέφερε ότι η κατάσταση του παραμένει σοβαρή. 

Σε ό,τι αφορά την επιτήρηση σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές, ο σύμβουλος επικοινωνίας του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι «σε αυτούς τους χώρους εξακολουθούν να ισχύουν μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό», ενώ «έχουμε και τις κινητές μονάδες εμβολιασμού, είχαμε και τους εμβολιασμούς και για τον κορωνοϊό και για τη γρίπη, για να υπάρχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη προστασία». 

«Τα ιδιωτικά νοσοκομεία αποφεύγουν τα παθολογικά περιστατικά»

Σωστή αξιοποίηση των προσωπικών γιατρών συνιστούν ΟΚΥπΥ και ΟΑΥ

Σωστή αξιοποίηση των προσωπικών γιατρών και των εφημερευόντων ιατρείων από τους πολίτες συνιστούν και οι δύο αρμόδιοι για την Υγεία οργανισμοί, ΟΚΥπΥ και ΟΑΥ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, υπέδειξε, μιλώντας στον «Φ» ότι «αρκετοί πολίτες δυστυχώς, δεν επικοινωνούν με τον προσωπικό τους γιατρό ή δεν προτιμούν, ή δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί για τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Αποτέλεσμα αυτού είναι να προσέρχονται όλοι στα ΤΑΕΠ και να δημιουργείται πρόβλημα». 

«Οι πολίτες δεν πρέπει να μεταβαίνουν στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών εάν δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη», ανέφερε από πλευράς του στον «Φ» ο διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, υποδεικνύοντας ότι «έχουμε τους προσωπικούς μας γιατρούς στο ΓεΣΥ και πολλοί από τους γιατρούς αυτό το διάστημα εξυπηρετούν συνεχώς τους δικαιούχους τους. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να επικοινωνούμε με τον προσωπικό μας γιατρό». 

Την ίδια ώρα, ο ΟΚΥπΥ φαίνεται να εντοπίζει άλλο ένα πρόβλημα: «Συνεχίζουμε να παρατηρούμε μια απροθυμία από πλευράς των ιδιωτικών νοσοκομείων του ΓεΣΥ να δεχθούν παθολογικά περιστατικά. Αυτό που έχουμε επισημάνει και στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας είναι ότι τα ιδιωτικά νοσοκομεία του ΓεΣΥ δεν διαθέτουν ικανοποιητικό αριθμό παθολογικών κλινών, προτιμούν τα χειρουργικά περιστατικά με αποτέλεσμα όλα τα περιστατικά αυτά να καταλήγουν στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ», ανέφερε ο κ. Χαριλάου.  

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Θέμα ευθύνης και συνείδησης

Η έξαρση των ιογενών λοιμώξεων αυτή την εποχή δεν είναι κάτι το πρωτοφανές. Ωστόσο, φέτος, είναι η πρώτη χρονιά από την έναρξη της πανδημίας που κάνουμε γιορτές χωρίς μέτρα και περιορισμούς. Είναι λογικό επακόλουθο οι διάφοροι ιοί να μεταδίδονται με μεγάλη ευκολία από άνθρωπο σε άνθρωπο και να καταλήγουν σε αυτούς που θα κινδυνέψουν περισσότερο. Με την επανάληψη των δεδομένων δεν θέλουμε να γίνουμε κουραστικοί. Όμως είναι καθαρά θέμα ευθύνης και συνείδησης. Στο κάτω-κάτω, αν το δούμε και καθαρά ατομικά, κανένας μας δεν θέλει να είναι ο ίδιος πυρετωμένος ή να βήχει στις κοινωνικές υποχρεώσεις των ημερών και σίγουρα κανένας μας δεν θέλει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ή την Πρωτοχρονιά να έχει το παιδί του κρεβατωμένο ή τον ηλικιωμένο του σε ένα νοσηλευτήριο.