Παρά τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν στη Λάρνακα το τελευταίο διάστημα, οι πρόσφατες βροχές κατέδειξαν πως κυρίως στο κέντρο της πόλης, συνεχίζουν να υπάρχουν ανοικτές «πληγές». Προβλήματα από πλημμύρες εντοπίστηκαν στη λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου λίγο πριν την ΑΔΕ Λάρνακας, στο δρόμο απέναντι από το Ταχυδρομείο και σε κάθετους δρόμους της λεωφόρου Μακαρίου. 

Γι’ αυτό το λόγο το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, έχει προκηρύξει διαγωνισμό για μελετητή, ο οποίος θα καταγράψει τα προβλήματα. «Μέχρι το Πάσχα θα κατακυρώσουμε το διαγωνισμό», ανέφερε στον «Φ» ο διευθυντής του ΣΑΛ, Άγγελος Χατζηχαραλάμπους, σημειώνοντας πως θα γίνει μάστερ πλαν με σκοπό να εκτελεστούν έργα και να επιλύσουν τα προβλήματα στο κέντρο της πόλης. «Θεωρούμε πως με την ολοκλήρωση όλων αυτών των έργων, πλέον θα είμαστε σε θέση να πούμε πως μειώσαμε στο ελάχιστον οποιαδήποτε πιθανότητα για πλημμύρες». 

Τα έργα θα συγχρηματοδοτηθούν από το ποσό των €13,5 εκ., που αντλήθηκε από το Πρόγραμμα Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» της ΕΕ και το συνολικό κόστος τους θα ανέλθει στα  €18 εκ. Σε αυτά εντάσσονται και 4 μεγάλα έργα που εκτελούνται αυτή την περίοδο. Πρόκειται για έργα κατασκευής συστήματος ομβρίων υδάτων στην Κυκλική λεωφόρο και στη λεωφόρο Αλέξανδρου Παναγούλη στους Αγίους Αναργύρους, το Συμβόλαιο C12B, για την εκτέλεση των κατασκευαστικών εργασιών συστημάτων λυμάτων και ομβρίων στην περιοχή της Μητρόπολης καθώς και αντιπλημμυρικά στην περιοχή Αγίου Λαζάρου. 

Ξεκινά τον Ιούνιο και το αντιπλημμυρικό στις Καμάρες

Ένα από τα πιο σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, ωστόσο, που θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος και αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τον Ιούνιο, θα γίνει στην περιοχή των Καμάρων, που είναι η δεύτερη πιο επικίνδυνη περιοχή για πλημμύρες παγκύπρια.

«Στις Καμάρες το έργο είναι στο στάδιο της δημοπράτησης και αναμένεται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να γίνει αξιολόγηση. Εκτιμούμε πως το καλοκαίρι θα ξεκινήσουμε κατασκευαστικές εργασίες», ανέφερε ο κ. Χατζηχαραλάμπους. 

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με οκτώ ολόκληρα χρόνια καθυστέρηση. Το έργο είχε εξαγγελθεί το 2015, έπειτα από τις καταστροφικές πλημμύρες του Δεκεμβρίου του 2014, κατά τις οποίες κάτοικοι της περιοχής κινδύνευσαν να πνιγούν. Ο διαγωνισμός για τα κατασκευαστικά σχέδια είχε προκηρυχθεί το 2016, ωστόσο χρειάστηκε έξι χρόνια για να ολοκληρωθεί η μελέτη, που παραδόθηκε στην ουσία ημιτελής, αφού δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτήν έργα στα όρια του Δήμου Αραδίππου.  

Τα έργα εκτιμάται πως θα διαρκέσουν 4 μήνες και το κόστος τους θα ανέλθει στα 4 εκατ. ευρώ.