Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας-Αμμοχώστου που θα συνεδριάσει στις 20 Ιουνίου, παραπέμφθηκαν 63χρονος Ελληνοκύπριος εργοδότης και 43χρονος Ινδός εργαζόμενός του, που φέρονται να εμπλέκονται στη μεγαλύτερη υπόθεση εργασιακής εκμετάλλευσης που διερεύνησε το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας. 

Παραπονούμενοι είναι 15 εργάτες, οι 14 από την Ινδία και ένας από την Αλβανία, ηλικίας 20-30 χρόνων οι οποίοι κατήγγειλαν πως έπεσαν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης σε κτηνοτροφικό υποστατικό στο Δασάκι Άχνας, το οποίο ανήκει στον 63χρονο. Την υπόθεση κατήγγειλε στην Αστυνομία ο εργάτης από την Αλβανία, ο οποίος ανέφερε πως τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι 14 Ινδοί διαβιούσαν υπό άθλιες συνθήκες και εξαναγκάζονταν να εργάζονται επτά ημέρες την εβδομάδα. 

Ο εργάτης τέθηκε υπό προστασία και στις 8 Φεβρουαρίου του 2023 η Αστυνομία σε συνεργασία με τις Βρετανικές Βάσεις, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, το Γραφείο Επιθεωρήσεως Εργασίας και άλλες κρατικές Υπηρεσίες, έκαναν έφοδο στο κτηνοτροφικό υποστατικό και βρήκαν σε κακή κατάσταση τους 14 Ινδούς, εντοπίζοντας ενδείξεις θυματοποίησής τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι 15 εργάτες θεωρήθηκαν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης και για σκοπούς προστασίας τους μεταφέρθηκαν άμεσα σε ασφαλή χώρο, στον οποίο βρίσκονται μέχρι σήμερα. Στις καταθέσεις τους, όπως αποκάλυψε σε προηγούμενο ρεπορτάζ του ο «Φ», ανέφεραν πως διέμεναν σε υποστατικό στο χώρο της κτηνοτροφικής μονάδας που δεν διέθετε ζεστό νερό και δεν είχε κρεβάτια για όλους. Κάποιοι μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, αναγκάζονταν να κοιμούνται ανά δύο σε μικρές κουκέτες. Οι παραπονούμενοι κατήγγειλαν, εξάλλου, πως εξαναγκάζονταν να εργάζονται σε εξαντλητικά ωράρια, χωρίς ημέρες ανάπαυσης και χωρίς να τους καταβάλλονται υπερωρίες, με τον εργοδότη τους να τους κατακρατά μισθούς καθώς και τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα. 

Το κατηγορητήριο σε βάρος του 63χρονου εργοδότη είναι βαρύ, αφού αντιμετωπίζει κατηγορίες για εμπορία προσώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση, για παρακράτηση προσωπικών εγγράφων και για παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία. Ο 43χρονος Ινδός εργαζόμενός του, εξάλλου, αντιμετωπίζει κατηγορία για παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία. Οδηγήθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου, αφού κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της Αστυνομίας, φέρεται καθ’ υπόδειξη του εργοδότη του, να επιχείρησε να πείσει τους υπόλοιπους εργάτες να μην καταγγείλουν την υπόθεση, με αντάλλαγμα να τους εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες διαμονής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, κατά τη διάρκεια διερεύνησης της υπόθεσης διαπιστώθηκε πως ο 63χρονος είχε και άλλες καταγγελίες για εργασιακή εκμετάλλευση στο παρελθόν, οι οποίες υποβλήθηκαν στο Γραφείο Εργασίας. Στις 20 Ιουνίου οι δύο κατηγορούμενοι θα κληθούν να απαντήσουν εάν παραδέχονται ή όχι ενοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.