Συνεχίζεται ο σάλος που ξέσπασε μετά την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο έκρινε ένοχο τη Δευτέρα τον Μητροπολίτη τέως Κιτίου, σε υπόθεση άσεμνης επίθεσης σε 16χρονη. Πέραν των έξι γυναικών, που όπως αποκάλυψε χθες ο «Φ», έχουν δώσει καταθέσεις στην Αστυνομία, άλλες δύο γυναίκες ισχυρίστηκαν πως έπεσαν θύματά του.

Οι δύο γυναίκες, επικοινώνησαν μετά την απόφαση του Δικαστηρίου Λάρνακας με τον θεολόγο Θεόδωρο Κυριάκου και δεν συμπεριλαμβάνονται στις υπόλοιπες έξι, αφού οι περιπτώσεις τους δεν είναι σε γνώση της Αστυνομίας. «Επικοινώνησαν μαζί μου και είπαν πως έπεσαν θύματα του τέως Κιτίου. Τις συμβούλευσα να κάνουν καταγγελία στην Αστυνομία για να δικαιωθούν», ανέφερε στην εφημερίδα μας ο κ. Κυριάκου. 

Υπενθυμίζεται πως οι τέσσερις γυναίκες είχαν επικοινωνήσει με την Αστυνομία το 2021 και οι υπόλοιπες δύο κατά τη διάρκεια της δίκης για την άσεμνη επίθεση. Σημειώνεται πως στη μία που είχε καταγγελθεί για βιασμό ο 84χρονος Ιεράρχης, αθωώθηκε από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου πάντως, δεν έγινε οποιαδήποτε νέα καταγγελία στην Αστυνομία. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος, Χρίστος Ανδρέου, κάλεσε οποιοδήποτε πρόσωπο έπεσε θύμα τέτοιας συμπεριφοράς, να προβεί σε καταγγελία. «Υπάρχει η υποδιεύθυνση διερεύνησης ευάλωτων προσώπων, που έχει εξειδικευμένο προσωπικό για τέτοιες υποθέσεις. Τα τελευταία χρόνια διερευνήθηκαν αρκετές αντίστοιχες υποθέσεις και εμείς διαβεβαιώνουμε ως Αστυνομία, πως οι υποθέσεις τους θα τύχουν χειρισμού με κάθε εμπιστευτικότητα».

Τα βλέμματα τώρα βρίσκονται στην Ιερά Σύνοδο, η οποία θα βασιστεί στην απόφαση του Δικαστηρίου και θα επιβάλει ποινή στον τέως Κιτίου. Οι επιλογές που έχει η Ιερά Σύνοδος είναι τρεις. Η πρώτη είναι να καθαιρέσει τον κατηγορούμενο, ο οποίος σε αυτή την περίπτωση θα γίνει λαϊκός, η δεύτερη είναι να τον θέσει σε επ’ αόριστον αργία κάτι που θα του απαγορεύει την τέλεση ακολουθιών της εκκλησίας και η τρίτη ν’ αποφασίσει εγκλεισμό του σε μονή και απομάκρυνσή του από το χώρο που μένει. Σημειώνεται πως ο 84χρονος, διαμένει στο χώρο της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου. 

«Η Ιερά Σύνοδος θ’ αποφασίσει στη βάση της δικογραφίας του πολιτικού Δικαστηρίου», ανέφερε μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του Alpha ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, σημειώνοντας πως ενδεχομένως να μην ληφθεί απόφαση στις 13 Ιουνίου που θα συνέλθει, εάν μέχρι τότε δεν έχει επιβληθεί ποινή στον τέως Κιτίου και δεν έχει ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία .

Επαναλαμβάνοντας πως ο δρόμος της καθαίρεσης είναι μονόδρομος για την Ιερά Σύνοδο, ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριάκου, εξέφρασε την εκτίμηση πως τελικά δεν θα επιβληθεί αυτή η ποινή. «Επειδή ήταν παλιός συνάδελφός τους, νομίζω πως θα καταλήξουν προς την επ’ αόριστον αργία. Εγώ θεωρώ πως πρέπει να τον καθαιρέσουν, επειδή πρόκειται για πολύ πιο ισχυρό και δυνατό μέτρο, ώστε στο μέλλον οι κληρικοί ν’ αποτρέπονται από τέτοιες ενέργειες».