To Top
15:35 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ψηφίστηκαν οι νόμοι για τη διαφθορά στην Αστυνομία 
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Ψηφίστηκαν οι νόμοι για τη διαφθορά στην Αστυνομία 
  08 Δεκεμβρίου 2017, 5:56 μμ  

Η Ολομέλεια της Βουλής, αφού πρώτα υπερψήφισε τροπολογίες, ψήφισε σε νόμους τα νομοσχέδια και ενέκρινε του κανονισμούς για τη πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία.
 

Η δέσμη των νομοσχεδίων υπερψηφίστηκε με 45 ψήφους υπέρ και μία ψήφο κατά, αυτή του Βουλευτή του ΕΛΑΜ Λίνου Παπαγιάννη.
 
Οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν διαλαμβάνουν:
 
Τροπολογία  ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ επί του νομοσχεδίου για τη σύσταση και λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, που διαλαμβάνει επαναπροσδιορισμό του όρου πράξεις εν δυνάμει διαφθοράς ώστε να ερμηνεύεται συγκεκριμένα ο όρος. Ψηφίστηκε με 28 ψήφους υπέρ και 19 εναντίον.
 
Τροπολογία της ΕΔΕΚ με το ίδιο λεκτικό ψηφίστηκε και επί  του νομοσχεδίου για τον περί Αστυνομίας νόμο.
 
Επίσης υπερψηφίστηκαν οι δύο τροπολογίες της ΕΔΕΚ για τη ρύθμιση των ανακριτικών εξουσιών των υπό κάλυψη αστυνομικών (νομοσχέδιο) με τις οποίες προβλέπεται ρητά ότι το απόρρητο αρχείο στο οποίο περιλαμβάνονται οι εκδοθείσες παράλληλες ταυτότητες των υπό κάλυψη αστυνομικών τηρείται από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών. Διαλαμβάνει επίσης ότι ο υπό κάλυψη Αστυνομικός υπέχει αστική ευθύνη για τις πράξεις του όπως ο κάθε άλλος πολίτης της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σεπτέμβριο στην Ολομέλεια τα ν/σ για διαφθορά στην Αστυνομία
 
Υπερψηφίστηκε επίσης τροπολογία του ΑΚΕΛ επί του ιδίου νομοσχεδίου με την οποία αφαιρέθηκε από το νομοσχέδιο οποιαδήποτε αναφορά σε πράξεις εν δυνάμει διαφθοράς και για να περιοριστεί η δυνατότητα της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου να διενεργεί επιχειρήσεις, έρευνες ή αιφνιδιαστικούς ελέγχους στο πλαίσιο της εκτέλεσης της αποστολής της μόνο προς διαπίστωση του ενδεχομένου διάπραξης αδικήματος διαφθοράς από μέλη της Αστυνομίας και όχι για σκοπούς πρόληψης αδικημάτων διαφοράς. Με τις τροπολογίες ΑΚΕΛ η έρευνα θα διενεργείται κατόπιν δικαστικού εντάλματος.
 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου με γραπτή δήλωση του χαιρέτησε την ψήφιση του πακέτου των νομοθετημάτων παρατηρώντας ότι το γεγονός πως το πακέτο ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα ενισχύει τη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται για πάταξη του φαινομένου και αποδεικνύει ότι και η νομοθετική εξουσία ταυτίζεται με τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και της εκτελεστικής εξουσίας.

Ο κ. Νικολάου προσθέτει ότι το πακέτο νομοσχεδίων, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε τη σύσταση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου και τη ρύθμιση των ανακριτικών εξουσιών των υπό κάλυψη Αστυνομικών, δημιουργούσε ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο, δίδοντας στην Αστυνομία τα μέσα που δεν είχε, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κρούσματα διαφθοράς στο Σώμα.

Επισημαίνει ωστόσο ότι οι τροπολογίες που ενσωματώθηκαν στο κείμενο κουτσούρεψαν το Νόμο, αφού περιορίζουν τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου όσον αφορά την πρόληψη πράξεων διαφθοράς. Παρατηρεί περαιτέρω ότι περιορίζονται οι εξουσίες για διερεύνηση πράξεων που σχετίζονται με αδικήματα διαφθοράς και δεν επιτρέπεται η εφαρμογή μέτρων πρόληψης και μηχανισμών προστασίας των μελών.
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης  με την απαίτηση για εξασφάλιση δικαστικού διατάγματος για τη διενέργεια ελέγχων, επιχειρήσεων και ερευνών, "ξεδοντιάζονται" οι εξουσίες της Υπηρεσίας να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, όπως είναι η άρση του απορρήτου, η διεξαγωγή άλκοτεστ και νάρκοτεστ – κάτι που δεν απαιτείται από τις σχετικές νομοθεσίες.
 
«Χωρίς να ικανοποιούνται οι πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για έκδοση του διατάγματος, δεν θα μπορεί να ασκηθεί κανένας έλεγχος πρόληψης αδικημάτων διαφθοράς» συμπληρώνει.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κατά τη συζήτηση του πακέτου των νομοθετημάτων, επικαλέστηκε τις πρόσφατες δηλώσεις των Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή για τη διαφθορά, και αφού ανέφερε πως είναι γνωστός ο σεβασμός  προς τους  ανεξάρτητους θεσμούς, παρατήρησε πως όταν δημιουργείται η εντύπωση με αναφορές αυτών των αξιωματούχων ότι αυτή η χώρα είναι η χώρα της διαφθοράς, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να πληγεί η εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό με ανάλογες συνέπειες στις προθέσεις επενδυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αστυνομία: Αναβάθμιση και κλιμάκων και εκπαίδευσης
 
Ο κ. Νεοφύτου παρατήρησε πως θα ήταν πολύ πιο σωστό να δημιουργείται και εκπέμπεται η εικόνα ότι με αυτούς τους θεσμούς που τους στηρίζουμε, υπάρχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά.
 
Τοποθετούμενος επί των νομοθετημάτων ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου υπογράμμισε την πολιτική βούληση του ΔΗΣΥ και της Κυβέρνησης για πάταξη της διαφθοράς. Πρόσθεσε ότι οι τροπολογίες της ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για την εν δυνάμει διαφθορά και υιοθετούνται.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού παρατήρησε ότι το πλαίσιο που ψηφίστηκε δεν μπορεί να λειτουργήσει ως η θεραπεία για πάσα νόσο, ούτε και να καταστεί  η κολυμπήθρα του Σιλωάμ για εξαγνισμό και συγκάλυψη.

Αφού ανέφερε ότι η μικρή μερίδα αστυνομικών που "κηλιδώνει" το αστυνομικό  σώμα δεν είναι μακριά από πολιτικές ευθύνες, πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο να δίνουμε εξουσίες και να παραβιάζουμε το Σύνταγμα.  Είπε ακόμα ότι το πλάσμα δικαίου που εισάγεται με τα νομοσχέδια για πράξεις εν δυνάμει διαφθοράς, καταργούν το τεκμήριο της αθωότητας.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου  αφού ανέφερε ότι η  Κυβέρνηση με πολλή καθυστέρηση παρουσίασε τα έξι νομοθετήματα για την πρόληψη και πάταξη της διαφθοράς, εισάγοντας καινοφανείς όρους όπως τα εν δυνάμει αδικήματα και διατάξεις που διαλαμβάνουν χωρίς δικαστικό διάταγμα έρευνα,  συνιστούν προσβολές δικαιωμάτων των μελών της Αστυνομίας.
 
Πρόσθεσε πως το ΔΗΚΟ επειδή πιστεύει στην πάταξη της διαφθοράς θα στηρίξει τις τροπολογίες και θα υπερψηφίσει τα νομοθετήματα.
 
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι η Αστυνομία είναι κοινωνικός θεσμός που αποτελεί καθρέπτη της κοινωνίας. Πρόσθεσε ότι απαιτείται ισορροπία και αναλογικότητα στο έργο της Αστυνομίας για αυτό και κάναμε αλλαγές στο πλαίσιο των νομοθετημάτων και ειδικά σε ό,τι αφορά τις πράξεις εν δυνάμει διαφθοράς.

Είπε ακόμα πως επειδή η Αστυνομία φέρει στολή και όπλο πρέπει στις συμπεριφορές διαφθοράς να είμαστε αμείλικτοι. Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ακόμα ότι πριν τρεις ημέρες βρέθηκε η χρυσή τομή με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις εν δυνάμει πράξεις διαφθοράς και περιορίζεται το εύρος της έννοιας ώστε να μην αποτελεί μάστιγα για τον καλό αστυνομικό μέσα από την τροπολογία της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ.  Είπε ακόμα ότι καμιά έρευνα και καμιά παρακολούθηση δεν πρέπει να γίνεται χωρίς ένταλμα.
 
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, είπε ότι ο Γενικός Ελεγκτής και ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρθηκαν πρόσφατα στο μέγεθος της διαφθοράς. Πρόσθεσε ότι η διαφθορά είναι ενταγμένη στις δομές της δημόσιας υπηρεσίας και δήλωσε πως τα νομοθετήματα αποτελούν μια αρχή για να δημιουργηθούν οι μηχανισμοί για πάταξη της διαφθοράς. Πρόσθεσε ότι η Αλληλεγγύη θα ψηφίσει όλες τις τροπολογίες και τα νομοθετήματα.
 
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι υπάρχει διαφθορά στην Αστυνομία, σε κάποια τμήματα εκτεταμένη και φθάνει μέχρι ψηλά στην ιεραρχία κάποιες φορές.  Υπάρχει σχέση αστυνομικών ακόμα και πολιτικών με τον υπόκοσμο. Επειδή δεν θέλουμε να δώσουμε το επιχείρημα στον οποιοδήποτε να υποστηρίξει  ότι η Βουλή ξεδόντιασε τους νόμους και οι Βουλευτές με την ψήφο τους δεν έδωσαν τα απαιτούμενα εργαλεία το Κίνημα ψηφίζει τη δέσμη ως έχει και ψηφίζει μόνο την τροπολογία για έρευνα μετά από ένταλμα.
 
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης αναφέροντας ότι τίποτε δεν θα αλλάξει με τους νόμους, ενώ θα παραβιάζονται δικαιώματα των αστυνομικών οι οποίοι δεν είναι κατώτερης σημασίας πολίτες, δήλωσε ότι θα ψηφίσει τις τροπολογίες και  θα καταψηφίσει νομοθετήματα.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...