Σε τρία μέτωπα συνεχίζονται πυρετωδώς οι προσπάθειες για ανακοπή των μεταναστευτικών ροών μέσω κατεχομένων, ώστε το 2023 να μη ζήσουμε την πρωτοφανή εικόνα του περασμένου έτους με 21.000 νέες αιτήσεις ασύλου.

Σύντομα προσλαμβάνονται οι 300 οριοφύλακες που θα επιτηρούν την Πράσινη Γραμμή, άρχισε η εγκατάσταση των ηλεκτρονικών ματιών και παράλληλα επεκτείνεται ο συρμάτινος φράκτης και σε άλλες περιοχές. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι μετά την εγκατάσταση συρματοπλέγματος στην περιοχή μεταξύ των χωριών Αστρομερίτη – Ακακίου – Κοκκινοτριμιθιάς, παρά τη γραμμή αντιπαράταξης, έχει αποφασιστεί η τοποθέτηση τεχνητών εμποδίων και στην ακριτική περιοχή της Αθηένου. Παράλληλα, δεν αποκλείεται τα ίδια μέτρα να ληφθούν και σε άλλες περιοχές τόσο ανατολικά όσο και δυτικά, ώστε να καλυφθεί ολόκληρη η Πράσινη Γραμμή, με στόχο να αποκοπούν οι φυσικοί δίοδοι που επιτρέπουν τη διέλευση μεταναστών. Τα έργα στην Αθηένου αναμένεται ότι θα αρχίσουν άμεσα ώστε ο φράκτης να είναι έτοιμος σύντομα για να πιάσουν σειρά άλλες περιοχές.

Στο μεταξύ, η Αστυνομία προχωρεί τις διαδικασίες πρόσληψης των 300 συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών που θα αναλάβουν καθήκοντα φύλαξης της Πράσινης Γραμμής. Την ερχόμενη εβδομάδα οι 401 υποψήφιοι θα περάσουν από τις αθλητικές δοκιμασίες. Όσοι επιτύχουν θα αξιολογηθούν ανάλογα και με τη μοριοδότηση τους, θα προσληφθούν οι πρώτοι 300. Οι υπόλοιποι θα παραμείνουν σε κατάλογο που θα διαρκέσει ένα έτος και αν υπάρχουν παραιτήσεις ή αποτάξεις, τότε θα καλούνται να τους αναπληρώνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι επιλεχθέντες θα περάσουν από ταχύρρυθμη εκπαίδευση έξι εβδομάδων στην Αστυνομική Ακαδημία ώστε να γίνουν κοινωνοί για τις μεθόδους σύλληψης και χειρισμού μεταναστών και μεταφοράς τους ανάλογα σε δομές. Οι οριοφύλακες, όπως αποκαλούνται, θα υπηρετούν στις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις πλην της Λεμεσού. Της κάθε ομάδας θα ηγείται λοχίας, θα έχει ειδικό εξοπλισμό και μέσα διακίνησης. Ήδη στον προϋπολογισμό του 2023 έχει συνυπολογιστεί ειδικό κονδύλι για τη λειτουργία της ομάδας αυτής.

Εξάλλου, άρχισε να υλοποιείται ένα μεγάλο σχέδιο ηλεκτρονικής επιτήρησης ολόκληρης της Πράσινης Γραμμής με κάμερες. Το σύστημα αγοράστηκε από το Ισραήλ μετά από συμφωνία των δύο κυβερνήσεων και ήδη έχουν τοποθετηθεί οι δύο πρώτες κάμερες. Η τοποθέτησή τους έγινε σε δύο σημεία στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας και η επιτήρηση τους θα γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της Εθνικής Φρουράς. Μόλις εντοπιστούν μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές, τότε θα σημαίνει συναγερμός και θα σπεύδουν στο σημείο δυνάμεις ασφαλείας της Δημοκρατίας που θα επιχειρούν να ανακόπτουν τα πρόσωπα αυτά ή αν αυτό δεν γίνεται κατορθωτό, τότε να μεταφέρονται στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Πουρνάρα. Το σύστημα επιτήρησης ολόκληρης της διαχωριστικής γραμμής θα χειρίζεται η Εθνική Φρουρά σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες του κράτους.