Στα €75 εκατ. εκτιμάται ότι θα ανέλθουν τα κέρδη της Cyta για το 2021, κάτι που θα αποτελεί την υψηλότερη κερδοφορία που πέτυχε η ίδια τα τελευταία 13 χρόνια. Η κερδοφορία της Cyta για το 2020 ήταν €70.8 εκατ., εκ των οποίων €29.8 εκατ. καταβλήθηκαν στο Κράτος σε μέρισμα και φόρους.

Τα πιο πάνω αναφέρθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στην οποία παρουσιάστηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Cyta και ο προϋπολογισμός του οργανισμού για το 2022.

Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Cyta, Μιχάλη Ο. Ιωαννίδη: «Το 2022 θα επανεπενδύσουμε το σύνολο της διαθέσιμης κερδοφορίας του Οργανισμού, με επιστροφή αξίας για την κοινωνία και τους πελάτες μας, σε υποδομές και καινοτόμες υπηρεσίες, συνολικής δαπάνης πέραν των €100εκ..

Περιλαμβάνονται έργα μεγάλης κλίμακας όπως:

  • Η συνέχιση και ολοκλήρωση της ανάπτυξης του Δικτύου Οπτικών Ινών, μέχρι το 2023.
  • Η δημιουργία Υπερσύγχρονου Πράσινου Κέντρου Δεδομένων.
  • Η νέα -υπό διαπραγμάτευση- υποθαλάσσια σύνδεση της Κύπρου με έξι (6) χώρες».

«Τα καλά αποτελέσματα των προηγούμενων χρόνων, μεταφράζονται σε επενδύσεις υποδομών, αναγκαίων για την οικονομική ανάπτυξη και την τεχνολογική εξέλιξη της χώρας. Έτσι, πετύχαμε την ανάπτυξη του δικτύου 5G, που είναι το γρηγορότερο δίκτυο κινητής στην Ευρώπη και το 8ο  γρηγορότερο στον κόσμο», ανέφερε ο ίδιος.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Cyta

Στη συνεδρίαση αναλύθηκε και ο στρατηγικός σχεδιασμός της Cyta για το μέλλον, ο οποίος «περιλαμβάνει τρεις ξεκάθαρους άξονες»:

  • Να συνεχίσει να αποτελεί έναν υγιή, εύρωστο και ανταγωνιστικό δημόσιο οργανισμό, προς όφελος των πελατών της, των πολιτών και της χώρας.
  • Να εξακολουθήσει να οδηγεί την τεχνολογική πρόοδο και ψηφιακή μετάβαση της Κύπρου.
  • Να καταστεί οργανισμός-υπόδειγμα πράσινης μετάβασης και κοινωνικής υπευθυνότητας.