Σημαντική βαρύτητα θα έχει η γνώμη των ασθενών στο ύψος της αποζημίωσης των νοσοκομείων του ΓεΣΥ, αφού ο βαθμός ικανοποίησης τους από τις υπηρεσίες που θα λαμβάνουν κατά τη νοσηλεία τους, θα προσμετρά στον υπολογισμό της αμοιβής του νοσηλευτηρίου στο τέλος κάθε έτους. 

Η ικανοποίηση των ασθενών, είναι ένα από τα ποιοτικά κριτήρια που έχει περιλάβει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας στο νέο τρόπο αποζημίωσης των νοσοκομείων του ΓεΣΥ. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του σχεδιασμού του ΟΑΥ, στα νοσοκομεία θα παραχωρείται μια τιμή μονάδας η οποία θα αυξάνεται ανάλογα με το πόσα από τα ποιοτικά κριτήρια που θα είναι καθορισμένα θα πληροί το κάθε νοσηλευτήριο. 

Το σχετικό ερωτηματολόγιο έχει ήδη ετοιμαστεί από τον Οργανισμό, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια νοσηλευτηρίων και οργανωμένων ασθενών, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο του. 

Οι ασθενείς, θα λαμβάνουν το ερωτηματολόγιο, μέσω του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου, αμέσως μετά την καταχώρηση του εξιτηρίου τους από το νοσηλευτήριο στο λογισμικό του ΓεΣΥ.

Τα στοιχεία του ασθενή θα είναι γνωστά μόνο στον ΟΑΥ και σε καμία περίπτωση οι απαντήσεις και η αξιολόγηση που θα κάνει ο ασθενής, δεν θα κοινοποιούνται στα νοσηλευτήρια ή στους γιατρούς που τον εξυπηρέτησαν. Τα νοσηλευτήρια θα ενημερώνονται στο τέλος κάθε χρόνου για τη βαθμολογία που τους έδωσαν συνολικά οι ασθενείς που εξυπηρέτησαν και θα λαμβάνουν ή δεν θα λαμβάνουν την ανάλογη αύξηση στην τελική τους αποζημίωση. Μάλιστα, η ικανοποίηση των ασθενών θα είναι δυνατό να συμβάλει μέχρι και κατά 10% στην αύξηση που θα μπορούν να εξασφαλίσουν στην αποζημίωση τους βάσει των ποιοτικών κριτηρίων τα νοσηλευτήρια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:ΟΣΑΚ: Δεν λαμβάνονται υπόψη ο ασθενής και οι ανάγκες του 

Για την ετοιμασία του ερωτηματολογίου, ο ΟΑΥ έλαβε υπόψη του και τις εισηγήσεις που του είχαν υποβληθεί από τον οίκο εμπειρογνωμόνων με τον οποίο είχε συνεργαστεί το προηγούμενο διάστημα με στόχο, τον καθορισμό των ποιοτικών κριτηρίων που θα εφαρμόζονται από τώρα και στο εξής για τον υπολογισμό της αποζημίωσης των νοσοκομείων. 

Στο ερωτηματολόγιο, περιλαμβάνονται οκτώ διαφορετικά ερωτήματα, τα οποία σχετίζονται με την υποδομή στα δωμάτια/ θαλάμους νοσηλείας, τη συμπεριφορά γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας και την καθοδήγηση που έλαβαν οι ασθενείς από τους γιατρούς τους, μετά την έξοδο τους από το νοσηλευτήριο. 

Συγκεκριμένα οι ασθενείς, βάσει του προκαταρκτικού ερωτηματολογίου το οποίο ενδεχομένως να αλλάξει μετά τα σχόλια των εμπλεκομένων φορέων, περιλαμβάνονται τα εξής ερωτήματα:

>> Πώς αξιολογείτε την καθαριότητα στο δωμάτιο/ θάλαμο που νοσηλευτήκατε;

>> Πως αξιολογείτε τον εξοπλισμό και τις άλλες παροχές του δωματίου/ θαλάμου που νοσηλευτήκατε;

>> Πιστεύετε ότι οι γιατροί σας άκουσαν προσεκτικά, με σεβασμό και κατανόησαν πλήρως τα προβλήματα σας κατά τη διάρκεια της νοσηλείας;

>> Είστε ικανοποιημένοι από τις πληροφορίες που οι γιατροί έδωσαν σε εσάς, ή σε συγγενικά σας πρόσωπα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας για την κατάσταση της υγείας σας;

>> Πώς αξιολογείτε τη φροντίδα που λάβατε από το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό;

>> Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας πόσο πιστεύετε ότι το προσωπικό του νοσηλευτηρίου, σας ενέπλεξε σε αποφάσεις που αφορούσαν την διαχείριση της κατάστασης της υγείας σας;

>> Κατά το εξιτήριο από το νοσηλευτήριο, πόσο καλά σας επεξηγήθηκε τι πρέπει να κάνετε σχετικά με τη μετέπειτα διαχείριση της υγείας σας;

>> Γενικότερα πως αξιολογείτε τη φροντίδα που λάβατε στο νοσηλευτήριο; Με κλίμακα από 0 «πολύ κακή», μέχρι 9 «πολύ καλή».

Στην εισαγωγή του ηλεκτρονικού μηνύματος που θα λαμβάνουν οι πολίτες από τον ΟΑΥ, θα τους επεξηγείται ο τρόπος συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου, αλλά και η σημασία της συμμετοχής τους στην προσπάθεια για καταγραφή της ποιότητας υπηρεσιών που λαμβάνουν οι δικαιούχοι μέσω του ΓεΣΥ. 

Όπως εξήγησε στον «Φ» η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ, Μόνικα Κυριάκου, «μεταξύ άλλων, στόχος του ΟΑΥ είναι να δώσει, τον λόγο στους ασθενείς, να αποκτήσουν φωνή οι ασθενείς μας και να μπορούν μέσω των απαντήσεων τους στο ερωτηματολόγιο να συμβάλουν στην αξιολόγηση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ». 

«Το ερωτηματολόγιο ετοιμάστηκε από τον ΟΑΥ, αφού λήφθηκαν υπόψη οι εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων μας και τώρα έχει σταλθεί στα νοσηλευτήρια αλλά και στην Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου και δώσαμε ως χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση των εισηγήσεων, την 24η Μαρτίου». 

Στόχος του ΟΑΥ, «είναι να μπορέσουμε να θέσουμε σε εφαρμογή το ερωτηματολόγιο το συντομότερο δυνατό. Αυτό σημαίνει, ότι το ερωτηματολόγιο θα εφαρμοστεί πιο νωρίς από ότι ο νέος τρόπος αποζημίωσης των νοσοκομείων ο οποίος περιλαμβάνει και άλλα ποιοτικά κριτήρια». Αυτό επειδή, στο τέλος του έτους, ο ΟΑΥ πρέπει να έχει στα χέρια του τον βαθμό ικανοποίησης των ασθενών για να προχωρήσει στους υπολογισμούς των αποζημιώσεων.