Αίτημα για να αυξήσουν στο μέγιστο την παραγωγή τους έθεσαν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες στις κυπριακές βιομηχανίες αφού οι ελλείψεις σε αντιβιοτικά και αντιβηχικά σκευάσματα που παρατηρούνται διεθνώς το τελευταίο διάστημα, άρχισαν να αγγίζουν και την Κύπρο με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη για κάλυψη των κενών που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά από προϊόντα εγχώριας κατασκευής.

Την ίδια ώρα όμως, για την Κύπρο, η οποία δεν φαίνεται προς το παρόν να αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις ποσότητες πρώτων υλών που διαθέτουν οι τοπικές βιομηχανίες, τα προβλήματα στην αγορά φαρμάκων ενδεχομένως να είναι τις επόμενες ημέρες πολύ μεγαλύτερα. Αυτό επειδή η υπερσυνταγογράφηση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες εξαιτίας και της συνεχιζόμενης έξαρσης των λοιμώξεων έχει οδηγήσει σε σημαντική πτώση της τιμής μονάδας στη βάση της οποίας πληρώνονται στο πλαίσιο του ΓεΣΥ οι φαρμακοποιοί που ζητούν αποζημιώσεις και προειδοποιούν μάλιστα με κλείσιμο των φαρμακείων τους σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. 

Φαρμακευτικές υπηρεσίες και υπουργείο Υγείας παρακολουθούν την κατάσταση, ενώ ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα βλέπει σήμερα στο γραφείο του, Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο και ΟΑΥ. 

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις, όπως ανέφερε στον «Φ» η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, αφορούν κυρίως παιδιατρικά φάρμακα. Συγκεκριμένα, έλλειψη παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε πολύ γνωστό πρωτότυπο (εισαγόμενο αντιβιοτικό). «Οι φαρμακοποιοί το αντικαθιστούσαν με το αντίστοιχο κυπριακό σκεύασμα το οποίο ωστόσο άρχισε επίσης να εξαφανίζεται από την αγορά». Ελλείψεις, πρόσθεσε, «βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες και σε αντιβηχικά σκευάσματα αλλά ως φαρμακοποιοί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πού οφείλεται το πρόβλημα».

Επίσης, είπε η πρόεδρος του ΠΦΣ, «αντιμετωπίζουμε και άλλου είδους προβλήματα. Για παράδειγμα, συγκεκριμένο παιδιατρικό αντιβιοτικό κυκλοφορεί σε δύο μεγέθη. Οι γιατροί μας συνήθως συνταγογραφούν το μεγάλο μέγεθος. Στην αγορά όμως είναι διαθέσιμο μόνο το μικρό. Το λογισμικό του ΟΑΥ δεν επιτρέπει στον φαρμακοποιό να ανταλλάξει το ένα μεγάλο με τα δύο μικρά και έτσι, είτε ο φαρμακοποιός πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό για να αλλάξει τη συνταγή του, και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, είτε ο πολίτης πρέπει να ψάχνει να βρει το μέγεθος που μπορεί να εξασφαλίσει μέσω του ΓεΣΥ από άλλα φαρμακεία τα οποία δεν είναι βεβαίως σίγουρο ότι θα το διαθέτουν». 

«Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται υπερσυνταγογράφηση σε αυτά τα σκευάσματα. Και για να είμαστε πιο παραστατικοί θα πω ότι όπως το βλέπουμε εμείς, κάθε μήνα διαθέτουμε φάρμακα τα οποία σε άλλες περιπτώσεις θα χρειαζόμασταν μια επιπρόσθετη εβδομάδα για να τα διαθέσουμε», είπε η κ. Ισσέγιεκ και υπέδειξε ότι «έχουμε δύο δεδομένα μπροστά μας. Ένα τις διεθνείς ελλείψεις και δεύτερο την έξαρση στις λοιμώξεις. Οφείλαμε ο καθένας από τη δική του πλευρά να κάνουμε τις σωστές προβλέψεις για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα και να βλέπουμε ελλείψεις σε ποσοστά πέραν των αναμενόμενων».

Ο εντοπισμός ελλείψεων αντιβιοτικών, έθεσε εκ νέου σε συναγερμό τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας οι οποίες αποτάθηκαν για άλλη μια φορά στις κυπριακές φαρμακοβιομηχανίες. Όπως ανέφερε στον «Φ» η διευθύντρια Έλενα Παναγιωτοπούλου, «από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες μας διαβεβαίωσαν και πάλι σήμερα, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις ποσότητες πρώτων υλών που έχουμε στην Κύπρο και οι ελλείψεις μάλλον οφείλονται στην παραγωγή. Ως εκ τούτου και αφού ήδη είχαν αυξήσει το προηγούμενο διάστημα την παραγωγή τους, ζητήσαμε όπως αυξηθεί στο μέγιστο η εγχώρια παραγωγή φαρμάκων για να μπορέσουμε να καλύψουμε τα κενά που έχουν δημιουργηθεί». 

Δηλαδή, εξήγησε, «πρώτες ύλες στην Κύπρο υπάρχουν και όπως μας έχει αναφερθεί οι ποσότητες είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες ενός έτους. Δεν μπορώ να πω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά πρέπει να πω ότι υπάρχει λόγος για να παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σαφής ήταν χθες η προειδοποίηση της προέδρου του ΠΦΣ: «Εάν ο ΟΑΥ και ο υπουργός Υγείας δεν κατανοήσουν την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τότε σίγουρα θα λάβουμε τα μέτρα μας. Από τα μέλη μας ήδη ασκείται πίεση για να προχωρήσουμε σε στάση εργασίας». «Εδώ και μερικούς μήνες παρατηρείται μια πολύ αυξημένη συνταγογράφηση. Αρκεί να πούμε ότι ο αριθμός των συσκευασιών που έχουν διατεθεί είναι κατά 20% μεγαλύτερος από ότι προηγουμένως. Αυτό σημαίνει ότι στη βάση του σφαιρικού προϋπολογισμού του ΓεΣΥ, η τιμή της μονάδας με την οποία αποζημιωνόμαστε έχει πέσει πάρα πολύ και πλέον πολλά φαρμακεία λειτουργούν με ζημιές», είπε ο κ. Ισσέγιεκ. 

Ως ΠΦΣ, πρόσθεσε, «απαιτούμε να λάβει μέτρα ο ΟΑΥ ο οποίος όφειλε, όπως προβλέπεται και από τη συμφωνία μας, να παρακολουθεί την κατάσταση και να παρεμβαίνει στις περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης διότι δεν θεωρούμε ότι όλη η αύξηση που παρατηρήθηκε οφείλεται στην έξαρση των εποχικών λοιμώξεων». Για τους φαρμακοποιούς, είπε καταλήγοντας η πρόεδρος του ΠΦΣ, «ο κόμπος έφτασε στο χτένι διότι ως επαγγελματίες έχουμε ήδη κάνει πολλές υποχωρήσεις και η τελευταία πτώση της τιμής μονάδας ήταν για εμάς απλά το κερασάκι στην τούρτα».

Την σημαντική αύξηση στη συνταγογράφηση και τη σημαντική πτώση στην τιμή μονάδας στη βάση της οποίας πληρώνονται οι φαρμακοποιοί, παραδέχεται και ο ΟΑΥ. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο αναπληρωτής διευθυντής Άθως Τσινωντίδης, «εξετάζουμε όλα τα δεδομένα αυτή τη στιγμή και σε συνάντηση που είχαμε με τους φαρμακοποιούς τους έχουμε πει ότι εάν αυτό κριθεί απαραίτητο ο προϋπολογισμός τους για το 2023 μπορεί να αυξηθεί». «Δεν θεωρούμε ότι η υπερσυνταγογράφηση οφείλεται μόνο στις εποχικές λοιμώξεις, ωστόσο ως ΟΑΥ δεν μπορούμε να πούμε στους γιατρούς να μη συνταγογραφούν στους ασθενείς όταν οι ίδιοι κρίνουν ότι οι ασθενείς χρειάζονται κάποια φάρμακα». Τα δεδομένα «από το λογισμικό του ΓεΣΥ βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό μελέτη και σίγουρα θα συζητήσουμε με τον ΠΦΣ και ελπίζουμε ότι θα βρούμε κάποιες λύσεις οι οποίες θα ικανοποιούν όλους. Πρέπει όμως να υπενθυμίσουμε ότι ο προϋπολογισμός είναι σφαιρικός και ως εκ τούτου όσο αυξάνεται η δραστηριότητα, τόσο πέφτει η τιμή μονάδας. Δηλαδή δεν έγινε κάτι το οποίο δεν προνοείται από τον τρόπο λειτουργίας του προϋπολογισμού». 

Ο ΠΦΣ είχε προκαταρκτική συνάντηση με τον υπουργό Υγείας την Τρίτη και κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής συμφωνήθηκε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, υπό τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα με τη συμμετοχή του ΟΑΥ με στόχο να συζητηθούν τα προβλήματα που εγείρουν οι φαρμακοποιοί και να βρεθούν λύσεις. 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Τα αναπόφευκτα

Το γεγονός ότι οι ελλείψεις σε φάρμακα διεθνώς αλλά και στην Ευρώπη, θα άγγιζαν και την Κύπρο δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Η Κύπρος δεν αποτελεί την εξαίρεση στον πλανήτη ή στην Ε.Ε. Προς το παρόν, οι κυπριακές φαρμακοβιομηχανίες διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν πρώτες ύλες για να καλύψουμε τα κενά και να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών. Σε ό,τι αφορά τώρα τις διαφορές μεταξύ ΟΑΥ και φαρμακοποιών, ας ελπίσουμε ότι θα τα βρουν μεταξύ τους διότι σε αντίθετη περίπτωση εκείνοι που θα την πληρώσουν θα είναι οι ασθενείς. Τονίζουμε βεβαίως το γεγονός ότι την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι τοπικές συνελεύσεις για την ψήφιση νέου συμβουλίου του ΠΦΣ.