Με κατεπείγουσα γραπτή ερώτηση προς τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, ζητά να μάθει κατά πόσο η ΕΕ σχεδιάζει να αναλάβει δράση ώστε να αποτρέψει την έκδοση του Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα Κενάν Αγιάς στην Τουρκία, με γνωστές τις συνέπειες μιας τέτοιας κατάληξης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του κ. Παπαδάκη, τυχόν κατάληξη του Κούρδου αγωνιστή στις τουρκικές φυλακές, θα καταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία συνένοχη σε μια κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ευρωβουλευτής, εκφράζοντας θλίψη και οργή για την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας να συναινέσει στην έκδοση του Κούρδου διανοούμενου, σημειώνει πως δεν νοείται η Κύπρος, η οποία βιώνει τη διαρκή επιθετικότητα και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της, να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της Τουρκίας για να εξευμενίσει τις απαιτήσεις οποιωνδήποτε τρίτων. «Το αίτημα για έκδοση του Αγιάς», σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Παπαδάκη, «έρχεται ενώ η Γερμανία δημιούργησε σοβαρό αρνητικό προηγούμενο στην κατεχόμενη Κύπρο, προμηθεύοντας τον κατοχικό στρατό με άρματα Leopard».

Υπενθυμίζοντας τη φυλάκιση του ηγέτη του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχαντίν Ντεμιρτάς, ο Δημήτρης Παπαδάκης, ο μόνος από τους ευρωβουλευτές που αντέδρασε στην έκδοση του Κενάν Αγιάς, αναμένει από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας να απαντήσει για το αν υπάρχει πρόθεση ανάληψης δράσης από την ΕΕ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απόφαση ντροπής για Κενάν Αγιάς

Εξάλλου, χθες το πρωί, ένα 24ωρο μετά την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστή Μιχάλη Παπαθανασίου, κατατέθηκε έφεση από τον συνήγορο υπεράσπισης του Κενάν Αγιάς, Ευστάθιο Ευσταθίου. Πλέον, η τύχη του Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα βρίσκεται στα έδρανα των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με χρονικό ορίζοντα για έκδοση απόφασης, τις δέκα ημέρες από την 19η Απριλίου. 

Την εκδήλωση διαμαρτυρίας, μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο, πραγματοποίησαν το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος» και ο Κυπροκουρδικός Σύνδεσμος Αλληλεγγύης (ΚΚΣΑ). Στη συγκέντρωση έλαβαν μέρος Κύπριοι και Κούρδοι αλληλέγγυοι στον υπό κράτηση Κενάν Αγιάς, ο πρώην βουλευτής και πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, καθώς και ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς. 

Κύπριοι και Κούρδοι προτίθενται να συγκεντρωθούν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο σήμερα και αύριο, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί και μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους δρόμους της Λευκωσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι την είδηση της απόφασης για έκδοση του Αγιάς, δημοσιοποίησε και η ερντογανική «Daily Sabah», αλλά και ελλαδικά ΜΜΕ.