Σε διευκρινίσεις σχετικά με το βιβλίο Βιολογίας της Γ΄ Γυμνασίου, για το οποίο δημιουργήθηκαν αντιδράσεις αφού σε αυτό γίνονται αναφορές στη σεξουαλική δραστηριότητα και συγκεκριμένα, στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και το προγαμιαίο σεξ, προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας, σημειώνοντας πως το συγκεκριμένο βιβλίο εκδόθηκε το 2017 (Α΄ έκδοση) και έκτοτε χρησιμοποιείται από τους/τις εκπαιδευτικούς Βιολόγους για τη διδασκαλία του μαθήματος.

Με βάση τις οδηγίες του ΥΠΑΝ, οι εκπαιδευτικοί ακολουθούν τους Δείκτες Επάρκειας και Επιτυχίας (ΔΕΕ), οι οποίοι αναγράφονται στα πλαίσια μάθησης (εξεταστέα ύλη).  Σύμφωνα με τους ΔΕΕ, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να διδάξουν στα παιδιά και τους διάφορους τρόπους αντισύλληψης (Φυσικοί και Τεχνητοί – Μηχανικοί και Χημικοί). (Ακολουθεί σχετικός πίνακας)

 

 

 

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπως σημειώνει το Υπουργείο, η αποχή (abstinence) είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντισύλληψης και προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, και γι’ αυτό τον λόγο υπήρχε η αναφορά στο βιβλίο. Οι Βιολόγοι εκπαιδευτικοί είναι άρτια καταρτισμένοι στην επιστήμη τους, παρουσιάζουν επικαιροποιημένα και τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα και χρησιμοποιούν την επιστημονική ορολογία κατά τη διδασκαλία, χωρίς να επικαλούνται την ηθικολογική διάσταση η οποία μπορεί να απορρέει από τη συγκεκριμένη φρασεολογία του σχολικού εγχειριδίου.

 

Η Επιθεώρηση Βιολογίας βρίσκεται στη διαδικασία αναβάθμισης των βιβλίων Βιολογίας όλων των τάξεων Γυμνασίου-Λυκείου, ώστε να γίνουν τυχόν απαραίτητες αλλαγές