Ανοικτή για διαβούλευση μέχρι τις 17 Μαρτίου είναι η Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) για έργο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ που αφορά στην επέκταση των υφιστάμενων κτηριακών εγκαταστάσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, στη Λευκωσία, και ειδικότερα από την ανέγερση και λειτουργία ενός νέου εξαώροφου κτηρίου με υπόγειο το οποίο θα φιλοξενήσει το ιατρικό / οδοντιατρικό τμήμα.

Το προτεινόμενο Έργο αφορά την επέκταση των υφιστάμενων κτηριακών εγκαταστάσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, στο Δήμο Έγκωμης στη Λευκωσία και ειδικότερα τη δημιουργία ενός νέου κτηρίου το οποίο θα φιλοξενεί την ιατρική/οδοντιατρική σχολή.

Στις εργασίες που θα εκτελεστούν περιλαμβάνεται σε πρώτη φάση η κατεδάφιση ενός υπαίθριου αμφιθέατρου, εσωτερικών χώρων και υπόγειου χώρου στάθμευσης και ακολούθως η ανέγερση ενός εξαώροφου κτηρίου με ένα υπόγειο στη θέση τους.

Το νέο κτήριο θα συνδεθεί μέσω υπέργειας γέφυρας με υφιστάμενο κτήριο που βρίσκεται απέναντι από τον ιδιωτικό δρόμο προς τα νότια.

Το έργο που αξιολογείται στα πλαίσια της παρούσας ΜΕΕΠ αφορά Αίτηση Πολεοδομικής Άδειας με αρ. ΛΕΥ/01883/2020 και σε αυτή περιλαμβάνεται μόνο η κατασκευή και λειτουργία του νέου κτηρίου.

Οι εργασίες κατεδάφισης αποτελούν αντικείμενο ξεχωριστής πολεοδομικής άδειας για την οποία έχει κατατεθεί Αίτηση για Άδεια κατεδάφισης στον Δήμο Έγκωμης με αρ.φακ. ΔΕΒ101/20 και επομένως οι σχετικές επιπτώσεις δεν εξετάζονται λεπτομερώς στην παρούσα ΜΕΕΠ ωστόσο έχουν ληφθεί υπόψη δεόντως και έχουν γίνει οι κατάλληλες αναφορές στις σχετικές άμεσες και συσσωρευτικές επιπτώσεις όπου έχει κριθεί σκόπιμο.

Το εκτιμώμενο κόστος του Έργου ανέρχεται στα περίπου € 7,740,000.

Προτεινόμενες Χρήσεις και Εμβαδά

Το δομήσιμο εμβαδό του προτεινόμενου κτηρίου θα ανέρχεται στα 5.124 τ.μ. και συμπεριλαμβάνει την Αγορά Συντελεστή 1175 τ.μ. Το συνολικό εμβαδό του χώρου ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ανέρχεται στα 25.620τ.μ. ενώ το εμβαδό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου είναι 21.671τ.μ.

Το προτεινόμενο κτήριο θα καταλαμβάνει (κάλυψη εδάφους) μια επιφάνεια 1.008τ.μ. Στο ισόγειο του προτεινόμενου κτηρίου θα υπάρχουν γραφειακοί χώροι εγγραφής φοιτητών, επισκεπτών καθώς και αμφιθέατρο διδασκαλίας και στους υπόλοιπους ορόφους θα δημιουργηθούν ιατρικοί χώροι και εργαστήρια για ακαδημαϊκούς σκοπούς.

Στον τέταρτο όροφο όπου θα υφίσταται η οδοντιατρική σχολή θα γίνεται και εξυπηρέτηση εξωτερικών Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από την επέκταση των υφιστάμενων κτηριακών εγκαταστάσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου 39 ασθενών.

Στο υπόγειο του κτηρίου θα χωροθετηθούν οι θέσεις σταθμεύσεις για τους εργαζομένους καθώς και τα μηχανοστάσια / αποθηκευτικοί χώροι.

Εκτιμάται ότι στο προτεινόμενο κτήριο θα υπάρχουν καθημερινά περίπου 120 φοιτητές, 25 εργαζόμενοι / προσωπικό και 40 ασθενείς.

Η πρόσβαση στο νέο κτήριο θα γίνεται από την υφιστάμενη είσοδο προς το χώρο του Πανεπιστημίου που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Αγίου Προκοπίου και η εσωτερική διακίνηση θα πραγματοποιείται μέσω του ιδιωτικού δρόμου.