Εγκύκλιο σε όλα τα νοσοκομεία του ΓεΣΥ απέστειλε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, δίνοντας οδηγίες για μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων που διενεργούνται και προϋποθέτουν τη νοσηλεία ασθενών σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι κλίνες ΜΕΘ, αναφέρει ο ΟΑΥ, είναι σχεδόν όλες και επί καθημερινής βάσης, κατειλημμένες τόσο στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ, όσο και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ. 

«Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας μετά τη διαπίστωση ότι η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα πλείστα νοσηλευτήρια συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ είναι πολύ υψηλή, καλεί όλους τους συμβεβλημένους παροχείς, όπως προχωρήσουν σε μείωση των χειρουργείων τα οποία προϋποθέτουν όπως ο ασθενής νοσηλευτεί σε ΜΕΘ (μετά το χειρουργείο) ή ενδεχομένως να χρειαστεί να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ», αναφέρει ο ΟΑΥ στην εγκύκλιο του προς τα νοσοκομεία προσθέτοντας: «Η αξιολόγηση των εν λόγω περιστατικών, πρέπει να πραγματοποιείται με βάση την επείγουσα ή μη φύση του περιστατικού».

Εξηγεί, παράλληλα, ότι το μέτρο αυτό, «αποσκοπεί στο να αποφορτίσει τις ανάγκες σε κλίνες στις ΜΕΘ από την ανάγκη διαχείρισης περιστατικών που προκύπτουν ως αποτέλεσμα προγραμματισμένων χειρουργείων, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης των αυξημένων έκτακτων αναγκών που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα». Διευκρινίζει, τέλος, ότι «οι συστάσεις δεν αφορούν σε ημερήσια χειρουργεία εφόσον αυτά δεν προβλέπουν την παραμονή του ασθενή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ως μέρος της νοσηλείας τους περιστατικού». Το μέτρο της μείωσης των επεμβάσεων, θα ισχύει μέχρι τις 24 Απριλίου 2023, «με δυνατότητα επέκτασης στη βάση της επαναξιολόγησης της κατάστασης».

Όπως εξήγησε μιλώντας στον «Φ» η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ, Μόνικα Κυριάκου, «εδώ και μερικούς μήνες παρατηρούμε ότι ο αριθμός των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ τόσο στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ όσο και στα ιδιωτικά νοσοκομεία του ΓεΣΥ είναι πολύ περιορισμένος με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος, εάν δεν λάβουμε τα μέτρα μας, να μην είναι δυνατή η νοσηλεία ασθενών που χρήζουν επείγουσας εντατικής θεραπείας». Αυτό, είπε η κ. Κυριάκου και με δεδομένο το γεγονός ότι πλέον τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά δεν παραπέμπονται από το υπουργείο Υγείας σε εκτός ΓεΣΥ νοσηλευτήρια «και τα περιστατικά αυτά πρέπει να εξυπηρετούνται εντός ΓεΣΥ, μας οδήγησε στην απόφαση να δώσουμε τη σχετική οδηγία στα νοσοκομεία του συστήματος προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι πάντοτε θα υπάρχουν κλίνες ελεύθερες για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που προκύπτουν κατά τη διάρκεια ενός εικοσιτετραώρου». 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Με παρέμβαση του Προέδρου αναστέλλεται η στάση εργασίας στο ΓΝ Αμμοχώστου

Στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του οργανισμού στον «Φ», «οι ΜΕΘ παρουσιάζουν αυξημένη πληρότητα εδώ και αρκετό καιρό, για πολλούς λόγους. Πρώτον, εδώ και μήνες έχουμε τις λοιμώξεις οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις χτυπούν ασθενείς με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα αυτοί οι ασθενείς να χρειάζονται εντατική παρακολούθηση, δεύτερον, έχουμε αυξημένα νευροχειρουργικά περιστατικά και τρίτον, είναι η ροή ασθενών από τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών στα οποία περιλαμβάνονται και τα σοβαρά τροχαία δυστυχήματα και οι σοβαρά τραυματίες που φθάνουν στα νοσοκομεία μας». 

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα με την υπερπληρότητα των ΜΕΘ, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, είχε δει το φως της δημοσιότητας και πριν από περίπου έναν μήνα, όταν ο ΟΚΥπΥ σε μια προσπάθεια να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, αποφάσισε την προσωρινή νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών σε άλλους θαλάμους, με αποτέλεσμα να προκληθούν έντονες αντιδράσεις. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Διαφώνησα με δύο λοκντάουν, σκέφτηκα να παραιτηθώ»

Αυξήθηκαν οι κλίνες

Σε ερώτηση κατά πόσο οι αυξημένες ανάγκες σε κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες οφείλονται σε τεράστιο βαθμό και στο γεγονός ότι πλέον στην Κύπρο διενεργούνται εξειδικευμένες και περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις για τις οποίες παλαιότερα οι ασθενείς παραπέμπονταν στο εξωτερικό, επιβάλλουν τη δημιουργία επιπρόσθετων μονάδων στα νοσοκομεία του ΓεΣΥ, η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ, Μόνικα Κυριάκου, υπέδειξε ότι «είναι γεγονός ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει, αλλά πρέπει να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί αρκετά και ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών». Άρα, είπε, «ίσως πρέπει πρώτα να δούμε εάν κάνουμε ορθή διαχείριση των κλινών ΜΕΘ και στη συνέχεια να εξετάσουμε κατά πόσο χρειαζόμαστε επιπρόσθετες κλίνες». 

ΠΑΣΙΝ: Δεν είναι πάντα εύκολο να εξοικονομείς κλίνες ΜΕΘ

Τα νοσηλευτήρια, ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, Μάριος Καραϊσκάκης, «σαφώς και θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα του ΟΑΥ. Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι δεν είναι πάντα εύκολο να εξοικονομείς κλίνες ΜΕΘ». Στις ΜΕΘ, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, «εισάγονται κυρίως ασθενείς που χαρακτηρίζονται ως βαριά περιστατικά και οι χειρουργικές επεμβάσεις που προϋποθέτουν νοσηλεία σε ΜΕΘ, δεν είναι επεμβάσεις που μπορούμε να τις καθυστερούμε ή να τις αναβάλλουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα». Άρα, πρόσθεσε, «εκείνο που πρέπει να γίνει, είναι να αναλάβει το κάθε νοσηλευτήριο να προγραμματιστεί σωστά, ώστε να έχει πάντα κάποια ή κάποιες κλίνες διαθέσιμες για τα επείγοντα περιστατικά». Το θέμα της διαθεσιμότητας κλινών ΜΕΘ, είπε καταλήγοντας ο κ. Καραϊσκάκης, «είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να δούμε στο σύνολο του πολύ σοβαρά και με τον ΟΑΥ αλλά και με το υπουργείο Υγείας».