Το γραφικό χωριό Λεύκαρα επισκέφθηκε την Κυριακή ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β΄του Μονακό. Υπενθυμίζουμε πως ο πρίγκιπας Αλβέρτος βρίσκεται στην Κύπρο καθώς είναι ανάμεσα στους εκλεκτούς προσκεκλημένους του Κύπριου μεγιστάνα, Τζον Χριστοδούλου που θα παρευρίσκονται τις ερχόμενες ημέρες στην Κύπρο, ενόψει και της τελετής βράβευσης του διαγωνισμού «Love Cyprus», τον όποιο διοργανώνει το φιλανθρωπικό ίδρυμα Yianis Christodoulou Foundation.

Ο κ. Τζον Χριστοδούλου ξενάγησε τον πρίγκιπα Αλβέρτο στο όμορφο και παραδοσιακό χωριό, παρουσιάζοντάς του τη χειροτεχνία των Λευκάρων, τη λευκαρίτικη παράδοση στο κέντημα, αλλά και την παράδοση στην αργυροχοΐα. 

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης η κ. Μύρνα Δημητρίου Παττίχη του μίλησε για την εξέλιξη του λευκαρίτικου κεντήματος, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στον παγκόσμιο Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Παράλληλα, η κ. Μύρνα Δημητρίου Παττίχη δώρισε στον πρίγκιπα Αλβέρτο, μια τσάντα του brand retrovi, η οποία είναι κατασκευασμένη με τον παραδοσιακό τρόπο του λευκαρίτικου κεντήματος.

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος δοκίμασε λευκαρίτικα λουκούμια, περπάτησε στα πανέμορφα πέτρινα σοκάκια των Λευκάρων, ενώ συνομίλησε με τους ντόπιους, οι οποίοι τον κέρασαν κυπριακά εδέσματα.

 

 

 

 

 

  

   

 

  

 

 

  

 

   

  

  

  

  

  

  

  

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος γευμάτισε στη φημισμένη ταβέρνα «Στου Ρουσιά», με εκλεκτούς καλεσμένους.

 

   

 

  

  

 

 

  

  

Μία ενδιαφέρουσα πληροφορία που αφορά τα Λεύκαρα θέλει τον μεγάλο Ιταλό ζωγράφο, Λεονάρντο ντα Βίντσι να έχει επισκεφθεί το χωριό ως προσκεκλημένος της Αικατερίνης Κορνάρου – Βασίλισσας της Κύπρου και μάλιστα είχε αγοράσει ένα παραδοσιακό κέντημα, το οποίο δώρισε στον Καθεδρικό Ναό του Μιλάνου.

*** Φωτογραφίες Τζώρτζ Χριστοφόρου και Κρις Ευαγγέλου. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση από οποιοδήποτε μέσο***