Δεκάδες καινοτόμα φάρμακα έχουν πάρει το δρόμο για ένταξη τους στο ΓεΣΥ μέχρι το τέλος του μήνα. Σε περίπτωση δε που οι εκπρόσωποι της φαρμακευτικής βιομηχανίας αποδεχθούν την πρόταση που έθεσαν χθες ενώπιον τους ο υπουργός Υγείας και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, τους επόμενους μήνες θα ενταχθούν στο Σύστημα όλες σχεδόν οι θεραπείες που σήμερα χορηγούνται στους ασθενείς μέσω των χρονοβόρων διαδικασιών του υπουργείου Υγείας και της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων. 

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΥ, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για 92 από 126 σκευάσματα που σήμερα χορηγούνται μέσω του υπουργείου Υγείας αφού δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο ΓεΣΥ. 

Για τα 68 από τα 92 σκευάσματα η αρμόδια Επιτροπή του ΟΑΥ έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία και έχει ήδη αρχίσει σταδιακά η ενημέρωση των προμηθευτών για την αρχική τιμή αγοράς τους. Για τα 44 από τα 68 σκευάσματα οι σχετικές επιστολές έχουν ήδη αποσταλθεί και σε κάποιες από αυτές οι προμηθεύτριες εταιρείες έχουν κιόλας απαντήσει θετικά στην πρόταση που τέθηκε ενώπιον τους. 

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΑΥ, αυτά τα 68 αυτά φάρμακα, εάν οι προμηθευτές υιοθετήσουν πλήρως την πρόταση του υπουργού Υγείας και του Οργανισμού, θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ μέχρι την 31η Ιανουαρίου. Στα σκευάσματα αυτά περιλαμβάνονται θεραπείες για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, τον καρκίνο του πνεύμονα, το άσθμα, την ελκώδη κολίτιδα, την αρθρίτιδα και άλλες ρευματοπάθειες και τη νόσο του Crohn. 

Άλλα 24 (από τα 92) φάρμακα, υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν στο Σύστημα πριν το τέλος του τρέχοντος τριμήνου και στη συνέχεια θα προωθηθούν οι διαδικασίες για τα υπόλοιπα 34 φάρμακα (από τα 126) για τα οποία δεν έχει ακόμα αρχίσει η αξιολόγηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Μιχάλης Χατζηπαντέλας παρουσίασε στους προμηθευτές πρόταση βάσει της οποίας το κάθε σκεύασμα θα αξιολογείται από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του θα εντάσσεται στο ΓεΣΥ στη βάση τιμής που θα ορίζει προκαταρκτικά ο ΟΑΥ. Στη συνέχεια οι εταιρείες θα διαπραγματεύονται τις τιμές στο πλαίσιο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αποζημιώσεων Φαρμάκων και θα καθορίζεται η τελική τιμή αποζημίωσης των σκευασμάτων. 

Ενώπιον των εκπροσώπων της Κυπριακής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου τέθηκε και οικονομική πρόταση η οποία περιλαμβάνει τη φόρμουλα βάσει της οποίας θα γίνεται ο υπολογισμός της προκαταρκτικής τιμής του κάθε σκευάσματος. Αν και οι εκπρόσωποι ΚΕΦΕΑ και ΣΦΕΚ εξέφρασαν κάποιες επιφυλάξεις, επικρατεί αισιοδοξία ότι θα ξεπερασθούν. Παρά το ότι κατέθεσαν εναλλακτική πρόταση, από πλευράς υπουργού Υγείας έπεσε στο τραπέζι κίνητρο το οποίο προνοεί την ικανοποίηση πάγιου αιτήματος των προμηθευτών για ίδρυση και λειτουργία Αναθεωρητικού Συμβουλίου Φαρμάκων στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται όταν η διαπραγμάτευση στη ΣΕΑΦ δεν καταλήγει σε συμφωνία και ως εκ τούτου η διαβούλευση μάλλον μπήκε σε καλό δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, «αυτή τη στιγμή η μπάλα βρίσκεται στους προμηθευτές. Αν αποδεχθούν την πρόταση μας τότε οι ασθενείς μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν στη διάθεση τους 68 καινοτόμες θεραπείες μέσω του ΓεΣΥ». 

«Εμείς κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Έχουμε παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση η οποία είναι προς όφελος όλων και έχουμε δεσμευτεί και για τη δημιουργία του Αναθεωρητικού Συμβουλίου Φαρμάκων. Περιμένουμε ότι θα έχουμε θετική κατάληξη και σίγουρα (αυτό το έχουμε επισημάνει και στους προμηθευτές) δεν έχουμε καμία πρόθεση να αφήσουμε κανένα σκεύασμα εκτός Γενικού Συστήματος Υγείας», τόνισε. 

Από πλευράς του ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης, εξήγησε ότι «η διαδικασία που έχει προταθεί θα λειτουργήσει ως ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι να καταφέρουμε με συνοπτικές διαδικασίες να εντάξουμε στο ΓεΣΥ φάρμακα που σήμερα δεν είναι ενταγμένα αλλά οι πολίτες τα χρειάζονται και απευθύνονται στο υπουργείο Υγείας για να τα εξασφαλίσουν. Περιμένουμε ότι θα έχουμε θετική ανταπόκριση και από τους προμηθευτές για να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα τα οποία θα λειτουργήσουν προς όφελος και των ασθενών και του ΓεΣΥ και των ίδιων των εισαγωγέων φαρμάκων». 

Πρόταση για Αναθεωρητικό Συμβούλιο Φαρμάκων

Μέχρι σήμερα, οι τιμές αποζημίωσης των φαρμάκων από τον ΟΑΥ καθορίζονται έπειτα από διαπραγμάτευση που διεξάγεται μεταξύ προμηθευτών και Συμβουλευτικής Επιτροπής Αποζημίωσης Φαρμάκων. Στη συνέχεια η ΣΕΑΦ καταθέτει πρόταση στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ το οποίο και δίνει την τελική έγκριση για ένταξη του φαρμάκου στο ΓεΣΥ. Σε περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία κατά τη διαπραγμάτευση η ΣΕΑΦ κατέληξε σε πρόταση για απόρριψη του φαρμάκου από το δ.σ. του Οργανισμού. Με τη λειτουργία του Αναθεωρητικού Συμβουλίου Φαρμάκων, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν θα επιτυγχάνεται συμφωνία στην ΣΕΑΦ, οι προμηθευτές θα έχουν το δικαίωμα να προσφεύγουν για επανεξέταση της περίπτωσης τους.  Όπως αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη, σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, ο ΟΑΥ θα ετοιμάσει τους Κανονισμούς για τη λειτουργία του Αναθεωρητικού Συμβουλίου Φαρμάκων εντός των επόμενων δέκα ημερών. 

Σε ό,τι αφορά την πρόταση που τέθηκε ενώπιον των προμηθευτών φαρμάκων, αυτή περιληπτικά προνοεί ότι οι καινοτόμες και άλλες θεραπείες που σήμερα χορηγούνται στους ασθενείς μέσω των διαδικασιών του υπουργείου Υγείας, θα εντάσσονται στο ΓεΣΥ αμέσως μετά τις διαδικασίες της ΣΕΦ (αξιολόγηση και επικαιροποίηση πρωτοκόλλου) ώστε να τίθενται πιο νωρίς στη διάθεση των ασθενών. Συγκεκριμένα, η πρόταση προβλέπει ότι, αμέσως μετά την ετοιμασία του σχετικού πρωτοκόλλου, και πριν την ένταξη του σκευάσματος στο Σύστημα, ο ΟΑΥ θα καθορίζει (χωρίς διαπραγμάτευση), μια αρχική (προσωρινή) αποζημίωση. Θα ενημερώνει σχετικά τον εισαγωγέα/Αντιπρόσωπο και εάν αυτός δεν φέρει ένσταση, τότε το φάρμακο θα εντάσσεται στο ΓεΣΥ και ταυτόχρονα θα προωθούνται και οι διαδικασίες για τη διαπραγμάτευση μεταξύ του Οργανισμού και της φαρμακευτικής εταιρείας ώστε να καθοριστεί η τελική τιμή. Η διαπραγμάτευση θα γίνεται με τον τρόπο που και σήμερα διεξάγεται, ενώ για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο κάτοχος άδειας κυκλοφορίας του σκευάσματος δεν θα αποδέχεται την εφαρμογή ειδικής συμφωνίας, τότε η διαπραγμάτευση θα προηγείται της ένταξης, με ό,τι αυτό βεβαίως θα συνεπάγεται για την εισαγωγή του φαρμάκου στο Σύστημα. 

Η εκκρεμότητα που αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ υπουργού Υγείας, ΟΑΥ και προμηθευτών, αφορά τον τρόπο υπολογισμού της προκαταρκτικής τιμής αποζημίωσης των φαρμάκων. Μιχάλης Χατζηπαντέλα και ΟΑΥ αναμένουν ότι τις επόμενες ημέρες ΚΕΦΕΑ και ΣΦΕΚ θα προχωρήσουν στην τελική τους τοποθέτηση. 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Ας μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση

Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα επιτευχθεί συμφωνία και οι καινοτόμες και άλλες θεραπείες οι οποίες αφορούν σοβαρά ασθενείς, θα ενταχθούν επιτέλους στο ΓεΣΥ. Κάποιοι λένε ότι έτσι κι αλλιώς οι ασθενείς τις έχουν στη διάθεση τους μέσω των διαδικασιών του υπουργείου Υγείας. Αυτοί οι κάποιοι δεν σκέφτονται ότι ένας καρκινοπαθής που χρειάζεται μια τέτοια εξειδικευμένη θεραπεία μπορεί να μην έχει την πολυτέλεια του χρόνου που διαρκεί η υποβολή αιτήματος στο υπουργείο Υγείας, η έγκριση του αιτήματος από την αρμόδια Επιτροπή και η αγορά του φαρμάκου από τη Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του υπουργείου Υγείας. Μάλλον πρέπει να αρχίσουμε όλοι να βάζουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα το συμφέρον των ασθενών.