«Ξύνω με το νύχι μου το μπετόν και πέφτει» ανέφερε ο Δήμαρχος Λατσιών Χρίστος Πιτταράς, ενώ ανάλογη αναφορά έκανε και ο δημοτικός σύμβουλος Λατσιών κ. Λοϊζιάς ο οποίος τυγχάνει εργολάβος. 

Οι αναφορές έγιναν χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, η οποία εξέτασε το θέμα των 43 πολυκατοικιών οι οποίες κρίθηκαν από την Πολεοδομία ως «μη επισκευάσιμες» .

Ο κ. Λοϊζιάς υπεστήριξε, πως τα πράγματα είναι τραγικά και πρόσθεσε: «Δεν θέλω ως δημοτικός σύμβουλος να έρθουν οι δημότες έξω από το σπίτι μου ένα βράδυ και να φωνάζουν «είσαι φονιάς».

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος απαίτησε από το υπουργείο να καταθέσει τη μελέτη που εκπονήθηκε το 2020 και δείχνει ότι η θλιπτική αντοχή 43 πολυκατοικιών είναι περιορισμένη, γι’ αυτό και κρίθηκαν ως μη επισκευάσιμες. Τόσον ο ίδιος όσον και τα μέλη της Επιτροπής υπέδειξαν, πως οι ένοικοι πρέπει να γνωρίζουν την κατάσταση των κτηρίων στα οποία διαμένουν. Ο δε βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας εισηγήθηκε στο Δήμαρχο Λατσιών να κηρύξει κατεδαφιστέες τις πολυκατοικίες και να παραπέμψει τους ιδιοκτήτες στο κράτος προκειμένου να εξεύρει χώρο διαμονής τους μέχρι να αναδομηθούν τα κτήρια.

Ο διευθυντής Πολεοδομίας κ. Κυριάκος Κούνδουρος ανέφερε, ότι για την κατάσταση των κτηρίων ενημερώθηκε προκαταρκτικά ο νέος υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος θα αποφασίσει κατά πόσον θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική έκθεση. Υπέδειξε επίσης, πως  οι όροι εντολής της μελέτης αφορούσαν αποτίμηση της γενικής εικόνας 358 πολυκατοικιών και όχι εξειδικευμένο έλεγχο μίας προς μία όλων των πολυκατοικιών, ώστε να υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα. Είπε επίσης, πως πέραν των άλλων, ορισμένοι ιδιοκτήτες δεν επέτρεψαν στους μελετητές να εισέλθουν σε όλους τους χώρους προκειμένου να αποκτήσουν σφαιρική εικόνα και να αξιολογήσουν τα δεδομένα. Δεν γνωρίζουμε τα βάρη που προστέθηκαν μετά την ανέγερση των κτηρίων ούτε και τις προσθηκομετατροπές ώστε να εκτιμηθεί η πιθανή επιβάρυνση ως προς την πτυχή της αντοχής τους, είπε ο διευθυντής Πολεοδομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ετοιμόρροπες 43 προσφυγικές πολυκατοικίες με σωρεία προβλημάτων

Η εκπρόσωπος το ΕΤΕΚ ανέφερε ότι χωρίς την έκθεση η εικόνα όσον αφορά τη στατική επάρκεια του κάθε κτηρίου θα είναι λειψή. Πρέπει να γίνει πλήρης αποτίμηση της δομοστατικής επάρκειας των κτηρίων και αν υπάρχουν σημεία που χρήζουν άμεσης στήριξης, πρέπει να ληφθούν μέτρα μέχρι να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, πρόσθεσε.

Βουλευτές και προσκεκλημένοι τόνισαν την ανάγκη να γίνει αποτίμηση των στατικών προβλημάτων που υπάρχουν, ώστε να μη θρηνήσουμε επί ερειπίων όπως συνέβη πρόσφατα στην Τουρκία.

Ο Δήμαρχος Λατσιών διαπιστώνει πως «βρισκόμαστε στο σημείο που βρισκόμασταν πριν δέκα χρόνια, ως προς τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν. Η κατάσταση με την πάροδο του χρόνου επιδεινώθηκε, είπε.

«Το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και όχι να τις μεταβιβάζει στους Δήμους», ανέφερε, για να προσθέσει πως δεν πρέπει να τα παίρνουμε στο σορολόπ τόσο σοβαρά προβλήματα.