Κλείνουν με διάταγμα του επάρχου Λάρνακας οι έξι πολυκατοικίες, στις οποίες διαμένουν υπό άθλιες συνθήκες, ανάμεσα σε λύματα και σκουπίδια, περίπου 250 αιτητές ασύλου αφρικανικής καταγωγής. Πρόκειται για 55 διαμερίσματα, τα οποία δεν είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο υδροδότησης, λόγω οφειλών του ιδιοκτήτη προς το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης. Για να διαμένουν σε αυτά τα κτήρια οι μετανάστες, το κράτος καταβάλλει πολλές χιλιάδες ευρώ μηνιαίως στην ιδιοκτήτρια εταιρεία. Το θέμα ανέδειξε σε ρεπορτάζ του την Παρασκευή ο «Φ», ο οποίος ενημέρωσε σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο έπαρχος Λάρνακας, Οδυσσέας Χατζηστεφάνου, προχώρησε ήδη στην έκδοση διατάγματος, που επιδόθηκε στον ιδιοκτήτη και τους διαμένοντες, για απαγόρευση της χρήσης των εν λόγω πολυκατοικιών για κατοίκηση. Όπως αναφέρεται στο διάταγμα, οι έξι πολυκατοικίες «κρίνονται ως ακατάλληλες για ανθρώπινη κατοίκηση, λόγω συνθηκών κακού εξαερισμού, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία λόγω στατικών αποχετευτικών, ηλεκτρολογικών και υδρευτικών προβλημάτων και επικίνδυνες λόγω ελαττωμάτων πυροπροστασίας». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε 6 πολυκατοικίες γκέτο (εικόνες)

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηστεφάνου, το διάταγμα θα ισχύει μέχρις ότου ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα στις πολυκατοικίες, σύμφωνα με τις υποδείξεις που θα γίνουν. «Αμέσως μετά το διάταγμα, απέστειλα επιστολή στην υφυπουργό Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση και την ενημέρωσα, με παράκληση όπως προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες για μεταστέγαση των ενοίκων». 

Τέλος Ιανουαρίου, εξάλλου, η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας είχε αποστείλει επιστολή και στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ζητώντας τη λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον της ιδιοκτήτριας εταιρείας, επισυνάπτοντας έκθεση πταίσματος. 

Η υφυπουργός Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση, μόλις ενημερώθηκε για την έκδοση διατάγματος, μέσω επιστολής προς τον ιδιοκτήτη, τον ενημέρωσε πως εάν δεν προβεί στις απαραίτητες επιδιορθώσεις στις έξι πολυκατοικίες, τότε θα σταματήσει να λαμβάνει χρήματα από το κράτος για τα ενοίκια των διαμενόντων. «Επιπρόσθετα ενημερώθηκαν οι ένοικοι, ότι πρέπει να ψάξουν σε εύλογο χρονικό διάστημα για άλλη στέγη, σε περίπτωση που δεν γίνουν επιδιορθώσεις», ανέφερε η υφυπουργός Πρόνοιας. 

Στο θέμα, όπως πληροφορείται ο «Φ», θα εμπλακεί και η Ελεγκτική Υπηρεσία, που προτίθεται να διενεργήσει έρευνα, σε σχέση με τις καταβολές του κράτους. 

Ο κοινοτάρχης Ορόκλινης, Νεόφυτος Φακοντής, ο οποίος έχει προβεί ουκ ολίγες φορές σε καταγγελίες για το θέμα, ζήτησε ξανά την παρέμβαση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, προκειμένου να διασφαλίσουν την εφαρμογή της νομοθεσίας και τη διαβίωση των ενοίκων υπό ανθρώπινες συνθήκες.