To Top
15:40 Τετάρτη
26 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Καταγγελία για το κύκλωμα με οικιακές βοηθούς
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Καταγγελία για το κύκλωμα με οικιακές βοηθούς
Τελευταία Ενημέρωση: 04 Ιουνίου 2018, 7:04 μμ

Για τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε αρκετές περιπτώσεις στην Κύπρο και τα οποία αφορούν την εργοδότηση οικιακών βοηθών από άλλες χώρες, αναφέρεται σε αναλυτική παρέμβασή του στον «Φιλελεύθερο» της Δευτέρας, ο κ. Αντρέας Τσαγγαρίδης, πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Γραφείων Εργασίας.

Ο κ. Τσαγγαρίδης σημειώνει τα όσα κατά καιρούς γράφονται για τη διαφυγή οικιακών βοηθών από τα σπίτια της εργασίας τους και όχι μόνο.

Ακολουθεί αυτούσια η παρέμβαση του κ. Τσαγγαρίδη:

«Παρακολουθώ, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, διάφορα δημοσιεύματα στον Τύπο τα οποία αφορούν τες οικιακές βοηθούς στην Κύπρο.

Είδα κατά διαστήματα να περιγράφετε τους διάφορους τρόπους με τους οποίους οικιακές βοηθοί εγκαταλείπουν τα σπίτια στα οποία εργάζονται. Είδα να περιγράφετε την όλη διαδικασία για να φέρει κάποιος μια οικιακή βοηθό στην Κύπρο. Είδα παραδείγματα στα οποία αναφερθήκατε και με τα οποία περιγράφετε διάφορους τρόπους διαφυγής τους. Ποτέ δεν είδα όμως κανέναν από τους συντάκτες σας να καταλήγει στο βάθος και να διερωτηθεί γιατί αυτές οι κοπέλες φεύγουν από τους τόπους εργασίας τους, ποια είναι τα κίνητρα, γιατί κανείς δεν τις ενοχλεί, γιατί δεν συλλαμβάνονται να αποσταλούν στες χώρες τους; Ποιος τες ανέχεται να κάνουν αυτά τα πράγματα και χάρη αυτής της ανοχής το κακό καθημερινά αυξάνεται, καθημερινά πολλαπλασιάζεται και ουδείς ενδιαφέρεται να βάλει μια τάξη; Πού καταλήγουμε με όλη αυτή την αταξία, με όλη αυτή την ανοχή; Γιατί όλα αυτά; Ποιος φταίει; Οι εργοδότες; Το σύστημα; Η Κυβέρνηση; Οι ίδιες, που τους δώσαμε εμείς τέτοια ανοχή και τέτοια δικαιώματα για να πάρει ο νους τους αέρα; Ή μήπως επειδή δεν φοβούνται κανένα μάς εμπαίζουν; Είδα στο παρελθόν να γράφει κάποιος ότι φταίει ο μισθός, Κατ’ εμένα και λόγω της μακράς μου πείρας, ούτε ο μίσθος φταίει ούτε και το ωράριο. Απλώς κάποιες απ’ αυτές τες κοπέλες μάθανε στην παρανομία. Πρέπει να ξέρει ο καθένας ότι ο πραγματικός μισθός τους δεν είναι μόνο αυτός που παίρνουν σε μετρητά κάθε τέλος του μήνα αλλά είναι επιπλέον και το φαγητό, η διαμονή, το ρεύμα, το νερό, διάφορα προσωπικά χρειώδη τους και τα έξτρα λεφτά τους κάθε Κυριακή. Γνωρίζουμε πόσα έπαιρναν αυτές οι κοπέλες στις αραβικές χώρες μέχρι και πρόσφατα; USD200 μηνιαίως.
Γνωρίζουμε πόσα έπαιρναν στον Λίβανο επίσης μέχρι πρόσφατα; USD100 μηνιαίως. Άρα λοιπόν αν λάβει κανείς υπόψη τι πληρώνει ένας Κύπριος και τι προσφέρει, η ισχύουσα σημερινή αμοιβή μπορεί να θεωρηθεί μια λογική κατάσταση.

Όσον αφορά στο ωράριο, ρωτώ: Ελέγχει κάποιος εργοδότης τι κάνει όλη μέρα μόνη της στο σπίτι η οικιακή βοηθός, από τη στιγμή που τα πλείστα ζευγάρια είναι εργαζόμενα και όλη μέρα λείπουν από το σπίτι τους; Φωνάζουν κάποια κυκλώματα ότι είμαστε οι Κύπριοι «ρατσιστές». Είμαστε ρατσιστές οι Κύπριοι όταν σχεδόν σε κάθε σπίτι σήμερα, υπάρχει μια αλλοδαπή οικιακή βοηθός, από κάποια χώρα της Ασίας ή και αλλού και το 90% των εργοδοτών τις έχει στα ώπα-ώπα; Πιστεύει κανείς σήμερα ότι όλες αυτές οι κοπέλες, οι οποίες καταφεύγουν για παράπονα στο Γραφείο Εργασίας και λένε ότι δεν τις ταΐζουν οι εργοδότες τους, λένε την αλήθεια; Είναι δυνατόν Κύπριος τη σημερινή εποχή να μη μαγειρεύει στο σπίτι του;
Όταν υπογράφει κάποιος τα σχετικά έγγραφα για να φέρει μια κοπέλα, υπογράφει ταυτόχρονα μια δήλωση, στην οποία αναφέρεται ότι δεν θα της επιτρέπει αυτή να εργάζεται σε άλλον τόπο εκτός από τον τόπο εργασίας της.
Κι όμως οι Αρχές γνωρίζουν ότι πλείστες όσες εγκαταλείπουν τες δουλειές τους, εργάζονται παράνομα σε 2 ή και 3 ή ακόμα και περισσότερα σπίτια, αλλά κανείς δεν τις ενοχλεί.


ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΓΓΥΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΕΣ
Αναφερθήκατε, τα ΜΜΕ, κατά το παρελθόν, στις εγγυητικές τις οποίες υπογράφει ο εργοδότης για να φέρει μια οικιακή βοηθό και αυτή η εγγυητική σίγουρα είναι για να προστατεύεται η Κυβέρνηση ώστε να μπορεί να πάρει λεφτά από την εγγυητική και να στείλει την αλλοδαπή να επαναπατριστεί. Εδώ όμως υπάρχουν κάποια ευαίσθητα σημεία τα οποία πρέπει η Κυβέρνηση να δει και να μελετήσει τρόπους ώστε να μην αδικούνται ορισμένοι άνθρωποι. Δεν είμαστε όλοι πλούσιοι. Αλλά και πλούσιοι να είμαστε, γιατί να χάνουμε λεφτά άδικα; Υπάρχει κόσμος φτωχός, ο οποίος αναγκάζεται να φέρει μια κοπέλα για να εξυπηρετηθεί, γιατί όλοι στην οικογένεια είναι εργαζόμενοι και θέλουν να βγάζουν τα προς το ζην. Υπάρχουν γέροντες συνταξιούχοι με μια σύνταξη των €400 μηνιαίως. Φέρνουν μια κοπέλα να τους βοηθά, τους στοιχίζει €2.000 – €2.500 και μέσα σε μια νύκτα εξαφανίζεται. Πού θα βρει αυτός ο γέρος άλλα τόσα χρήματα για να φέρει άλλη κοπέλα; Είναι χιλιάδες τέτοιες οι περιπτώσεις και, όταν εξαφανιστεί μια κοπέλα, όλες αυτές οι εγγυητικές παραμένουν εγκλωβισμένες, μέχρι, όταν και εάν, μετά από χρόνια, η αλλοδαπή συλληφθεί και απελαθεί.

Το σύστημα Release μόνο προβλήματα προκαλεί
Ερχόμαστε στοσύστημα Release. Το σύστημα αυτό είναι εκείνο το οποίο προκάλεσε σήμερα το χάος στο οποίο βρισκόμαστε. Ενόσω δεν υπήρχε, ούτε προβλήματα παρουσιάζονταν, ούτε και εγκατάλειψη των θέσεων αυτής της μεγάλης μάζας. To Release έδωσε την ευκαιρία να οργανωθούν κυκλώματα τα οποία τις παρασύρουν, τις παροτρύνουν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, τις εκμεταλλεύονται, έχουν μπλεξίματα με αλλοδαπούς από τους οποίους πολλές μένουν έγκυοι. Μπλεξίματα έχουν όμως και με Κύπριους. Και το Release; Η εύκολη λύση. Δώσε μου το, αλλιώς θα σε ταλαιπωρήσω. Δεν με ταΐζεις, με παρενοχλείς σεξουαλικά και ούτω καθ’ εξής. Και στο τέλος το παίρνει. Και τι κάνει; Δουλεύει, λέει, part time σε διάφορα σπίτια. Θυμάμαι, όταν εφαρμόστηκε, είπα σε δύο φίλους λειτουργούς. «Θα προκαλέσετε ηφαίστειο μ’ αυτό το σύστημα». Μετά από 4 χρόνια ο ένας εκ των δύο μου είπε: «Είχες δίκαιο τότε για το Release», αλλά; Η κατάσταση συνεχίζεται προς το χειρότερο. Το κακό αυξάνεται κάθε μέρα και το 90% των κοπέλων με Release ξενοδουλεύουν παράνομα είτε σ’ ένα είτε σε πολλά σπίτια. Και όταν κάποτε είπα σε κάποιον φίλο αξιωματικό του Τμήματος Αλλοδαπών ότι: «Πελάτισσές μου, μου έδωσαν τις τωρινές διευθύνσεις των κοπέλων τους που εγκατέλειψαν την εργασία τους και δουλεύουν παράνομα εκεί», η απάντηση που πήρα ήταν: «Μα δεν μας δίδουν εντάλματα, αλλ’ ούτε και έχουμε τόπους να τις βάλουμε»!!!  

Δημιουργήσαμε στον τόπο μας ένα απέραντο χάος

Θα μου πείτε τώρα, μα όλοι οι εργοδότες είναι σωστοί; Όχι. Υπάρχουν πολλοί και δύκολοι εργοδότες. Όμως η κάθε περίπτωση μπορεί να εξεταστεί κεχωρισμένα και με ορθές διαδικασίες, να αναφέρω πως ήδη κάποια κριτήρια υπάρχουν. Εκείνο το οποίο θέλω να επισημάνω βάσει της 30ετούς πείρας μου είναι ότι με την αδιαφορία, την απραξία, χωρίς τις σωστές ενέργειες στις οποίες οι διάφορες Κυβερνήσεις είχαν υποχρέωση να προβούν, αφήσαμε τα πράγματα στο έλεος του Θεού και εν ονόματι του ρατσισμού και άλλων δικαιολογιών, δημιουργήσαμε στον τόπο μας ένα απέραντο χάος στο οποίο αργά ή γρήγορα όλοι θα βρεθούμε. 
Επιβάλλεται να διορθωθούν πολλά πράγματα. Είναι θέμα της Κυβέρνησης και των αρμοδίων οργάνων της να προβούν σε μελέτες, να συσκεφθούν με έμπειρους, να συνεργαστούν με σοβαρά ιδιωτικά γραφεία εργασίας, να ακούσουν απόψεις και να διορθώσουν την κατάσταση, για το καλό όλων των πλευρών αλλά και του τόπου γενικότερα. Θέλω όμως να επεκταθώ και πιο βαθιά. Μήπως πολλά από τα αρμόδια τμήματα δεν γνωρίζουν ότι ουκ ολίγες κοπέλες εγκαταλείπουν τα σπίτα όπου εργάζονται, παρασυρόμενες η μια από την άλλη, για να ενδίδουν έναντι αμοιβής σε κάποιους ή για να «πουλιούνται» στα πεζοδρόμια; Μήπως ουκ ολίγοι δεν γνωρίζουν ότι πειρατές εργασίας φέρνουν κοπέλες με διάφορους τρόπους και τις πωλούν σε άτομα για άλλη δουλειά; Πώς οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτά τα κυκλώματα, τα οποία κάποιοι γνωρίζουν, δεν συλλαμβάνονται;

Σε συνέντευξή του στο παρελθόν, κάποιος ιδιοκτήτης ιδιωτικού γραφείου εργασίας είπε ότι «Ως ιδιωτικά γραφεία μάς συμφέρει αυτό που γίνεται, διότι έτσι η ζήτηση για οικιακές βοηθούς αυξάνεται, αλλά αυτό δεν είναι δυνατό να το εκμεταλλευτούμε ως υπεύθυνοι και σωστοί επαγγελματίες». Πολύ σωστό. Όμως δυστυχώς ορισμένοι «συνάδελφοι» παροτρύνουν τις κοπέλες που έρχονται μέσω τους, για αυτόν ακριβώς τον λόγο που αναφέρεστε, να φεύγουν από τα σπίτια των εργοδοτών τους για να τους βρουν αλλού δουλειά ή και να φέρουν στον εργοδότη νέα. Οπωσδήποτε ένας υπεύθυνος επαγγελματίας δεν το κάνει αυτό. Όμως το Υπ. Εργασίας ποια τάξη έβαλε; Γιατί σ’ οποιονδήποτε άσχετο, και ανεξέλεγκτα, δίνει άδειες για ιδιωτικά γραφεία εργασίας; Γιατί επιτρέπει στην οποιανδήποτε Σριλανκέζα ή Βιενταμέζα ή άλλη να φέρνει μόνη της κοπέλες ανεξέλεγκτα; Στην Κύπρο δόθησαν πέραν των 300 αδειών για ιδιωτικά γραφεία εργασίας. Για να εισπράξει λεφτά η Κυβέρνηση; Φανταστείτε ότι σ’ ολόκληρη την Ελλάδα μόνο 35 αδειούχα ιδιωτικά γραφεία εργασίας υπάρχουν και αν λειτουργούν άλλα, είναι παράνομα.
Την τάξη αυτή μόνο τα αρμόδια Κυβερνητικά Τμήματα μπορούν να τη βάλουν. Είναι καιρός να γίνει μια σοβαρή μελέτη, σ’ όλους τους τομείς που αφορούν εργοδότες και εργοδοτουμένους. 

Θέλω όμως σε κάτι να δώσω μια μεγαλύτερη έμφαση. Είπα πιο πάνω ότι διάφοροι «πειρατές» προκαλούν τρομερή ζημιά και αναστάτωση στο θέμα των οικιακών βοηθών. Κύπριοι οι οποίοι εξασκούν αυτή τη δουλειά χωρίς να έχουν εγκεκριμένα γραφεία, ξένοι από χέρι σε χέρι, το Τμήμα Αλλοδαπών τούς δέχεται διότι δεν υπάρχει κανένας νόμος που να το απαγορεύει. Γιατροί, αστυνομικοί, δημόσιοι υπάλληλοι εξασκούν πειρατικά αυτό το επάγγελμα. Διερωτάστε γιατί καμιά Κυβέρνηση δεν έλαβε τα δέοντα μέτρα να πατάξει αυτή την κατάσταση; Γιατί αφήνουμε τα πράγματα να εξελίσσονται σε Λερναία Ύδρα; Όλοι νίπτομεν τας χείρας μας. Είναι κρίμα κύριοι αρμόδιοι. Τονίζω, τέλος, ότι μεγάλα κυκλώματα έχουν δημιουργηθεί σήμερα από δικηγόρους και εδώ τα κακά είναι πολύ χειρότερα».

Πηγή: Φιλελεύθερος

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...