To Top
06:01 Τετάρτη
1 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Αστυνομία: Αναβάθμιση και κλιμάκων και εκπαίδευσης
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Αστυνομία: Αναβάθμιση και κλιμάκων και εκπαίδευσης
Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοεμβρίου 2017, 3:11 μμ

Αναβαθμίζονται οι κλίμακες των απλών αστυνομικών λόγω και της αναβάθμισης της εκπαίδευσής τους, η οποία θα ακολουθήσει όταν προσληφθούν στο Σώμα. 

Καταργείται η κλίμακα Α3 για τους νεοεισερχόμενους αφού, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, θα περνούν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και «αφού αυξήσαμε τις απαιτήσεις μας, αλλάζουμε και τη μισθολογική κλίμακα του αστυνομικού από Α3-5-7 σε Α5-7 ώστε να ανταμείβεται με αυτά που δικαιούται». Η τοποθέτηση αυτή έγινε την Παρασκευή κατά τον απολογισμό του έργου του υπουργείου την τελευταία πενταετία. Ο κ. Νικολάου παραδέχθηκε ότι η κριτική που του ασκούσε για πέντε χρόνια το ΑΚΕΛ τον βοήθησε να γίνει καλύτερος και γι’ αυτό εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τούτο. 

Όσον αφορά στην Αστυνομία, ανέφερε ότι ενώ το 2012 υπήρχαν 4.000 εγγεγραμμένοι παρατηρητές της γειτονιάς σε 3 Δήμους/Κοινότητες, το 2017 έχουμε 90.000 εγγεγραμμένους παρατηρητές σε 285 Δήμους/Κοινότητες (29 και 256, αντίστοιχα).

Για τον τομέα της δικαιοσύνης είπε ότι τα δικαστήρια αλλάζουν, σημειώνοντας τη δημιουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του με 7.800 υποθέσεις, ενώ υπολογίζεται ότι καταχωρούνται 1.300 τον χρόνο.  

Για τις Φυλακές είπε ότι η κατάσταση δεν θυμίζει σε τίποτα αυτήν που παραλάβαμε, παρά μόνο λειτουργούν στα ίδια κτήρια. Εκτός από τα σωφρονιστικά προγράμματα που εφαρμόζονται, αναφέρθηκε στην εκπαίδευση των κρατουμένων όπου τη χρονιά 2016-2017, 396 κρατούμενοι παρακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα -ποσοστό 67% του συνόλου των κρατουμένων και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.

Όσον αφορά στη διαφθορά είπε ότι έγινε πράξη η μηδενική ανοχή και αναφέρθηκε στις 49 υποθέσεις που ερευνήθηκαν φέτος, εκ των οποίων μέχρι στιγμής εφτά εκκρεμούν για εκδίκαση στο δικαστήριο, οκτώ είναι στο στάδιο ποινικής δίωξης και άλλες τελούν υπό διερεύνηση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για το έγκλημα ανέφερε ότι σημειώθηκε μείωση κατά 36,1% και αύξηση του ποσοστού εξιχνίασης κατά 7,61%. Συγκεκριμένα, από 7.973 υποθέσεις το 2012, έχουμε 5.094 το 2016. Τόνισε, επίσης, ότι εισάγεται το νέο μέτρο προστασίας των περιουσιών από κλοπές και διαρρήξεις, το Κεντροποιημένο Σύστημα Συναγερμών. Βελτιώνεται ο χρόνος ανταπόκρισης της Αστυνομίας και συνιστά μέτρο αποτροπής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και για τη βία στα γήπεδα, σημειώνοντας ότι αντικαταστάθηκε η Αστυνομία από τα γήπεδα με τους επιτηρητές σταδίων, μέτρο το οποίο λειτουργεί αποτελεσματικά τόσο στα πλαίσια της ασφάλειας όσο και στην εξυπηρέτηση των φιλάθλων (καταγεγραμμένα 644 άτομα, ενώ έχουν δρομολογηθεί νέες εγγραφές). Η ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων βίας στα γήπεδα, η προσαγωγή στο δικαστήριο εντός 24 ωρών και η επιβολή αποκλεισμού από τα γήπεδα έχουν επιφέρει αποτελέσματα, παρατήρησε.Είπε ακόμα ότι από το 2015 μέχρι σήμερα έγιναν 179 συλλήψεις, 82 υποθέσεις βίας και 140 διατάγματα αποκλεισμού. 

Τέλος, είπε ότι η ασφάλεια στη χρήση του διαδικτύου αφορά όλους, γι’ αυτό και «εστιάζουμε στη διακυβερνητική συνεργασία και στην πρόληψη με την ευαισθητοποίηση των χρηστών του διαδικτύου». Είπε επίσης ότι η έξαρση των αδικημάτων σεξουαλικής κακοποίησης μέσω του διαδικτύου απαιτεί εγρήγορση όλων και έδωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από το 2014–8/2017 καταγγέλθηκαν 442 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας και πρόσκλησης, ενώ είχαμε 173 παιδιά θύματα.

 

  Μιχάλης Χατζηβασίλης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...