Σάλο έχει προκαλέσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κεφάλαιο του βιβλίου Βιολογίας της Γ’ Γυμνασίου, το οποίο αναφέρεται στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και το προγαμιαίο σεξ, με τους χρήστες να κάνουν λόγο για βιβλίο βγαλμένο από τον Μεσαίωνα.

Το Υπουργείο Παιδείας για την ώρα, ανεπίσημα, παραδέχεται την ύπαρξη του σχολικού εγχειριδίου, ωστόσο αρμόδιο πηγή του διευκρινίζει ότι το συγκεκριμένο κεφάλαιο δεν διδάσκεται στα παιδιά, όπως καταγράφεται στο επίμαχο κεφάλαιο.

Συγκεκριμένα μας λέχθηκε ότι στους δείκτες επάρκειας και επιτυχίας (στον τρόπο που διδάσκεται η ύλη) δεν περιλαμβάνεται αυτή η φρασεολογία με τους εκπαιδευτικούς να έχουν ξεκάθαρες οδηγίες επ’ αυτού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο εγχειρίδιο ετοιμάστηκε πριν από αρκετά χρόνια, με αρκετούς να θεωρούν ότι πλέον είναι ξεπερασμένο σε συνδυασμό και με την ψήφιση της νομοθεσίας για την ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία. 

Δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο διάστημα να τοποθετηθεί το Υπουργείο Παιδείας επίσημα για το θέμα.

Τα σημεία που προκάλεσαν τις αντιδράσεις

Στο βιβλίο δραστηριοτήτων στη Βιολογία της Γ’ Γυμνασίου οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώνονται/εκπαιδεύονται (σελ. 68) γύρω από την αντισύλληψη και τις μεθόδους που μπορούν «να μας προστατεύσουν από τα ΣΜΝ».

Σε αυτές πρώτη – πρώτη φιγουράρει η «Εγκράτεια», η «Αγνότητα» και η «Αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα προ του γάμου».

Και η σύγχρονη ενημέρωση συνεχίζεται:

«Αποτελεσματικότητα ΜΑ: Ποσοστό επιτυχίας 100%. Η μόνη απόλυτα αξιόπιστη μέθοδος.

Προστασία από ΣΜΝ: ΝΑΙ Στο πλαίσιο του γάμου μόνο η αμοιβαία πιστή μονογαμική σχέση προσφέρει προστασία από ΣΜΝ.»

Φυσικά η φωτογραφία που συνοδεύει το συγκεκριμένο κείμενο δείχνει μόνο μια γυναίκα.

Λίγο πιο κάτω το βιβλίο καταπιάνεται και με τον HIV/AIDS και τη μετάδοση του, χρησιμοποιώντας ένα διάγραμμα βασισμένο σε στατιστικά του ΚΕΕΛΠΝΟ από το μακρινό 2014 (αναφέρονται και οι ομοφυλόφιλοι/αμφιφυλόφιλοι άνδρες), ενώ στη συνέχεια ζητά από τους μαθητές να τοποθετήσουν βάσει αυτού «σε σειρά τις διάφορες πρακτικές (α-ζ) ξεκινώντας από αυτήν που παρουσιάζει την μεγαλύτερη επικινδυνότητα», αναγνωρίζοντας το γκέι σεξ ως την πιο επικίνδυνη.

philenews / in.gr