To Top
10:46 Πέμπτη
27 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Στο έλεος του Θεού 14χρονη χρήστης - Βρέθηκε λιπόθυμη
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Στο έλεος του Θεού 14χρονη χρήστης - Βρέθηκε λιπόθυμη
Τελευταία Ενημέρωση: 16 Νοεμβρίου 2017, 5:32 μμ

Στο κενό μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Εργασίας κρέμεται η τύχη 14χρονης, η οποία εντοπίστηκε την Τετάρτη λιπόθυμη ύστερα από χρήση ναρκωτικών σε πολυσύχναστο δρόμο της Λευκωσίας, αλλά ελλείψει δομών για ανήλικους χρήστες οι γιατροί των Πρώτων Βοηθειών όπου μεταφέρθηκε από αστυνομικούς, την έστειλαν πίσω στη Στέγη Νεανίδων.

Εκεί φιλοξενείται υπό την κηδεμονία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) εδώ και ενάμιση χρόνο χωρίς να λαμβάνει εξειδικευμένη, για την περίπτωσή της, φροντίδα.

Η 14χρονη, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του «Φ», εδώ και αρκετό καιρό άρχισε να κάνει χρήση ναρκωτικών κάτι το οποίο εντοπίστηκε έγκαιρα από τους λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Γι’ αυτό παραπέμφθηκε κατόπιν έκδοσης σχετικού διατάγματος στο παιδοψυχιατρικό τμήμα του Μακάρειου Νοσοκομείου για να της παρασχεθεί η κατάλληλη φροντίδα.

Οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας από πλευράς τους, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν εξειδικευμένη μονάδα για την περίπτωσή της, περιέθαλψαν την 14χρονη για κάποιο χρονικό διάστημα.

Όπως ανέφερε στον «Φ» αρμόδια πηγή, κατά την παραμονή της στο Τμήμα συνεργαζόταν άψογα με το προσωπικό και από τις εξετάσεις και αναλύσεις στις οποίες υποβλήθηκε κατά την παραμονή της στο Μακάρειο, διαπιστώθηκε ότι ήταν «καθαρή» καθώς δεν είχε ίχνη ναρκωτικών στον οργανισμό της. Για αυτό και κλήθηκαν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και την παρέλαβαν.

Με την επιστροφή της, όμως, στη Στέγη Νεανίδων στο τέλος της περασμένης εβδομάδας άρχισε και πάλι να παρουσιάζει προβλήματα στη συμπεριφορά της, φέρνοντας σε αρκετές περιπτώσεις σε δύσκολη θέση τους λειτουργούς που την παρακολουθούν αφού η Στέγη δεν είναι «κλειστό» ίδρυμα, και ως εκ τούτου, η νεαρή συχνά καταφέρνει να φεύγει και να απουσιάζει για αρκετές ώρες.

Αυτό συνέβη και το περασμένο Σάββατο με αποτέλεσμα, αφού οι λειτουργοί των ΥΚΕ δεν μπορούσαν να την εντοπίσουν, να αναφερθεί ως ελλείπον πρόσωπο στην Αστυνομία. 

Την Τρίτη το πρωί, οι ΥΚΕ ειδοποιήθηκαν από την Αστυνομία ότι η 14χρονη είχε εντοπιστεί έξω από σχολείο και έτσι μεταφέρθηκε εκ νέου στη Στέγη την οποία, όμως, εγκατέλειψε και πάλι μερικές ώρες αργότερα.

Κατά την παραμονή της εκτός Στέγης η 14χρονη, όπως όλα δείχνουν, κατάφερε να προμηθευτεί ναρκωτικά και συγκεκριμένα μαριχουάνα, με αποτέλεσμα να βρεθεί λιπόθυμη την Τετάρτη το πρωί. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και μεταφέρθηκε στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας για περίθαλψη.

Οι επί καθήκοντι ιατροί της παρείχαν τις πρώτες βοήθειες ενώ κλήθηκε και ψυχίατρος για να την εξετάσει.

Ωστόσο, αφού δεν υπάρχουν δομές κατάλληλες για ανήλικους χρήστες, και με δεδομένο ότι ούτε και το παιδοψυχιατρικό τμήμα του Μακάρειου Νοσοκομείου μπορεί να της προσφέρει τις εξειδικευμένες υπηρεσίες τις οποίες χρειάζεται η 14χρονη, παραδόθηκε εκ νέου στους λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, με την προϋπόθεση ότι την Πέμπτη θα την εξετάσει εκ νέου  ψυχίατρος για να επαναξιολογηθεί η κατάστασή της.

Η περίπτωση της 14χρονης προκάλεσε αναστάτωση στους αρμόδιους λειτουργούς και των δύο εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών, αφού οι μεν κοινωνικοί λειτουργοί αδυνατούν να της παρέχουν την κατάλληλη για την περίπτωσή της φροντίδα, οι δε λειτουργοί των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας δεν μπορούν να τη βοηθήσουν, αφού χρειάζεται εξειδικευμένες υπηρεσίες για την αποτοξίνωση και απεξάρτησή της, τις οποίες το παιδοψυχιατρικό τμήμα δεν έχει την αρμοδιότητα να προσφέρει, καθώς η νεαρή δεν παρουσιάζει άλλα ψυχιατρικά προβλήματα.

Το Κράτος, προς το παρόν διαθέτει κάποιες δομές για ανήλικους χρήστες οι οποίες, όμως, δεν λειτουργούν ως  «κλειστές» μονάδες, ενώ έγινε προγραμματισμός για τη λειτουργία μονάδων απεξάρτησης ανήλικων χρηστών αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής αρχίσει να υλοποιείται. 

  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...